Калфин за шляещите се млади: Трябват по-големи заплати!

Министърът и не очаква ентусиазъм от тях, нямали мотивация
Обновена: 19 май 2015 14:08 | 19 май 2015 11:54, Камелия Цветанова
193
Калфин за шляещите се млади: Трябват по-големи заплати!
Снимка: БТА

Според вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин докато не се вдигне общото равнище на доходите, не може да се очаква ентусиазъм от всеки млад човек да почне работа.

Калфин изрази позицията по време на форум за младежката заетост, организиран от УНИЦЕФ.

Още по темата

Проблемът с мотивацията е много сериозен и решението по думите му минава през увеличаване на заплащането, тъй като същите тези младежи се съгласяват да работят тежка селскостопанска работа в чужбина.

Калфин информира, че преди предстоящия летен сезон от туристическия бранш са заявили много свободни места, но не успяват да намерят персонал, вероятно и заради заплащането.

"Проблемът с младежите, които нито работят, нито учат, нито са в някаква форма на квалификация има няколко измерения - изявен е както регионално, така и по отношение на етническите общности и по различно качество на образование", обобщи министър Калфин, цитиран от БТА.

Според изнесени днес данни около 24% от младежите в България до 29 години и около 22 на сто в групата между 15 и 24 години не се занимават с нищо.

Според Калфин усилията на държавата и социалните партньори са насочени в четири посоки - довършване на образованието, убеждаване на младежите да се регистрират в Бюрата по труда, професионална квалификация, както и създаване на трудов пазар там, където в момента не съществува.

Калфин припомни, че от тази година, съвместно с образователното министерство и с помощ от Германия, Швейцария, Австрия, започва осъществяването на проекти за т.нар дуално обучение.

Около 100 трудови медиатори, младежи, ще убеждават други млади хора да се регистрират в Бюрата по труда, каза Калфин.

Предстоящите промени в Кодекса на труда, които предвиждат възможност за еднодневни договори ще подпомогнат около 100 хиляди души, посочи Калфин. По думите му оживления на пазара на труда ще се постигне и с предстоящото до края на годината въвеждане на ваучери за услуги в дома, помощ за гледане на деца и други.

Очаква се да се създаде възможност и за земеделските производители да наемат безработни.

В момента министерството работи да се намери вариант още от тази година земеделските производители да бъдат насърчавани с публични средства да наемат безработни, съобщи министър Калфин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До nobi 128Определено се съмнявам че дори това можеш.За това се искат също умения.А като виждам глупостите които дрънкаш най-много да отнесеш един як тупаник.Стой си на село.Там си ти е добре.
110
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименАз Пурко не съм, ама се чудя на акъла на такива пурковци - бизнесмени като теб.Събери някой лев, разходи се в Европа, виж как се прави бизнес, какви заплати плащат, какви социални привилегии има,че тогава обяснявай как ако намалим още заплатите, ще цъфнем и вържем.Нали, за да има икономика, трябва да има платежоспособно търсене.Ама кво ли да обясняваш на човек с основно образование, духовно и умствено ограничен, който си мисли, че да държиш две сергии с китайски *** е бизнес
109
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 124Ето за това иде реч ама "кафеджиите" искат да си цакат карти и да им плащат.Е НЕМА!!Набийте си го в *** селски глАви!!Познавам млади хора които работят в малки (20-30 работници) частни фирми на 2-4 хил лева заплата. Но Р А Б О Т Я Т а не подпират оградите.Така че ................. у левУ!
108
1
 
12
 
! Отговори
nobi преди 8 години
До Работодателмога да ти разбия носа, например
107
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 125Някой да те е вързал за тази работа??Като си недоволен/а, ставай и ЗАМИНАВАЙ!Ако си ценен кадър ще получиш увеличение но ако си некадърен/на ще получиш шут в Д-то(какъвто е твоят случай)!
106
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 122Пурко, кокошката снесе ли яйцето днес.Тичай да го продадеш че те чака глад!
105
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименбоже колко прости комунисти има тука, боже!!!ми ако това да искаш да ти плащат достойно, според това, което си изработил за теб е комунизъм, говори само че нямаш елементарни социално-икономически познания.
104
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Работната заплата може да няма нищо общо с държавата ако си професионалист , ти определяш цената а те плащат ..така работи системата.. работната заплата в държавата се определя за мързлите които не искат да бачкат и да се развиват умствено! Заплатата са я определям АЗ а не държавата ми, защо ? ЗАЩОТО МОГА! Защото последните 20 години съм работил и денем и нощем да се изуча. На училище не ходех за да мога да работяи да се уча и изглежда , че моята формула е много по успешна от вашата !
103
3
 
