Евростат: Нищетата превзема 3,4 млн. българи!

Пенсионерите и децата живеят в най-голям риск от бедност
12 май 2015 09:17,
215
Евростат: Нищетата превзема 3,4 млн. българи!
Снимка: архив, Булфото

3.4 млн. българи, или близо 50% от населението у нас, живеят около или под линията на бедност, сочат данни на Евростат, цитирани от в. "Сега".

Линията на бедност у нас към края на 2014 г. е 286 лв. на човек месечно. Според Евростат под нея са около 13% от хората у нас. Останалите са заплашени от бедност - за такива се смятат хората, които преживяват с не повече от 60% от средния доход за страната.

Според последните данни на Европейската статистическа служба страната ни неизменно е на първо място в ЕС по този показател - около 48-49% от хората у нас са заплашени да изпаднат в нищета.

За сравнение - следващата държава в ЕС с най-висок процент е Румъния, където малко над 40% от населението е в тази ситуация.

Над половината от децата у нас - 51.5%, живеят в риск от бедност, а при пенсионерите процентът е още по-висок - близо 58. Логично при тези две групи България също заема първите места.

Отделно над 192 хил. българи между 15 г. и 64 г. са обезкуражени - не работят, но и не търсят работа, защото не вярват, че ще намерят. Въпреки че нивото на безработицата намалява през последните месеци, тя все още остава висока - около 11%.

В същото време има и близо 210 хил. души, които не работят, защото здравословното им състояние не го позволява.

Преди дни Институтът за пазарна икономика изнесе данни, че всеки десети у нас е живял в дълбока бедност през 2013 г. През периода 2008-2009 г. в тотална нищета са били около 8,5% от сънародниците ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
3
 
5
 
! Отговори
морски преди 8 години
Вече сме горди членове на ЕС....и вече сме много по-бедни от преди!
135
0
 
3
 
! Отговори
tati преди 8 години
много хитро се заобикаля и не се споменава за едни други неработещи ~ безработни които са собственици на фирми и се осигуряват като само-осигуряващи се и цяла година тези хора се осигуряват за да не си загубят правата ! но реално те не работят и нямат доходи през половината от годината ~ около 6месеца например транспортни фирми които предимно работят само със фермерите да превозват зърното и след като зърното се изнесе до коледа ! след 1 януте са безработни до нова реколта ~чак края на юни месец
134
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Pak gladuvaite za Gerb..
133
0
 
2
 
! Отговори
цецо сифоня преди 8 години
КА-ЛА-Ш-НИ=КО
132
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първи сме в Европа по спестявания, първи сме по имоти и автомобили на глава от населението, а обедняваме прогресивно. Безработните растат, а безработицата намалява. Не, ние не сме просто бедни, ние сме най-абсурдната държава на света!!!
131
0
 
8
 
! Отговори
razgradski pop преди 8 години
много ми е интересно:1. Как изчислиха тази линия на бедност от 286 лева?2. Какво означават определенията дълбока бедност и тотална нищета?
130
0
 
18
 
! Отговори
?! преди 8 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
129
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На края ще останат само да видят тогава кой ще им плаща данаци.
128
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Столичанин староседеЕй,сифилистично софе.Ти стъпвал ли си на село и знаеш ли че земята се обработва с машини и малко работници от арендатор местен феодал,управляван Позитано?Ако нямаш 2 лева в джоба не можеш да си купиш животинки за отглеждане а те искат фураж,вода.А другите разоди за лични нужди като данъци,ел,деца,стари хора?????
127
2
 
4
 
! Отговори
ЗА 183 преди 8 години
КОЙТО ПИШЕ - У - СОФИЯ А НЕ - В - СОФИЯ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ *** И ДА ХОДИ ПО ШОПЛУКА ДА ЯДЕ КАМЪНИ!
126
8
 
4
 
! Отговори
бай Иван преди 8 години
Тъпаните ако продължават да гласуват за комунистите и чакат евтиния народен салам,ще продълават да духат постната супа с китайски боб от 5 лева килото.
125
8
 
8
 
! Отговори
Столичанин староседе преди 8 години
У София има поне 1 милион селяни . Да заминават на село и да садят пипер и домати...
124
1
 
11
 
! Отговори
НЕ ГЛАСУВАМ преди 8 години
Никой да не мрънка! Богата страна, с плодородна земя и чудесни природни дадености за туризъм (повечето превърнати в бетонови крепости).. и накрая най-бедни! Никой да не мрънка - ВИЕ СИ ГИ ИЗБИРАТЕ. Аз не гласувам, защото няма за кого. Избора между да 4-5 чаши с отрова не е избор! Високата избирателна активност легитимира властта, която от своя страна приватизира държавата. Моля се да дойде ден когто ще излязат 30% да гласуват. След това вече нещо ще може да се промени!
123
5
 
5
 
! Отговори
анти-героя преди 8 години
Всеки обвинява демокрацията, условията, евреите, турското робство... Ала никой не иска да погледне в себе си и да търси вината в себе си. За невежеството, за страха, който таи в душата си. Апатията към всичко. 26 години казвате, че всичко се срива и никой нищо не прави. По форумите късаме, стреляме, превземаме... навънка.. най-много за по една евтина бира и чоплене на семки. Народ, който не поема отговорност, е народ, който не заслужава добро. Все очакваме някой или нещо да ни оправи..
122
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Половината хора имат апартаменти останалите чакат бабичките да гушнат букета. Ай стига с тая бедност. В редица други държави се раждаш и вече дължиш пари. До18 вече дължиш много пари, които ги изплащаш цял живот. Живееш под наем. не можеш да си купиш кола, щото данъците са адски високи.Нормален европеец като дойде у нас и вижда задръстванията в София, уж много бедни пък всички в колите.
121
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен171Собственост върху панелки,ти луд ли си,най евтините имоти в Европа,въпреки това непосилни за средния българин,освен с ипотечна робия до живот,да не говорим за ръста на лошите кредити,по тикварово време,между другото,занимавам се точно с НИ,дойде ли Тиквата на власт ,бизнесът умира
120
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако си мислите,че на запад някой купува собственост (апартамент, къща и ли каквото и да е друго) със спестени пари,многомсе лъжете! Всичко се купува на кредит! Но тези възрастните в България са родителите на младите, а младите са наследниците на своите родители. И ако те (младите в България) имат шанса някой ден да продадат наследството си и да покрият заемите си,то на запад много често децата доплащат заема на родителите си.
119
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В българия 80% (а може би и повече) от населението е СОБСТВЕНИК! За каква бедност говорите? Почти няма държава с такъв голям процент собственост. Или собствеността не е пари? Като няма какво да ядете и като ви мързи да работите, си продайтесобствеността и живейте! Но престанете да плачете!!
118
0
 
1
 
! Отговори
гост преди 8 години
До АнонименА за какво са ти социалните в България? Те не са много! По-добре си намери работа нормална.
117
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Със сигурност това не е истина! Щом се зададът празници, България се изпразва - "бедните" българиса в Гърция, Турция и къде ли още не в Европа, а и не само! Улиците се задъхват от коли (ако нямам какво да ям, едва ли ще си купя кола). Това ли е изнемогване? Лъжа и измама! Не знам от къде и как, но българите не живеят бедно - заведенията са пълни по всяко време! Ама да плачат и лъжат - на първо място в света! А товА НЕ Е СТАТИТИКА, А СТЪКМИСТИКА! Винаги е било така!