Евростат: Нищетата превзема 3,4 млн. българи!

Пенсионерите и децата живеят в най-голям риск от бедност
12 май 2015 09:17,
215
Евростат: Нищетата превзема 3,4 млн. българи!
Снимка: архив, Булфото

3.4 млн. българи, или близо 50% от населението у нас, живеят около или под линията на бедност, сочат данни на Евростат, цитирани от в. "Сега".

Линията на бедност у нас към края на 2014 г. е 286 лв. на човек месечно. Според Евростат под нея са около 13% от хората у нас. Останалите са заплашени от бедност - за такива се смятат хората, които преживяват с не повече от 60% от средния доход за страната.

Според последните данни на Европейската статистическа служба страната ни неизменно е на първо място в ЕС по този показател - около 48-49% от хората у нас са заплашени да изпаднат в нищета.

За сравнение - следващата държава в ЕС с най-висок процент е Румъния, където малко над 40% от населението е в тази ситуация.

Над половината от децата у нас - 51.5%, живеят в риск от бедност, а при пенсионерите процентът е още по-висок - близо 58. Логично при тези две групи България също заема първите места.

Отделно над 192 хил. българи между 15 г. и 64 г. са обезкуражени - не работят, но и не търсят работа, защото не вярват, че ще намерят. Въпреки че нивото на безработицата намалява през последните месеци, тя все още остава висока - около 11%.

В същото време има и близо 210 хил. души, които не работят, защото здравословното им състояние не го позволява.

Преди дни Институтът за пазарна икономика изнесе данни, че всеки десети у нас е живял в дълбока бедност през 2013 г. През периода 2008-2009 г. в тотална нищета са били около 8,5% от сънародниците ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България затъва в евроатлантическото блато. Цялото ЕС затъва - този проекти си изигра ролята и вече ще го закриват. България духа супата - пак избра губещата страна.
55
3
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До ХХХА кой, ако не ние да садим картофи бре. *** опяването по ТКЗС то, ама сега никой не ще да сади. Едно време при ангарийката по селата гражданята си знаеха - радиоточката гърми за преизпълнени планове в отрицателни спокове, ама чушки нема или ако има не мое се вредиш
54
9
 
3
 
! Отговори
Случаен преди 8 години
На калпавия вълната му пречела. Толкова красива България, толкова земя за обработване. Пустеещи села и земя ,разруха. Но всеки се натиска в София да проси , да рови в казаните, че е по-лесно. Защо някога не е било така. Хората са се трудили и са изкарвали прехраната си . А сега ни пречи мързела. Чакаме комунизма да дойде. ДА ама НЕ! Ако човек не си помогне сам и ГОСПОД неможе да му помогне. Неграмотен и мързелив народ много.
53
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който иска да успее при демокрацията трябва да работи много, да работи на прага на силите си. Една шивачка в заводите на аdidas в Индонезия работела по 12 часа за 38 цента на час. Една друга обаче работела по 14 часа на ден. И втората имала повече пари от първата. Който работи има пари, който ня работи няма пари и мизерства. Демокрацията е най-справедливото държавно устрийство.
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не трябва да се отрича и оплюва всичко преди 1989-та.Наистина имаше и лоши неща, но сравнено с положението днес, направо си беше Рай.
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 69Не е лъжа , а ти не правиш разлика между бруто и нетоСтатистиката отчита средна брутна заплата , тоест осреднена заплата в страната преди данъции за предните години по същия начин са изчислявани заплатите от НСИ , една и съща им е методологията ....но няма какво да агитирам , нямам никаква полза просто нека всеки се замисли за минута примерно , колко е получавал като заплата през2005 година и колко получава сега , сигурно много са сменили и работа но така грубо може да се сметне
50
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди 89та системата имаше немалко извращения но и немалко успехи - спокоен и сигурен живот, гарантиран среден европейски стандарт на живот абсолютно за всеки, здравеопазване, образовение достъпни за всеки. Сегашният експеримент с демокрацията обаче е провал по всички направления - това го видяха всички за 25 години.
49
0
 
10
 
! Отговори
антиЕС преди 8 години
до 67веднага ти отговарям вместо демократадаваш си здравето за пари,а после си даваш парите за здраве
48
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Средната е към 500. Но не се броят безработните които стигат до 40% в някои райони и мизерстват на социални. Българите 90% живеят с 400-500 лева. Само 10% взимат по 2-3 хил в офиси на западни компании и има 1-2% които правят милиони. Другите всички живеят в мизерия.
47
0
 
9
 
! Отговори
до 64 преди 8 години
Това последното за 800 лв заплата през 2014 е абсолютна лъжа.Такава заплата вземат не повече от 1% от всички работещи.
46
1
 
13
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Гледам обаче тука децата как си пишат, че българина бил мързелив и т.н. Мили деца, българина е доста работлив. Даже си нямате смътно на идея как се работеше по Бай Тоошово време. Видях, че доста от вас не са запознати и с това което тогава се произвеждаше в държавата. Та стига с тези клишета малчугани, ами вземете прочетете какво е било и как се е работело, а защо сега не е така, питайте мама и тати които сигурно са ревали като магарета 45г стигат пред НС когато сте били бебчета.
45
0
 
8
 
! Отговори
антиЕС преди 8 години
до 64само дето пропускаш един дребен детайл-каква е покупателната стойност на парите в онзи период и сега
44
0
 
13
 
! Отговори
ГЕРБ комсомолец преди 8 години
Не е вярно ! Под управлението на ГЕРБ и лично на другарят Бойко Методиев Борисов, страната уверено крачи към европейското си бъдеще. Няма страна в Европа с толкова светло бъдеще и толкова мъдро ръководство. Не бива да забравяме и за братските отношения с нашите по-големи приятели от САЩ. Те се развиват и укрепват, а знаем, че дружбата със САЩ е важна за България, както са важни въздуха и водата за всяко живо същество. Ура, другари ! Ще победим !
43
8
 
1
 
! Отговори
до ИСТИНАТА преди 8 години
Вече има нет и хората могат да проверят ако желаят каква е била средната заплата в БГ в годините , но тогава ще се срине мита , колко добре е било , а колко лошо било сега .Ето малко цифри от чичко гугъл за средни заплати в БГ по години1980 - 182 лв 1985 - 213и идва интересното Януари 1997 - 30 хиляди при курса за долар от 2500 лв , тоест 12 долара за месец януари 1997 година , фалит , режим на тока , всичко се занулява2006 - 350 лв2008 - 500 лв2010 - 570 лв2014 - 800 лв брутна заплата
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 61каква мизерия преди 89-та година,я се прегледай на психолог за зомбиране
41
11
 
3
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Платена статия, за да облъчват хората колко са зле. В България само тези, които не искат да работят получават минимални доходи. Повечето, които се осигуряват на минимална заплата вземат поне още толкова под масата от работодателите си. Да не говорим за безработните с лъскавите коли.
40
1
 
5
 
! Отговори
<><> преди 8 години
Наемам работници почасово ! 0.80 стинки на час + една голяма ракия с сандвич от хляб !
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 46Що бе кво квичиш ? Та тоя кръст вие си го ковете сами ! Щом имате сили да теглите каручката какво пречи и аз да хвърля 2-3 лопати в нея ? Така или иначе вие сте *** народ !С тия ваши лопати ще дойде време живи ще заравяме такива като теб
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бедни, ама за ало измамници имат пари.
37
4
 
1
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Демокрация с куфарчета червени пари и от комунисти не се прави, сами виждате резултата.