Режат платения отпуск за двете години майчинство?

Работодатели: Да е върху действително отработено време
Обновена: 13 май 2015 14:16 | 13 май 2015 13:54, Веселина Йорданова
144
Режат платения отпуск за двете години майчинство?
Снимка: архив Булфото

Работодателите поискаха майките да нямат право на платен отпуск от два месеца, който се натрупва през двете години майчинство.

"Правото на платен годишен отпуск да възниква само на база на действително отработено време", настоя председателят на КРИБ Кирил Домусчиев на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което социалните партньори обсъждат промени в Кодекса на труда. На заседанието, председателствано от социалния министър Ивайло Калфин, дойде и премиерът Бойко Борисов.

Още по темата

По-рано и Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал заяви, че не е справедливо майките да получават пари от отпуск, тъй като възнагражденията на практика са изработени от колектива.

Сред предлаганите промени в Кодекса на труда, които обсъжда тристранката, са въвеждане на еднодневни трудови договори, работодателят да води трудово досие на работника, гъвкавост на работната време при запазване на 40-часовата работна седмица, неплатен творчески отпуск да се зачита за трудов стаж и др.

Еднодневните договори предизвикаха най-много опасения за нарушения у работодатели и синдикати. Проблем социалните партньори видяха и в гъвкавото работно време.

Пламен Димитров от КНСБ заяви, че се смесват режими, като напомни, че според предложението работници, наети по еднодневен трудов договор, няма да губят право на социална помощ.

Той попита дали ще се стигне до защитена гъвкавост, в зависимост от желанията и нуждите на работника и предупреди, че въвеждането на гъвкаво работно време може да отвори нова врата за злоупотреби, като даде пример с четиричасовия работен ден.

Работодателите пък изразиха опасения, че самите работници ще се опитват да избягват еднодневните договори, за да не загубят все пак някакви социални помощи. Според предложението работник не може да сключва повече от 90-еднодневни договора в рамките на година. Заработеното ще се плаща в края на всеки работен ден лично срещу разписка. Осигуровки авансово работодателят ще внася в НАП за пенсии, трудова злополука и здраве.

"Ако в резултат на плащане на възнаграждение, ще им се намалят социалните помощи, те пак няма да се подписват и ще се гонят по блоковете“, коментира Васил Велев от АИКБ.

Той поиска тези договори да бъдат максимално облекчени и настоя, че не работниците трябва да се задължават да ги отчитат пред Бюрата по труда, а това да прави работодателят.

Велев каза, че АИКБ подкрепя гъвкавото работно време. „Да се отървем от мисленето, че работодателят е враг и цели да създаде проблем за работника от всяка разпоредба“, настоя той.

За синдикатите пък било манипулация, че тази промяна се прави в полза на работника с аргумента за съвместяване на личния и професионалния живот, при положение, че работното време зависи изцяло от работодателя.

Работата на еднодневни договори е осигурителен, а не трудов стаж, подчерта социалният министър Ивайло Калфин. Той се съгласи с опасенията, че еднодневни договори могат да подменят други договори, но изтъкна, че трябва да се създаде възможност тези хора да работят през земеделската кампания. Прогнозите са, че по еднодневни договори ще бъдат заети между 60 000 и 100 000 души през кампанията.

Калфин коментира, че работата и обсъжданията по предложенията продължават, а въвеждането на еднодневните трудови договори ще е експериментално през тази година. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
4
 
55
 
! Отговори
Христо преди 8 години
Да броим ли в кои държави е по-малко и реално колко пари получаваш?До го оставим ли Домусчиев да гледа 1 седмица дете и после да го питам, работа ли е ?и какво да пращаме децата по-рано на ясла (то няма и къде), да си даваи 2/3 от заплатата за гледачки, а като се разболеят да плаща НЗОК, естествено защо да не спестим едни пари на Киро, той е беден. Другите дето имаме деца и му работим, сме богати.май е време за общонационална стачки с искане за мен. 10% увеличение на нетната заплата. Време е да напомним, че работниците са партньори, а не роби.
107
7
 
65
 
! Отговори
спиро преди 8 години
*** !!! Та нали от тази "далавера"се възползват само майките, които са на работа т.е. БЪЛГАРКИТЕ. С тази простотия ще накарате и малкото българи, които искат да имат деца да се откажат. Боже пази България!
106
25
 
30
 
! Отговори
анон преди 8 години
Какво се оплакват всички не знам, почти навсякъде в западна Европа майчинството е 6 месеца, като им кажа че в България е 2 години, онемяват
105
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че нали неизползваната отпуска се губи. Имаш право да си запазиш 10 дни от предната година, останалите неизползвани дни се изпаряват. Как тогава майките ще могат да се възползват от 40-те дни, които им се полагат? Някакво противоречие се получава.
104
3
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Важното е ние да работим без пари, да раждаме деца ,но да ги храним с въздух, да бачкаме до 85г. и да пукнем преди един ден пенсия. А вие през това време да лапате европари нали???
103
1
 
