Евростат: Нищетата превзема 3,4 млн. българи!

Пенсионерите и децата живеят в най-голям риск от бедност
12 май 2015 09:17,
215
Евростат: Нищетата превзема 3,4 млн. българи!
Снимка: архив, Булфото

3.4 млн. българи, или близо 50% от населението у нас, живеят около или под линията на бедност, сочат данни на Евростат, цитирани от в. "Сега".

Линията на бедност у нас към края на 2014 г. е 286 лв. на човек месечно. Според Евростат под нея са около 13% от хората у нас. Останалите са заплашени от бедност - за такива се смятат хората, които преживяват с не повече от 60% от средния доход за страната.

Според последните данни на Европейската статистическа служба страната ни неизменно е на първо място в ЕС по този показател - около 48-49% от хората у нас са заплашени да изпаднат в нищета.

За сравнение - следващата държава в ЕС с най-висок процент е Румъния, където малко над 40% от населението е в тази ситуация.

Над половината от децата у нас - 51.5%, живеят в риск от бедност, а при пенсионерите процентът е още по-висок - близо 58. Логично при тези две групи България също заема първите места.

Отделно над 192 хил. българи между 15 г. и 64 г. са обезкуражени - не работят, но и не търсят работа, защото не вярват, че ще намерят. Въпреки че нивото на безработицата намалява през последните месеци, тя все още остава висока - около 11%.

В същото време има и близо 210 хил. души, които не работят, защото здравословното им състояние не го позволява.

Преди дни Институтът за пазарна икономика изнесе данни, че всеки десети у нас е живял в дълбока бедност през 2013 г. През периода 2008-2009 г. в тотална нищета са били около 8,5% от сънародниците ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
11
 
0
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 8 години
Аууу колко било зле сега в България , пък стотици коментари в работно време и то какви коментари , всички се оплакват от сегашното си положение , а явно имат пари за компютър , за интернет и всичко се върти около тях , а не си дават сметка , че наистина този СВЯТ не е справедлив и има хора по Света като нас , които в 21 век нямат достъп в домовете си до ток и вода , къпят се в реките и това са около 2 млрд ЧОВЕКА ..Да българите сме сред последните , но в А група , но има и Б и В
95
0
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 131,добре
94
0
 
1
 
! Отговори
Р.Плювняалиев преди 8 години
Първите All Inclusive туристи, пристигнаха по нашето Черноморие.
93
10
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Айде някой дето е бил в казармата по соца да каже носил ли е е с тия две ръце арматура за къщата на старшината и бъркал ли е бетон за единия гарнизон
92
0
 
8
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 8 години
Първенци, па сме тръгнали на гърците да се пресмиваме.
91
5
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
124, добре кажи как е било да те чуем
90
6
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 119,значи като е така - да нема лошо в *** на двора и че хората са стискали, не ми ги хвалете социзмите на бае Тошо, особено пък за селата. Защото началото на края на селското започва 45-та кога другарите решиха, че България требва да е индустриална страна със заводи и фабрика на всеки метър. Урбанизацията е поголовна - направи справка, и българите се научиха да ходят в града да "работят" и измислиха поговорки "аз ги лъжем, че работим, те ме лъжат, че плащат" и учи, за да не р
89
0
 
6
 
! Отговори
Че Гевара преди 8 години
Треперете капиталисти,вече сте осъдени!
88
1
 
6
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
ТОВА НЕ Е ВЯРНО. БЪЛГАРИТЕ ЖИВЕЯТ МНОГО ДОБРЕ ПОСЛЕДНИТЕ 25Г. ПРЕЗ КОИТО Е НА ВЛАСТ ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ В ЛИЦЕТО НА ПАРТИИТЕ. АКО НЕ Е ТАКА ОТДАВНА ДА СА СЛОЖИЛИ НА МЯСТО УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И ПРЕСТЪПНИЦИ.
87
5
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До ЧекистЩо па нервен. Казвам кое как е било на някви лъжливи кутевисти
86
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До антиЕСПредпочитах Виденов да не е честен но да не бяхме фалирали и да получаве заплати от по 10 долара ...Все едно сега гърците да ги ... дали Ципрас краде или не , те си искат 1000 евро пенсии и това е , ако ще и грую да им е начело. . . важното е да не им пипат пенсии и заплати и да не връщат заемите , а не дали бил честен или не
85
5
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До до пешкотоДемек дебнеш като едно време некой да не изкласи пък ако ще с един сант да е
84
0
 
7
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До ПешкоСтаваш нервен приятелю. Моля те, не се нервирай така. Благодаря за съветите по бизнес проекта и т.н. :))
83
6
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
На кой по соца *** на село не му беше у дворо а? И първия етаж с пръстен под, а цяла зима се спи в кухнята да не излазя топлото
82
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Аре у левокакво значи външни сили .... през 1997 годинаИмаме дълг и нямаме пари да го връщаме , никой не ни го опростява като на гърците и фалит .Не става въпрос , кой бил лош кой добър При работещи 6 блока на АЕЦ имаше режим 2 на 2 , за да може да се изнася за да връщаме дългове , нямаше еврофондове , нямаше ЕС ....Но разликата е че гърците от 1980 година са в ЕС и тях си ги дундуркат и до днес , а ние сме на страната на лошите и ядем дървото .
81
1
 
1
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 8 години
До Аре у левоИ сега ако ми кажеш колко пари има Жан ще те призная!
80
8
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До ЧекистИ обувки и дрехи бг производство има доволно. Пък ако ти е голем зор сам да си правиш знаеш - бизнеспроект, кандидатстване, евентуално париотпускане. Така се прави, а не се вайка по форумите (пък може умишлено да се *** е кой знае Кутев какви ги набива у червенотиквеничковските тикви)
79
1
 
1
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 8 години
До ПешкоЕ...Пешко нали знаеш-никой не може да ти даде това което сам можеш да си вземеш.Лява ръка-десен джоб и тва е.
78
6
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 101,ти на село живял ли си през соца, байно, та да говориш какво що е било? Да ти дойдат "софиенци" и други гражданя на гости групово, да те потупват колко е хубаво и "въй кви агънца" пък те козички, да ти изядят и изпият зимнината и после кой откъде е, а ти да бъхтиш освен на градината, на ткзс-то, пък си длъжен да представиш и яйца и мляко, че нали братския съветски народ требе да еде отнякъде. ***
77
2
 
12
 
! Отговори
антиЕС преди 8 години
Жан Виденов,беше може би единственият честен политик,хиените и чакалите около него му изядоха главата.Жив и здрав да е.