Тръгна подписка: Бебето до майката в болницата!

"Не може да се чака следващата разстроена акушерка"
27 апр 2015 11:28,
99
Тръгна подписка: Бебето до майката в болницата!
Снимка: архив Ройтерс

Подписка за забрана на отделянето на бебетата от майките в болниците набира скорост в интернет. Под петицията вече има почти 2600 подписа.

„Не можем да предвидим коя ще е следващата акушерка, която ще получи психологическо разстройство, затова нека използваме модела на европейските държави и забраним отделянето на бебетата от майките им в болниците“, е призивът на петицията.

Още по темата
Инициативата беше подета след скандалния случай, в който акушерка беше обвинена в насилие над новородено. Емилия Ковачева е в ареста с обвинение в опит за убийство, а малката Никол се възстановява след тежките травми.

„Бебетата имат право да са с майките си още от самото си раждане“, обяви пред БНР зам.-шефката на Сдружение „Родилница“ Нели Мутафова. Тя обясни, че майките имат право да не бъдат разделяни от детето си според закона за здравето и по конвенция на ООН.

Много малко от майките и болниците обаче знаели това.

Мутафова разказа, че този емоционален контакт е много важен за психологическото развитие на детето „Отделно и болничния персонал няма да се натоварва с нетипична дейност“, каза Мутафова.

„В повечето западноевропейски страни има протоколи за раждане и послеродовия период и бебетата не се отделят от майките. Ако трябва нещо да се случи, то се случва в непосредствена близост до майката – претегляне, някакви изследвания“, разказа още Мтафова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: майкабебеакушерка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За майките които си убиват деца,нямам какво да кажа. Тази депресия не я разбирам,аз не съм имала такава ама то в днешно време в тази държава се очаква всичко.
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Точно така,аз това казвам нека бебетата да са с майките си,а тези които немогат да се грижат за тях след раждане да има мидицинско лице което да се грижи за бебето,но пред очите на майката. 😊
41
3
 
7
 
! Отговори
12 преди 8 години
Ot godini jivea v ispania i tuk rodih decata si i pri dvete rajdania majat mi behe s men pres cqloto vreme a sled rajdaneto bebeto beshe primen v staqta tuk ne otdelqt decata ot maikite si dori naprotiv pri vtoroto mi rajdane akosherkite mi kazvaha che dobre bebeto da spi primen. I kogato te nastaniat vav staiata priteb mogat da vlqzat i rodninite a majat mi speshe pri men i bebeto pres celia ni prestoi v bolnicata.Po cql svqt e taka samo v bg. razdelqt bebetata ot maikite
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В държавите, за които говорите, човек може и да се самоосигурява, но това в България ще стане през 2389 г.
39
11
 
14
 
! Отговори
Чичо Доктор преди 8 години
*** народ... А за това че има майки които си убиват децата от следродилен стрес никой не отчита...
38
2
 
29
 
! Отговори
Nevi преди 8 години
Крайно време е наистина да престанем да си мълчим за всички унижения,на които сме били подлагани по болници и администрации само и само да не раздразним още повече персонала.Аз когато родих в Майчин домвместо да имам миг спокойствие след 10 часа болки трябваше да се занимавам по време на престоя с подреждане на стаята,защото началничката на отделението много се дразнела да е разхвърляно,както и вдигна страхотен скандал на визитация защо съм седяла с бельо!!!Абсолютен стрес и казармени привички!
37
1
 
4
 
! Отговори
r преди 8 години
absolutno sam saglasna!
36
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето и доказателството плати и роди здраво бебе в частно заведение уж там се грижат за бебетата и накрая да ти го пребият... А акушерката която извърши това престъпление заслужава 100 години затвор,ама тя държавата ни е такава...
35
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук става въпрос за частните болници за раждане. Когато бебето е при майка си никоя акушерка неможе да го пребие,друг е въпроса с отношението към родилките които не са в състояние да обгрижат бебетата си.Да се забрани в частните болници бебетата да са отделно. И аз съм майка родих в държавна болница бебето си беше до мен и нищо не му случи,а за жени които раждат в частни болници и дават сумати пари за мен това са глупости,нищо лично към такива .
34
6
 
