Режат платения отпуск за двете години майчинство?

Работодатели: Да е върху действително отработено време
Обновена: 13 май 2015 14:16 | 13 май 2015 13:54, Веселина Йорданова
144
Режат платения отпуск за двете години майчинство?
Снимка: архив Булфото

Работодателите поискаха майките да нямат право на платен отпуск от два месеца, който се натрупва през двете години майчинство.

"Правото на платен годишен отпуск да възниква само на база на действително отработено време", настоя председателят на КРИБ Кирил Домусчиев на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което социалните партньори обсъждат промени в Кодекса на труда. На заседанието, председателствано от социалния министър Ивайло Калфин, дойде и премиерът Бойко Борисов.

Още по темата

По-рано и Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал заяви, че не е справедливо майките да получават пари от отпуск, тъй като възнагражденията на практика са изработени от колектива.

Сред предлаганите промени в Кодекса на труда, които обсъжда тристранката, са въвеждане на еднодневни трудови договори, работодателят да води трудово досие на работника, гъвкавост на работната време при запазване на 40-часовата работна седмица, неплатен творчески отпуск да се зачита за трудов стаж и др.

Еднодневните договори предизвикаха най-много опасения за нарушения у работодатели и синдикати. Проблем социалните партньори видяха и в гъвкавото работно време.

Пламен Димитров от КНСБ заяви, че се смесват режими, като напомни, че според предложението работници, наети по еднодневен трудов договор, няма да губят право на социална помощ.

Той попита дали ще се стигне до защитена гъвкавост, в зависимост от желанията и нуждите на работника и предупреди, че въвеждането на гъвкаво работно време може да отвори нова врата за злоупотреби, като даде пример с четиричасовия работен ден.

Работодателите пък изразиха опасения, че самите работници ще се опитват да избягват еднодневните договори, за да не загубят все пак някакви социални помощи. Според предложението работник не може да сключва повече от 90-еднодневни договора в рамките на година. Заработеното ще се плаща в края на всеки работен ден лично срещу разписка. Осигуровки авансово работодателят ще внася в НАП за пенсии, трудова злополука и здраве.

"Ако в резултат на плащане на възнаграждение, ще им се намалят социалните помощи, те пак няма да се подписват и ще се гонят по блоковете“, коментира Васил Велев от АИКБ.

Той поиска тези договори да бъдат максимално облекчени и настоя, че не работниците трябва да се задължават да ги отчитат пред Бюрата по труда, а това да прави работодателят.

Велев каза, че АИКБ подкрепя гъвкавото работно време. „Да се отървем от мисленето, че работодателят е враг и цели да създаде проблем за работника от всяка разпоредба“, настоя той.

За синдикатите пък било манипулация, че тази промяна се прави в полза на работника с аргумента за съвместяване на личния и професионалния живот, при положение, че работното време зависи изцяло от работодателя.

Работата на еднодневни договори е осигурителен, а не трудов стаж, подчерта социалният министър Ивайло Калфин. Той се съгласи с опасенията, че еднодневни договори могат да подменят други договори, но изтъкна, че трябва да се създаде възможност тези хора да работят през земеделската кампания. Прогнозите са, че по еднодневни договори ще бъдат заети между 60 000 и 100 000 души през кампанията.

Калфин коментира, че работата и обсъжданията по предложенията продължават, а въвеждането на еднодневните трудови договори ще е експериментално през тази година. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
2
 
16
 
! Отговори
hsisud преди 8 години
Do vsichki tapaci v chujbina ima ednokrtana pomosht dosta golqma , svestni detski gradini i qsli, nqmam nishto protiv da e 1g , no da znam za kakvo sam rabotila tolkoz sled tova noseshta bebe 9m i posle iskat da sam pak na nivo mi ok ...nyama kak da stane s pomosht ot 250lv i deca nqma da ima
87
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой по-долу пише,че нямали право на платен отпуск.Имат,защото двете години майчинство се води трудов стаж.И след майчинството имат пълното право да си вземат отпуските за тези две години.
86
2
 
27
 
! Отговори
до 88 преди 8 години
Ние само на думи сме в Европа.Като започнат да плащат мин.по 200 паунда на седмица,тогава няма да е голяма болка да не платят двата месеца отпуск.
85
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Геноцидът продължава. Нали именно тези майки ни натресоха Кратуната за Премиер. Нека им е. Заслужават си го.
84
4
 
18
 
! Отговори
ndn преди 8 години
До АТАКИСТПо времето на бай тошо, не е бил 2 години.... демокрацията го направи толкоз :)
83
8
 
22
 
! Отговори
. преди 8 години
Искането е справедливо. И не съм работодател.
82
7
 
28
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
МНОГО ЩЕ ТЬРСИТЕ БАЙ ТОШО---2 ГОДИНИ ПЛАТЕН ОТПУСК ПО МАЙЧИНСТВО
81
5
 