3
 
! Отговори
Работодател преди 8 години
До nobiКакво можеш да правиш за 50 ЛВ на час?
102
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 84 Анонименми що ще ходиш чак до Индия за работници, в България има достатъчно индийци, че даже и български говорят, щото ти надали говориш английски...
101
2
 
8
 
! Отговори
nobi преди 8 години
До думи, думи...Малко е, поне 20 кинта на час трябва. За мен 50 примерно :)
100
1
 
8
 
! Отговори
11111 преди 8 години
Нека да започнем с бюрократите. Да намалим броя на дупедатите на 60-70 и оттам надолу помощноци секретари саветници командировки, да се намалят министри и зам такива и други, по строг контрол на вноса- ментетата и т. Н,ще намалят и да намалим кражбите и установим ввропеиски норми на работа, да спрем и да следим големите мафиотски ор. И ф-и за потока на парите и сабир.на данаците именно от тях, да расхлабим дребния бизнес и един. Т вдигаме заплатите и парите почват да се вартяр ище стигнат за вси
99
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както каза вожда Борисов:На който не му харесва да си отива на село да сади картофи и да пасе оФце!А не да ми дремете по кафетата и да ми се правите на софиянци.
98
1
 
16
 
! Отговори
Развеселена преди 8 години
Разпалени форумци пишат ли, пишат...Работната заплата е резултат на държавната политика,щом се определя минимална заплата, частния предприемач да не е луд ,че да дава много повече.Политиците са тези,които ни докараха до това дередже, а ние сме си виновни ,че ги оставяме да ни тъпчат и да си пълнят гушите.
97
7
 
7
 
! Отговори
Пак аз преди 8 години
Една еврейска поговорка гласи: Всеки се оплаква от липса на пари, а от липса на акъл никой.
96
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До menзащо гледаш неговото синче?!?! Мразя комунистически червей до дъното на душата си ама още повече нехаресвам завидливите , нагли хора! Какво ти пука къде е сина му? Това ли ти прави кеф , да гледаш в на другите купичките?Човека могъл, пратил сина си. Ти не можеш, говориш зад гърба му, защо!? Защото си слаб човек , никога нищо не си постигнал в живота си сигурен съм даже, че и никога не си работил както трябва, само се оплаквате а за пет пари не ставате , мърморковци ...крива ви оня работа
95
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До gtf 104Минимална заплата ли??Ти вчера ли се върна от там?***!Китайците работят за 150 $ и пеят.Скоро и ТУК!!А ти си заминаваш на село при говедата!
94
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
боже колко прости комунисти има тука, боже!!! Коментари от сорта - Албания била по добре, задминала ни, Китай били по добре, задминали ни!! КАТО СА ПО ДОБРЕ , ХАЙДЕ МАРШ ТАМ ! Писна ми от Българомразци и руски комунистически ***, мързеливи ***, чакащи партията мед и масло да им даде с червен килим да ги посрещне !! АЛОО заблудените червени синове и дъщери на доказани доностници, разберете, РАБОТААА, това е истината , мързела = 0ЛВ , много работа = Много ЛВ! РАБОТАААААА!!!!
93
12
 
8
 
! Отговори
Мързели ! преди 8 години
всеки мрънка за пари! така ги научиха масовите убийци от БКП. Няма лошо ама ако мрънкаш за пари трябва и работа да вършиш. Как ще вършиш работа за много пари като нямаш капка знания?! Бачкал съм за 120лв 7 дена в седмицата без почивка само за да се уча ..15 години по късно 120лв ги прая за 10 минути ! Мързела винаги ще бъде мързел ...няма значение колко пари взема той винаги ще бъде мързел ...21 век партията ви обърна гръб другари и другарки и се оказа, че да правиш пари ТРЯБВА ЯКО РАБОТА, А?!?!
92
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо само за пари се мисли,а не за това как по най-добрия и съвестен начин да се свърши работата? Никой няма да си остави работника без пари,ако го види,че е читав.....лошото е че младите не искат да приемат работата си лично и като призвание. Нормално е като чирак да взимаш мижави пари,като си калфа,повече,а след 10г. ставаш майстор и си печелиш.Аз почнах на 16 с 8лв надник и ми стопяваха лагерите....чак след 29г. може да се каже че всичко е наред. Това е:първо даваш,а после евентуално вземаш.