26
 
! Отговори
хх преди 8 години
Всяка втора жена в България (ако не и почти всяка) има история за насилие и ужасно отношение в родилно отделение. Жените си ги разказват една на друга, опитвайки се да се преборят с травмите. Разказват ги на бременните си приятелки, които слушат наплашени и парализирани, както между децата се разказват страшни истории за вещици и дяволи. Повтарят ги в годините като развалени плочи на всеки, който би ги чул с малко срамИ нищо не се променя.
33
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Родих секцио по медицински причини преди 5 години в малък град, тук в България и бях в състояние да се грижа за детенцето си от първата нощ, но момичето до мен не можеше да се вдигне цели два дни на краката си, да не говорим бебе да държи или преоблича. Възтановяването е строго индивидуално и не трябва да се генерализира. Дори в някои случаи не може да се говори и за желание или нежелание от страна на майката
32
0
 
4
 
! Отговори
Boryana преди 8 години
Ako ni se sluchi moje veche da e kusno! Trqbva da ima promeni i trqbva da se sluchat vednaga, za da nqma poveche takiva absurdni sluchai!
31
0
 
14
 
! Отговори
до №31 преди 8 години
И много други - практиката бебетата да се държат разделени от майките им НЕ Е българск, а софийска практика. Аз си родих и двете деца в окръжна болница бургас и никой не си е помислял да ми вземе детето и да го отнесе някъде си. И не разбирам защо отнемането на бебето от майката се счита за "щадене"-нито една от родилките, с които бяхме в една стая не успя да заспи и то не зради плача на бебетата-просто никоя не можа да се отпусне. Но най-добре наистина да се даде избор на майките.
30
1
 
6
 
! Отговори
Boryana преди 8 години
Samo v Bulgariq se otdelq deteto ot maikata pri rajdane! Rodih v chujbina i bebeto e bilo do men prez cqloto vreme! Sigurna sum che tova ne e purviq podoben sluchai. Prosto e purviqt zapisan na kamera. A za durjavnite bolnici, kudeto kameri nqma. Mojem li da znaem sus sigurnost kakvo se sluchva tam??? Ami vsichki tezi maiki, koito sa izlugani v mnogo sluchai che decata sa rodeni murtvi a se okazva che ne sa? Mislim si che ne moje da se sluchi na nas i si zatvarqme ochite za vsichko!
29
16
 
37
 
! Отговори
майка преди 8 години
До 36. А тези прищявки със секциото трябва да бъдат забранени. Секцио се прави само при необходимост, какви са тея лиготии. Раждат със секцио защото искали детето да е родено на опредлена дата, вие за какви се мислите, за по-велики от природата ли. И затова в най-добрия случай 4-5 дена не могат да станат от леглото. Не ми обяснявайте че и при нормално раждане е така, имах 8 шева и след няколко часа станах. Лигава работа, природата е казала как се раждат деца и определя кое кога да бъде родено!
28
5
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей хора, осъзнайте се - кошмарния клип с побоя е наличен в интернет. Вижте го и спрете, че е срамота и грехота, тази жена размята горкото дете като боксова круша и го удря с юмруци и шамари. Няма такъв ужас!!! За какви манипулации говорите, бебчето има счупен череп, вместо да пишете тези безумия се помолете чудо да стане и да се оправи без последствия.
27
5
 
39
 
! Отговори
До 20 преди 8 години
Хубаво е след секцио да рипнеш и да си вземеш детето, но понякога не става точно по този сценарий!!!Това е коремна операция и възстановяването е индивидуално и не зависи от желанието на майката.Така, че глупости от сорта, че "секциото е оправдание да не си взамеш бебето" още първата вечер, да не се пишат по форумите!!!
26
9
 
14
 
! Отговори
1 преди 8 години
А що се отнася до бебетата, те не са при майките, за да щадят родилката поне в болницата. В къщи ще е денощно отговорна за бебето си.
25
25
 
17
 
! Отговори
1 преди 8 години
Еееей медиите са в състояние да те качат на бесилото с деннощното повтаряне на едно и също, без значение дали е истина. А кой им даде информация и право да манипулират общественото мниние? Дали е така или това са предположения и си търсим жертва? Колко са силите на едно бебе, ако беше го удряла с юмрук, шише или каквото и да е, то щеше да е мъртво. Защо са тия простотии, без да се дава вазможност да се разследва. Ако е виновна - да я накажат подобаващор, но ако не е - защо е това сатанизиране??
24
11
 
27
 
! Отговори
аз_23 преди 8 години
не ми стигна мястото- искам да кажа, че не трябва да се нахвърляме като кучета сега на всички акушерки, просто трябва да искаме човечност и наистина добро отношение на медицинския персонал към родилките. Има прекрасни акушерки, има такива, които не знаят защо са там, тази подписка е безсмислена- има майки, които не са в състояние да си гледат детето след раждане, трябва да се гледа желанието на майката- ако си иска детето- да й го дават, ако не е в състояние да го гледа- да се грижат за него