33
 
! Отговори
Mимето преди 8 години
Във Франция отпускът по бременност и раждане е общо 4 месеца Още преди да родят жените са сключили договор с детегледачка да гледа детето Ако искаш да си гледаш сама детето напускаш работа После те считат деквалифицирана и никой не те назначава независимо от образованието ти Задължителното обучение на децата започва от 3 годишна възраст
80
1
 
34
 
! Отговори
Ирра преди 8 години
... а пък възпитателките ако получават адекватно заплащане, ще се грижат за децата ни нормално. И да нека не се начислява платен отпуск за времето по-майчинство, но майките да имат право на няколко дни допълнително на година платен отпуск, да имат правото на гъвкаво работно време, на работа от вкъщи и т.н.
79
1
 
48
 
! Отговори
Ирра преди 8 години
Съгласна съм да направят майчинството 6 месеца, както в повечето европейски страни, но преди да се случи това трябва няколко други неща да станат като "на запад" - а именно - държавата да гарантира място в държавни детски ясли за всяко дете, детските заведения да имат нормална материална база, достатъчно възпитатели, а заплатите за всички да са на европейско ниво - така заплатата на таткото ще е достатъчна, ако майката иска да остане няколко месеца неплатен отпуск, а пък възпитателкитите ще...
78
4
 
19
 
! Отговори
До 82 преди 8 години
Щом висиш в тоя сайт значи получаваш не 4 000 ,а поне 40 000 евро.Я отивай да стрижеш калинки ,а не разправяй басни тука.И две служебни коли с поедна к--рва във всяка не ти дават като бонус щото си най-кадърния на света
77
0
 
19
 
! Отговори
До 80 преди 8 години
Е сега да ти напиша фирмата и името на човека ли.Аман от *** като теб дето си мислят ,че всичко знаят.
76
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Абе умник ,колегата ми в Германия който заема същата позиция като мен там и е по-слаб специалист от мен получава заплата около 10 000 евро и жена му не ходи на работа .А аз получавам тук 1 500 лева."Явно не си достатъчно кадърен. Аз за същата работа взимам 4000 евро, при това в България
75
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"В повечето случай този отпуск се ползва след като майката се върне на работа, хлапето е болно и не ходи на ясла /или няма кой да го гледа. На 2 г се разболяват през седвица"Когато детето ти е болно лекарят ти дава болничен. Когато си болен - отново болнични. Отпуската се взима за ремонти или почивка, а не когато си болен.
74
5
 
20
 
! Отговори
до 79 преди 8 години
колегата ти в Германия , няма как да взима 10 000 евро , или ти си го измисли , или той си го е измислил , такива заплати може , да си мечтае германеца , а за чужденец , да не говорим . Реалността там е друга , но блажени са вярвящите, че там има такива заплати
73
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
няма как , да си в платен отпуск , заради гледане на дете , а и да ти дават платена отпуска , заради платената отпуска. Вярно , че всеки иска , да муфти от държавата , но трябва , да се спре това , но пък на тия където не са работили , въобще да не им се плаща , майчинство , щом не е дал нищо в държавата , а има цяло малцинство , което живее от тоя "бизнес" , раждане на дете и последващите помощи.
72
3
 
28
 
! Отговори
До 75 преди 8 години
Абе умник ,колегата ми в Германия който заема същата позиция като мен там и е по-слаб специалист от мен получава заплата около 10 000 евро и жена му не ходи на работа .А аз получавам тук 1 500 лева.Това кога ще го изравним или ще гледаме на запад само когато ни отърва
71
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами докато гласувате за Бойко от Банкя така ще е.Той слуша американците а преди мноооого години идва един дето се казва Ран и ни написа план-българите да останат най-много Три милиона от тогавашните около ДЕВЕТ.Вече наближаваме ШЕСТ милиона и плана се изпълнява.Ще ядете евтини *** ,ще стоите без пари на прага на мизерията и кой докогато устиска.Не че и Бойковците ще си занесат милиардите в гроба с тях или ще си ги изхарчат но това е положението
70
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
така е всъщност в западна Европа... Платен отпуск НЕ СЕ БРОИ, докато си в майчинство. Да не говорим, че майките имат само 6 месеца платено майчинство...
69
1
 
35
 
! Отговори
Лю преди 8 години
Току-що по новините чух коментар, че поради демографският срив в България трябва да се увеличи възрастта за пенсиониране. Е, как да раждат деца българките, като се чудите какво от придобивките да се ореже още. Платеният отпуск се зачита за трудов стаж, даже и 1 месец неплатен отпуск, така че не виждам какъв е проблема. Няма достатъчно места в детските градини, няма работни места за младежите, хора с високо образование работят на места за ниско квалифицирани, да работим, докато ходим, какво още?

Спонсорирани публикации