Евростат: Нищетата превзема 3,4 млн. българи!

Пенсионерите и децата живеят в най-голям риск от бедност
12 май 2015 09:17,
215
Евростат: Нищетата превзема 3,4 млн. българи!
Снимка: архив, Булфото

3.4 млн. българи, или близо 50% от населението у нас, живеят около или под линията на бедност, сочат данни на Евростат, цитирани от в. "Сега".

Линията на бедност у нас към края на 2014 г. е 286 лв. на човек месечно. Според Евростат под нея са около 13% от хората у нас. Останалите са заплашени от бедност - за такива се смятат хората, които преживяват с не повече от 60% от средния доход за страната.

Според последните данни на Европейската статистическа служба страната ни неизменно е на първо място в ЕС по този показател - около 48-49% от хората у нас са заплашени да изпаднат в нищета.

За сравнение - следващата държава в ЕС с най-висок процент е Румъния, където малко над 40% от населението е в тази ситуация.

Над половината от децата у нас - 51.5%, живеят в риск от бедност, а при пенсионерите процентът е още по-висок - близо 58. Логично при тези две групи България също заема първите места.

Отделно над 192 хил. българи между 15 г. и 64 г. са обезкуражени - не работят, но и не търсят работа, защото не вярват, че ще намерят. Въпреки че нивото на безработицата намалява през последните месеци, тя все още остава висока - около 11%.

В същото време има и близо 210 хил. души, които не работят, защото здравословното им състояние не го позволява.

Преди дни Институтът за пазарна икономика изнесе данни, че всеки десети у нас е живял в дълбока бедност през 2013 г. През периода 2008-2009 г. в тотална нищета са били около 8,5% от сънародниците ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕВРЕЙСКО-АТАЛНИЧЕСКАТА ИЗМАМА КОЯТО ДОЙДЕ НА 10 НОЕМВРИ 89Г.СЪСИПА БЪЛГАРИЯ ,ВРЕМЕ Е ДА СМЕНИМ КУРСА,БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ Е В ЕВРАЗИЙСКИЯ СЪЮЗ .ТАМ СА СУРОВИНИТЕ,ТАМ СА ПАРИТЕ ,ТАМ СА НАШИТЕ БРАТЯ ПРАВОСЛАВНИ РУСНАЦИ,ТАМ Е БЪДЕЩЕТО ЕВРАЗИЙСКИЯ СЪЮЗ,КИТАЙ БРИКС .ТАМ НИ Е МЯСТОТО ОТ ЗАПАДА НИЩО СВЯСТНО НЕ ДОЙДЕ ОСВЕН МИЗЕРИЯ И ГЕЙ ПАРАДИ.
115
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евростат: Нищетата превзема 3,4 млн. българи, иначе той строй строй с европари....и някакви тънки 4 млрд е уредил за модернозация на армията
114
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вече не е тиквата, а картофеният човек, който до 30 -та си година гладувал.....След това стана кмет милионер, а сега е премиер милиардер...... Иначе стотиците хиляди пенсионери ,които живеят с 150 лева сега със сигурност са по- добре от преди 26 год .....
113
2
 
16
 
! Отговори
МАЙКАТАСИТРАКА преди 8 години
Не се оплаквайте !!! Другаря Баце е ял само картофи и яйца... Ама ГОЛЕМИ ЯЙЦА...
112
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой ни убеждаваше колко много спестявания има в банките, пък половината население в нищета. *** че вервай на някого.
111
1
 
17
 
! Отговори
*/* преди 8 години
И как се определя този процент?1000 лв заплата в София е майтап,300 лв в Попово или Омуртаг(примерно) е прилично защото няма работа,в Търговище ако говориш турски си е голям бонус при търсенето на работа.Разликата между столицата и "другата" България е огромна във всяко едно отношение,например бях в българско село(немалко при това)нямаше аптека,мед.пункт,банкомат,вестници не се продаваха,имаше само кафе-машина(нес) и тефтери за вересии (ученически тетрадки) вярвайте такава бедност не бях виждал
110
0
 
9
 
! Отговори
До 157 преди 8 години
Тези твои бивши работодатели заслужават да им се случи случка. Ако Господ е много зает и няма време да се разправя с тях, някой друг може да се заеме. Винаги се намира такъв, защото едва ли само с теб са се отнесли така.
109
0
 
