Евростат: Нищетата превзема 3,4 млн. българи!

Пенсионерите и децата живеят в най-голям риск от бедност
12 май 2015 09:17,
215
Евростат: Нищетата превзема 3,4 млн. българи!
Снимка: архив, Булфото

3.4 млн. българи, или близо 50% от населението у нас, живеят около или под линията на бедност, сочат данни на Евростат, цитирани от в. "Сега".

Линията на бедност у нас към края на 2014 г. е 286 лв. на човек месечно. Според Евростат под нея са около 13% от хората у нас. Останалите са заплашени от бедност - за такива се смятат хората, които преживяват с не повече от 60% от средния доход за страната.

Според последните данни на Европейската статистическа служба страната ни неизменно е на първо място в ЕС по този показател - около 48-49% от хората у нас са заплашени да изпаднат в нищета.

За сравнение - следващата държава в ЕС с най-висок процент е Румъния, където малко над 40% от населението е в тази ситуация.

Над половината от децата у нас - 51.5%, живеят в риск от бедност, а при пенсионерите процентът е още по-висок - близо 58. Логично при тези две групи България също заема първите места.

Отделно над 192 хил. българи между 15 г. и 64 г. са обезкуражени - не работят, но и не търсят работа, защото не вярват, че ще намерят. Въпреки че нивото на безработицата намалява през последните месеци, тя все още остава висока - около 11%.

В същото време има и близо 210 хил. души, които не работят, защото здравословното им състояние не го позволява.

Преди дни Институтът за пазарна икономика изнесе данни, че всеки десети у нас е живял в дълбока бедност през 2013 г. През периода 2008-2009 г. в тотална нищета са били около 8,5% от сънародниците ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
25
 
! Отговори
жоро с. преди 8 години
това не е възможно. според миндила и автор на паричния съвет гражданите са финансово неграмотни. сиреч, разполагат с несметни богатства, които обаче менажират зле. според тиквата, хванал цаката на менажирането, гражданите са лидери по средства в банките и бурканбанк, както и по притежание на жилища. вътрешният министър пък и прокуратурата са за пример. смях, смях или лудница и просташко дебелокожие и нагла простотия, с която рапона дори се гордее
15
0
 
25
 
! Отговори
Луд с Мотика преди 8 години
До Гошо...ТъпотоАз си отглеждам всичко, без рогатите добичета, обаче после кой ще ми плати сметката за ток и вода. Щото всичко за да стане, трябва да се полива - водата е скъпа. Имам кладенец от който водата е хубава и чиста, но като пусна помпата и ела да ми видиш сметката за тока после. Та пак не става, не е решение да се отглежда - тока и водата са прекалено скъпи. Да ми вдигнат заплатката или пенсийката че да мога да си покривам разходите. За добичета да не говорим - фуража е безбожно скъп
14
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ето резултата от ес и нато.това е просто вследствие, което се констатира за да се оправим трябва да излезем от робският *** съюз за да не ни крадат масоните талмудисти с техните фалшиви еврофондове и евроцености /содомия, до шия / и пр.излизане и от валутният борд който също е проект за заробване.изгонване от държавата на световната банка и мвф и с камъни да изгоним *** и родоотстъпниците като иво минджев, коритаров, асен генов и мн. др. ***.първо трябва да
13
2
 
27
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Гладните да отглеждат картофи,домати,зеле,чушки,***,дребен и едър...рогат *** и няма да са гладни.Ако ги...мързи,вместо хляб да ядат...пасти.(цитат от последните указания на премиера Боко Банкянски към...населението,на Централен Балкански Бандустан)
12
1
 
33
 
! Отговори
zeus преди 8 години
А вчера имаше статия как пак според тях имаме средна заплата от към 670 евро. В едно домакинство при нас има 2.6 души, ако заплатата наистина е 670 евро дори само един да работи в това домакинство пак има доход от 450 лева на калпак. Цялата ни статистика е съшита с бели конци, реално положението е трагично!
11
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мисля, че данните са доста лакирани, прогереберастки както се казва, европейски ценности и така нататък ...
10
0
 
39
 
! Отговори
Луд с Мотика преди 8 години
"3.4 млн. българи, или близо 50% от населението у нас..." Стоп. Искате да кажете че сме 7 милиона ли? Ние нямаме и 5 милиона в държавата, което значи че не 50% а повече от 75% от населението на държавата живее в мизерия и изнемогва и никой не го интересува това. Протести, протести и пак протести му е майката - навсякъде по света когато хората са недоволни - протестират и изразяват мнението и позицията си. Ама при нас не е така - силни сме само на две ракии и на масата с комшиите. Тъпо население.
9
1
 
37
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
И по-лошо ще стане!
8
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спокойно, каза Тикваров, на власт сме и взимаме мерки да....,стане по-лошо. Ще си гледате прасенца и кокошки, 2-3 декара царевица и нива с картофи. Ще сте независими, ще имате мас за филийките през зимата. Аз как гладувах като млад? Сега и вие ще гладувате да видите как са ме мъчили ***.
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В КОЯ НОРМАЛНА ДЪРЖАВА ПЕНСИЯТА МОЖЕ ДА Е ПОВЕЧЕ ОТ ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ НАЙ НИСКАТА ПЕНСИЯ СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА ЗАПЛАТИТЕ
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
без коментар
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tezi izsledvaniq ne sa tochni.
4
4
 
47
 
! Отговори
АТИЛА преди 8 години
Гарантирано от ГЕРБ
3
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ + РЕФОРМАТОРИ (приватизатори ***) = мизерия , глад и емиграция.
2
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При картофената магнолия е така ... ама вие си го избрахте.
1
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евростат: Нищетата превзема 3,4 млн. българи!Лъжат!Ако не вярвате, питайте Бащицата!