Паника: Заливат ни с евтини храни от Румъния

Причината е драстичното намаляване на ДДС в северната ни съседка
5 юни 2015 08:10, Елка Василева
169
Паника: Заливат ни с евтини храни от Румъния
Снимка: архив, Reuters

От 1 юни Румъния намали ДДС за храните и безалкохолните напитки от 24% на 9%. Това притесни българските производители, които очакват хората от пограничните райони масово да започнат да пазаруват при съседите. Високите такси за Дунав мост 2 обаче спират наплива засега, пише "Стандарт".

Съседите свалиха ДДС на 9%, а у нас скокът на тока ще вдигне цените, опасява се бизнесът.

Свалянето на ДДС за храните в Румъния от 1 юни хвърли в паника родните производители. "Поне 30 на сто спад в оборота на търговията на дребно с хранителни стоки в крайграничните градове ще има до 15 юни", прогнозира Мариана Кукушева, председател на управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. По думите й след първите 15 дни сценарият ще бъде още по-лош.

"Докато в Румъния хранителните стоки поевтиняват, у нас тенденцията е обратна - поскъпват", посочва Кукушева. Според нея нормативното оправдание за това е скокът на тока от 1 юли.

Кукушева е убедена, че много български потребители ще пазаруват ежедневно от Румъния и че румънските търговци ще прекарват стоката си у нас. "Само хлябът няма да премине Дунава, защото при него има специфичен вкус и рецептура. Но всичко останало - мляко, месо, сирене, олио, ще идва от Румъния", алармира Кукушева.

По думите й това ще доубие и без това полуживата ни икономика. Според Кукушева задължително и у нас трябва да се намали ставката на ДДС за храните, за да се спре с източването на ДДС и да се преборим със сивата икономика - все явления, които ги няма в Румъния. "Държавата в момента я няма, има тотална сива икономика, а връзката с бизнеса е скъсана", посочва Кукушева.

"Ставката за ДДС за храните трябва да се понижи и у нас, за да се преборим със сивата икономика. Моят бизнес е изцяло на светло, но се боря с конкуренти, които работят в сивия сектор, и борбата е неравна. Виждаме, че в Румъния ефектът от по-ниското ДДС е само положителен", посочва  пък бизнесменът Димитър Маджаров, производител на месо, млечни продукти и колбаси.

По думите му намаляването на ставката на ДДС за храните в Румъния няма да се отрази на бизнеса с месо у нас, защото при вноса трябва да се плати нашето ДДС. "Вероятно само в районите, които са близко до Румъния, ще има ефект, защото хората ще ходят да пазаруват от там", прогнозира бизнесменът.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски не изключва възможността и България да въведе по-ниска ставка ДДС за храните, както направи северната ни съседка. "Като пресметнем ползите от това намаление за румънската икономика, нищо чудно да пристъпим и ние към такъв вариант", допусна той пред Нова тв. Все пак Лукарски уточни, че това е само една хипотеза, която засега не е била обсъждана в правителството.

Финансовият министър Владислав Горанов обаче заяви по-рано, че правителството няма намерение да въвежда диференцирани ставка ДДС. "Първо, България далеч няма най-високия ДДС. Второ, облагането на добавената стойност с единна ставка е най-добро от гледна точка на администриране и най-неутрално от гледна точка изкривяване на потреблението", обясни тогава Горанов. По думите му пропорционалното облагане е "облагане, с което са се управлявали империи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДДС е местен данък, няма значение за извън границата. Ако се внасят храни от Румъния по стопански способ а не с куфар в багажника на голфа, ДДС ще е пак 20%. А колкото до ДДС това е данък който реално се плаща само от най бедните. Последният по веригата гори, останалите си връщат тези 20%. Този данък е крайно несправедлив и трябва да се премахне. Има доста по сносни данъчни системи от тая шитня.
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименКато гледам отношението на палците нагоре и надолу, проблемът не е само у хората написали статията. Невежи пишат статии и невежи ги четат. :)
52
1
 
39
 
! Отговори
Загрижен преди 8 години
Мили ми "производители", просто направете Продукт, за който клиентите ви са готови да платят повече и ще имате стабилна клиентска база, но с принципа "ден-година" ще си треперите и ние ще купуваме само чужди стоки - с истинско качество!
51
1
 
51
 
! Отговори
CC преди 8 години
Нека нека, фалирайте. Като мълчите и търпите ще фалирате. Защото и на вас ви е добре да прибирате 20% ДДС нали. Таксите на Дунав мост няма да спрат хората, не си мечтайте ама изобщо. Ще се качат 4 души в една кола, ще си разделят таксата и ще идат да си напазаруват за семействата. ***, вместо да мислите как и тук да стане това вие мислите какво и кое би спряло хората. Нищо няма да ги спре, а има и сухопътна граница.
50
0
 
