БНР-то днес: За едни хилядарки, за други минус 43% хонорари

Журналисти на протест: Не съм процент. Не съм персонал!
Обновена: 11 май 2015 11:32 | 11 май 2015 11:30, Екип на Dnes.bg
90

Снимка: Facebook

"Не съм процент. Не съм персонал", "Минус 43 процента качество" и празна паничка като символ.

Така тази сутрин, с плакати в ръце, десетки журналисти от Българското национално радио протестираха срещу решението на финансовото министерство, негласно подкрепено от ръководството на държавната медия, за съкращение с 10% на разходите за персонал.

"Протестът ни беше провокиран от необходимостта да бъдат намалени тези разходи, защото сега ни орязват хонорарите. Въпросът е, че в БНР, специално в програма "Хоризонт", заплатите по трудов договор са много ниски и ние разчитахме на хонорарите всеки месец - за изработена от нас продукция и дежурства, за да живеем, и сега беше решено да бъдат орязани точно тези суми с цели 43%", сподели пред Dnes.bg един от гласовете на ефира – водещият на новините Николай Петров.

Пред нас той пресметна, че много негови колеги получават заплати, които са доста под средната за страната и работещите в държавната медия са разчитали на тези хонорари, за да получат една прилична месечна заплата, с която да живеят те и семействата им.

"Прилична, доколкото може да бъде прилична за една такава голяма медия. Със сигурност всеки има различна представа за това, кое е прилично и кое не, но... така не може", каза той.

По наши данни, един редови репортер в БНР получава около 600-700 лева чиста основна заплата, след удръжките. С орязването и на хонорарите почти наполовина, допълнително той ще прибави 150 лева, при близо 300 преди.

От думите на Николай Петров стана ясно, че решението за орязването на парите в БНР и в другите дружества на издръжка от бюджета е било взето още през ноември с приемането на финансовата рамка на страната за 2015-а, но месеци наред държавната медия с писма се е опитвала да влезе в контакт с чиновниците от финансовото ведомство, за да се опита да промени това решение.

"В края на март, началото на април ние разбрахме за това, нашето ръководство твърди, че не е могло да постигне изключение за БНР и ще трябва да намалим с 10% разходите си за персонал. Ние недоволстваме от начина, по който е решено да бъдат орязани парите на работещите в радиото, ние, които реално произвеждаме програмата", сподели Петров.

Журналистът допълни, че едва ли ще получат снизхождението на министър Владислав Горанов, но "се надяваме да убедим нашето ръководство, че трябва да преразгледа подхода си при орязването на парите".

Николай Петров сподели още, че радиото е бенефициент по европейски проекти и сега протестиращите настояват да разберат какви са постъпленията в БНР от тях и как се разпределят те.

В радиото се носят легенди как определени кръгове взимат хиляди левове по програми (Европа за мен, Евранет +), които са финансирани от Брюксел. Говори се за суми, достигащи главозамайващите 6 хил. лева.

Очакванията на протестиращите са ръководството да промени намеренията си и да покаже как администрацията ще се солидаризира с процеса на намаление на разходите. А протестът – продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
25 години подскачаха този долу онзи горе който не скача е червенискахте демокрация ето ви демокрация отивайте на свободния трудов пазар и седоговаряйте не чакайте държавната ясла и заплата тогава ще видим кой какво можеаз радио не слушам от 25 години нямам търпение да слушам простотии
48
0
 
4
 
! Отговори
ицо преди 8 години
Няма лаф-моабети по цял ден в барчето на климатик,ама за сметка на това е прашно и слънцето силно пече ли,пече!Ако му е познато на редовия репортер това.....Айде моля ви се,все онеправдани,все не дооценени и те като застаряващите ни така наречени културни дейци....Стоянка Мутафова скоро не се е появявала!
47
0
 
3
 
! Отговори
ицо преди 8 години
Един редови репортер получавал 600-700 лв.,еми редовия репортер преспокойно може да стане редови кооператор и да изкарва 1600-1700 лв.,само че там няма айфон и диктофон,а има мутикофон.
46
0
 
2
 
! Отговори
ицо преди 8 години
Ама то като гледам и какъв пък толкова рейтинг има това радио,та тия чак ревнали за бонусите си.....Много лошо е научила нашата татковина голям брой хрантутници с едни яки,та яки годишни бюджети и сега им е криво....та чак им се плаче.
45
0
 