18
 
! Отговори
8 преди 8 години
До ndnКОЕТО ПЪК ГО НЯМА НИКЪДЕ ПО СВЕТА!
102
4
 
22
 
! Отговори
008/ преди 8 години
До тъпациА ТАКА,УМНИКО,ГАЗ ДО ДУПКА!В ЧУЖБИНА МАЙЧИНСТВОТО Е 7 ГОДИНИ И ТИ ПЛАЩАТ ПО 3 ЗАПЛАТИ МЕСЕЧНО!МВЕЧТИИИИИИИИИИ,МЕЧТИИИИИИИИ!
101
3
 
20
 
! Отговори
8 преди 8 години
До Анонимен5000 НА СЕДМИЦА?!А СЕДМИЦАТА ОТ 365 ДНИ ЛИ СЕ СЪСТОИ?!
100
5
 
63
 
! Отговори
тъпаци преди 8 години
Абе какво сравнявате с чужбина бе,било така,било онака.Знаете ли,че там лекарствата в аптеките за децата са абсолютно безплатно,взимат 9 мес.майчинство,което в лв.е 1900.Знаете ли ,че храната е центове.Знаете ли,че всички деца без изключение получават детски?Да не говорим,че дори и да работиш най-умрялата работа ,спокойно само единият родител може да издържа 4 членно семейство.Сравняват те..пак ще ощетят българките,а онези ***,до кога ще смучат.
99
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може и със 1500 паунда, ако си намериш по евтино жилище и не плащашмного паудни за наем може и със 1500 паудна.
98
0
 
20
 
! Отговори
8 преди 8 години
До АнонименА НАЙ-ДОБРЕ-ОТИДИ ДА ЖИВНЕЕШ В АНГЛИЯ.
97
3
 
20
 
! Отговори
8 преди 8 години
До АнонименПАУНДА Е САМО В АНГЛИЯ.ОТ ТИЯ 500 ПАУНДА ПЛАЩАШ ПОЧТИ ПОЛОВИНАТА ЗА ДАНЪЦИ И ОСИГУРОВКИ.ХАЙДЕ ПАК-ЕЛАТЕ НИ ВИЖТЕ!
96
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз взимам 5 хил паунда на седмица и съм си добре.
95
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-добре 2000 паудна седмично. С 2000 паудна седмично се живее най-добре. Стигат за всичко 2000 паудна. Ако ти дават 2000 паунда на седмица нямаш проблем
94
8
 
20
 
! Отговори
Жена преди 8 години
До АнонименПоне ще се спре с 'ИТ специалистките', които почват работа в някоя компания на заплата над средната за страната и после забременяват, а като минат 2те години, пак забременява. И като минат 4-те години, и те вече са тотално некомпетентни, никой да не може да ги пипне и пак да им плащат заплатите, а други кадърни хора да седят без работа.
93
4
 
20
 
! Отговори
8 преди 8 години
До АнонименС 800 ПАУНДА МЕСЕЧНО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЖИВЕЕ-КАТО ПЛАТИШ 500 ЗА 1 СТАЯ С ХАЗЯИ,150 ЗА ТРАНСПОРТ И С ОСТАНАЛИТЕ СИ ЖИВЕЕШ КАТО ХОЛИВУДСКА ЗВЕЗДА,Т.Е.ЖИВУРКАШ СИ КАКТО В БЪЛГАРИЯ,НО ТУК ИМАШ СОБСТВЕНО ЖИЛИЩЕ И ПРИЯТЕЛИ,И РОДНИНИ.А С800-ТЕ ПАУНДА ЕЛАТЕ НИ ВИЖТЕ!
92
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 88Абе според мен по добре да дават по 500 паудна вместо по 200 паунда на седмица. С 500 паудна се живее много по добре от 200 паудна. Дрого си е да ни дават по 500 паудна на седмица - така е в Европа - дават ти по 500 паудна на седмица и си живееш живота. Само да ни дават на нас паунди, това ни трябва сега - паунди.
91
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали много български деца се раждат......Боце,абе и без това си се хванал яко с тоя зализания,що направо ,за да му угодиш не приемеш закон, съгласно който хората се задължават да му работят на тоя на ангария.
90
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ко ми говорите за др даржавии било само за 4 месецаКаде се сравнявате с тях Че дават по 30 лева-15 евро От 2009 все по зле става
89
1
 
22
 
! Отговори
ДО 94 преди 8 години
До АнонименТо и 1та година в казармата се води трудов стаж, ама не плащаха 20 дни отпуск :DДруг пример: ако си на борсата за обезщетение за безработица, и това се води стаж.... ама отпуск пак не плащатЕдно е трудов стаж, друго е осигурителен....

Спонсорирани публикации