27
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
71 НАПист: не се прави на улав.Когато сме закупили стока в съответната страна ,ние сме си платили и ДДС-то за нея там.Къв ти е проблема ,че ДДС е останал там?Ми че да го намалят и тука,че да го оставим тука.Хайде да си кажем истината?ДДС само се точи тука.Докато не видя че всеки търговски обект след покупката има още един щанд за възстановяване на ДДС ,до тогава знам ,че това е кръвен данък.Ти най-добре знаеш ,че дори реалните средни търговци не го теглят щото ги сцепват от насрещни проверки!!
49
0
 
41
 
! Отговори
Гошо от Русе преди 8 години
До Анонимен, 74,Ти ходил ли си до Румъния на пазар? Ако не си да споделя, че при тях държавата следи за качеството на храните и такива *** като тукашните не се срещат толкова често. Месото и саламите им са по-истински от нашите. Отделно, имат други много добри стоки, като например хайверът им е хайвер, а не като при нас направен от перли от водорасли. Само пример давам.
48
3
 
45
 
! Отговори
политолог преди 8 години
Румъния застреля Чаушеско , жена му и всички , които грабиха и убиваха народа от тяхната ДС . Ние още жалим за бай Тошо-правешкия овчар , а неговите деца и внуци ги показват по телевизията като някакви герои. Това е разликата . Другото е допълнение .
47
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***, по-***, най-***, българи /ОСОБЕНО ПОЛИТИЦИ И ИКОНОМИСТИ, ДРУГО НЕ ЗНАЯТ ОСВЕН ДА ТЕГЛЯТ ЗАЕМИ/. Да ви е честито сами си ги избрахте.
46
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нямам нищо против да ям румънски месни продукти, стига да са от истинско месо. Каква е ползата да се купува българско, след като вече дори в салама няма милиграм месо? Нашите производители много бучат, ама продуктите им са пълни ***.
45
8
 
8
 
! Отговори
НАПист преди 8 години
До Anonymous, 69,Прав си, ако се внася с цел търговия. Ако обаче си отишъл на разходка може да си напазаруваш в Румъния на техните си цени и да си прекараш стоката у нас без да дължиш ДДС тук. Това е проблема, защото това изкривява пазара на храни в пограничните ни райони. Трябва да се намери начин подобна вредна практика да бъде ограничена и регулирана при нас.
44
0
 
35
 
! Отговори
gtf преди 8 години
хората имат пари предимно за хранителни продукти и сметки, като се намали ддс в-у храните, нашата хазна по-скоро ще се опразни и няма да има какво да се краде. Няма да е изгодно да се точи ддс при такъв малък %, което е още една причина управляващите да се дърпат от тази иначе полезна мярка.
43
18
 
7
 
! Отговори
Anonymous преди 8 години
Неграмотници, стоки внесени в България заплащат ДДС в България. Тоест румънски стоки внесени от търговци с цел продажба ще бъдат начислени с 20% ДДС.
42
1
 
58
 
! Отговори
уеуе преди 8 години
Едно време ни казваха ,че Румъния била много зле и това ,че сме кандидати за EU с нея можело да ни спре за станем членка....А тя каква става ,сега гледаме да стигнем румънците.....А както винаги каментар на тази новина от БГ политици няма да има......То няма такава държава!!!!
41
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да се панират бг прекупвачите на едро ,които си слагат високите надценки,аз нямам проблеми с ПОЕВТИНЯВАНЕТО на каквото и да било :)
40
0
 
43
 
! Отговори
Абсент преди 8 години
До 46 :)След края на ремонта на моста,румънците твърдят,че ще изравнят такса мост с нашата...Русчук през уикенда ще се поизпразва ми се чини...медикаменти,храни,стоки на приемливи цени,та дори и човешко отношение има в Джурджу...а нашите алчни тарикати да се чешат по главите и да мислят...това всъщност е и идеята на ЕС-свободно движение на хора,стоки и капитали.
39
2
 
34
 
! Отговори
Бочко преди 8 години
Горанов е едно мръсно и долно същество. Не забравяйте, че то беше дясната ръка на пицаря Дянков. С нищо не е по-различен от него.
38
4
 
35
 
! Отговори
Indianec v BG преди 8 години
Една позната лаборантка ми каза: "Ако знаете какви храни ядете, първо ще ви се догади, а после ще станете йога-медитатори, за да се зареждате със слънчева енергия".
37
2
 
34
 
! Отговори
възмутен преди 8 години
до Горанов - ***! Германия да не е империя, че има 2% до 7% ДДС върху храните? Стига демагогия!
36
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
точно така трябва алчни бг комунисти, бизнеса е само на бивши дс и номенклатури
35
0
 
27
 
! Отговори
Гост преди 8 години
Кой се е паникьосал - мафията на хранителните борси ли?

Спонсорирани публикации