2
 
! Отговори
Джоко преди 8 години
До Анонимен 73А на мен радиото ми трябва...... Ти продължавай да си гледаш тъпите картинки по телевизията
44
5
 
1
 
! Отговори
варненец преди 8 години
Не знам ,дали е Волгин или Донски..ама руските му миризливи партенки, смърдят из цяла България!Това ли му е "националното" на българското радио..???
43
1
 
8
 
! Отговори
Хм.. преди 8 години
До 76 петърБраво, че го има П.Волгин и екипа му, Деконструкция! Вероятно всяко радио би се гордял ако Волгин работи с/за тях, но изглежда Волгин си има принципи и е неподкупен /алчен/! пп. всъщност слушам БНР заради Волгин, най-вече!
42
6
 
3
 
! Отговори
петър преди 8 години
1500 човека персонал. А стига бе - това е повече от всички частни радиостанции взети заедно.А що се отнася до волгин - на него руските служби му плащат предостатъчно, айде сега и ние да плащаме на това руско ***.
41
3
 
6
 
! Отговори
от Русе преди 8 години
Слушам радио от както съм се родила. Любима програма ми е хоризонт. Приятно ми е да чувам хора, които говорят правилно български език и не стрелят с думите като картечници. Още, не прекръстват българските градчета и села с чужбински ударения, та не можеш да разбереш за кое населено място става дума. И музикалните предавания са чудесни. И екипът на Волгин - също. Радиото е миналото и бъдещето.
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
частните радиа са пълна трагедия. БНТ наистина е скласа над тях, макар че както всички *** са доста *** нагаждачи конформисти. Главите им съ пълни с клишета, като на пишещите тук мекерета на Костоф. "Великите частници" и "лошавите ***" - 25 години едни и същи брътвежи на болни мозъци.
39
0
 
1
 
! Отговори
Хм.. преди 8 години
В последно време слушам радиотеатри във вбокс - продукция на БНР, освен някои от директните им предавания !
38
1
 
5
 
! Отговори
Ъъъъ.... преди 8 години
На фона на 16-т милиарден държавен заем започват масови съкращения в БНР ! Кво става бре, журналисти? Ваша работа е да разнищите къде и за кого и колко правомерно се израсходва държавният дълг! Кви са тия улични изпълнения с плакати, м? Езикът не бе ли без кости, *** кости троши!?
37
8
 
3
 
! Отговори
Да не бъркате ,нещо преди 8 години
ЗАЩО ТОВА "национално радио"---бълва про-руска и откровенно комунистическа пропаганда , всеки божи ден..??!!!КОЕ МУ Е "НАЦИОНАЛНОТО"---на това радио....??!!!!
36
0
 
8
 
! Отговори
оппа преди 8 години
Проблема и протеста е, че самото ръководство на радиото не защитава интересите на служителите си! А за хонорарите разбирам - това са предавания, в които колкото повече се рекламира на база слушателски интерес, толкова повече бонус за водещите...Това е напълно естествено! НО ръководството да им орязва дохода, не на база слушаемост, а защото се слагат на некакъв политическси кабинет е най-малкото обидно към труда на хората! И да, има различни видове труд, само да уточня!
35
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
600-700 лева чиста заплата никак не е малко за тези търтеи.Щата на радиото е раздут и като начало може да се съкратят поне 50% от персонала.
34
3
 
9
 
! Отговори
До 63 преди 8 години
Брат, те искаха да му спрат предаването заради това, че си позволява да каже нещо различно от опорните точки на Боцко, ти за пропаганда ми говориш. Всеки има право на мнение. Изложи твоето, а не отричай чуждото by default, както казват китайците.
33
1
 
5
 
! Отговори
Държавна крава преди 8 години
Ето това е в повечето държавни институции. Ако ги питаш колко им е заплатата - миииии, 500 лева. Ама, че на тези 500 получава поне още толкова "бонус" или ДМС?!?! Да получаваш бонус за това, че просто вършиш работата, за която ти се плаща ми се струва абсурд. Ако са търговци е разбираемо да имат бонуси на база продажби. Или пък може би са търговци. На какво ли обаче?
32
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво национално радио, почти всеки ден се прокарва руска пропаганда, особено по обед от Волгин. То и името му руско, не вярвам да кара само на заплатата... Руснаците плащат по-добре.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
министерството на истината е по Оруел и е сатира на комунизъма и диктатурата ***, а комунизъм и истина са несъвместими
30
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а волгин и другите мекерета докарват рубли , никакви левове за тях