16
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
С 150лв пенсия и с 360лв брутна минимална заплата на месец в България се живее прекрасно.Никаква аванта за простолюдието в българия,мизерията трябва да е тотална.
108
0
 
15
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Няма да открия топлата вода като кажа, как намалява безработицата у нас. Просто в Бюрото по труда правят всякакви гимнастики, за да се отпишеш и готово - статистиката за пред Брюксел е оправена.А на някои, писали тук, ще кажа - много им личи, че са държавни служители...
107
0
 
18
 
! Отговори
елена преди 8 години
храним-политици,затворници,бежанци ,кучета и ако остане и работещите ще ядем
106
1
 
11
 
! Отговори
Ако някой изчисли преди 8 години
колко милиарда годишно отиват за издръжка на здрави хора на възраст от 16 до 64 г., които не желаят нито да учат, нито да работят, но в замяна на това създават деца като на конвейр;ако се изчисли колко ни струва и издръжката на техните деца,тогава щеше да се получи някаква сума.Интересно ще е да съпоставим тази сума с броя на трудовите пенсионери и на младите специалисти, които са със заплати до 400 лв.Но медиите плачат, че със соц.помощи не можело да се живее.Дължим ли издръжка на търтеи?
105
1
 
21
 
! Отговори
Нашенските безумия преди 8 години
- Трудовите пенсионери са ограбени. Дават им някакви подаяния, благодарение на което повечето от тях са полугладни, вечно имат по някоя неплатена сметка и не могат да си купуват всички необходими лекарства;- Повечето млади специалисти, ако намерят работа, започват със заплати, близки до минималните. Но нали минимална заплата следва да получава само онзи, който няма никаква квалификация?! А те са във възраст, когато трябва да създават деца!- Знае ли някой колко търтея хрантутим със соц. помощи?
104
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, и? Това трогва ли дебелогъзите нагли политици да променят нещо?
103
6
 
4
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 8 години
До АнонименКакво значи на смени , имаш ли време да си губиш времето по сайтовете за да се жалваш значи имаш пре достатъчно време.Не случайно с колкото и чужденци да съм се срещал тук , всичките са учудени от бавните темпове с които тече живота , а мен ме е срам да им кажа , че тук в София това се възприема като лудница , в провинцията , хората прекарват по няколко часа дневно по централната и кафенетата , а на запад през седмицата не може да видиш жив човек по заведения. Само Събота
102
10
 
5
 
! Отговори
до ИСТИНАТА преди 8 години
Така е огромната част от плюещите от сутрин до вечер,не са бедни а са мрънкалници и *** .Човек който мизерства ,няма време да кисне по сайтовете и да плюе , няма пари за нет и компютри ,а обикаля по кофите или работи на нивата ,в офиса ,завода .... ама наистина работи, а не кисне по сайтове и фесове .Сигурен съм че половината от мрънкащите тук имат телефони за над 500 лева ,всеки ден го виждам,седнали по кафета и кръчми,поръчали бирите,извадили скъпите телефони и се жалват от тежкия живот
101
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BALKANTOURIST 2015.
100
4
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 143, кое точно е лъжа? Надникът в ТЗСК-то ли? Или къщите на старшинките? Или тва, че мляко и яйца се носят в мандрата, пък после каквото остане? Или палатите на номенклатурата и апартаментите по 200 кв м, а за останалите панелки и комуналки? Кое?
99
5
 
15
 
! Отговори
Kolqak преди 8 години
Всичко това е в резултат от управлението на ГЕРБ а вие продължавайте да гласувате за Бойко защото строи магистрали, който след 5 години вече имат нужда от ремонт и спортни зали, в които националните отбори не могат да тренират или играят. Разбрахте ли ми намека? Или да ви светна още?
98
3
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 134,ти, баце, да не си обучаван в кутевюгенд, че чак ме разкри къде живея и къде работя? Че чак ме направи държавен служител, каквито в момента са повечето наследници на добрата стара номенклатурка. НИто коля, нито беся, опровергавам измислените носталгии на псевдокомунетата-тролчета
97
2
 
15
 
! Отговори
Az преди 8 години
Това е положението при капитализма, драги ми роби ! 1% имат 99% нямат, а този 1% управлява, но ако при комунизма имаше за всички по равно, то сега имат 5% а останалите 95% се чудят как да преживеят. Искахте демокрация, на ви !