Българинът – най-големият атеист на Балканите

Едва 52% от българите са религиозни, сочи проучване
8 юни 2015 18:15,
243
Българинът – най-големият атеист на Балканите
Колкото по-тъмен е синият цвят, толкова по-религиозно е населението. Снимка: Gallup

Малко над половината, 52%, от българите определят себе си като религиозни. 39% от сънародниците ни твърдят, че не са вярващи, а 3% от тях са убедени атеисти. Останалите 8% не могат да се самоопределят. Това показват данните на агенция Галъп и Уин.

С тези данни България се нарежда под средния процент на вярващи в света и съответно над средния за невярващи. Държавата ни се различава от страните в Източна Европа и е по-близо до стойностите, които се наблюдават в Западна Европа.

Като цяло околните страни показват по-висока заявена религиозност. Сред съседните на България държави най-ниска религиозност декларират в Сърбия - 71%, а най-висока - в Македония, 88%

Две трети от хората по света твърдят, че са религиозни.

В световен мащаб 63% заявяват, че са религиозни, докато 22% се определят като нерелигиозни. Убедените атеисти са 11%. Те са най-много в Китай – 61%.

Най-религиозни пък са в Тайланд – цели 94% от населението. Следва Армения, Бангладеш, Грузия и Мароко само с процент по-малко.

В Африка и в Близкия Изток съответно 86% и 82% описват себе си като религиозни, докато в Източна Европа и Америка дяловете са респективно 71% и 66%. В Азия 62% заявяват, че са религиозни.

В Западна Европа и Океания мненията са най-силно поляризирани между тези, които смятат себе си за религиозни и тези, които не се смятат за религиозни – в Западна Европа 43% считат себе си за религиозни срещу 37%, които не са, а в Океания процентите са 44 срещу 37.

Връзката между пол, възраст, доходи, образование и религиозността на хората разкрива интересни тенденции. По-младите хора (тези под 34-годишна възраст) се оказват по-религиозни (около 66% срещу 60% за останалите възрастови групи). Тези, без образование („без образование” се отнася до тези, които заявяват  че нямат никакво образование или само основно образование) са най-религиозни (80%), но като цяло религиозните хора са мнозинство във всички образователни групи.

Доходите изглежда оказват по-силно влияние - от тези със средно висок и висок доход по-малко от 50% заявяват, че са религиозни, а при тези с ниски, средно ниски и средни доходи процентът е 70%. По същия начин, броят на убедените атеисти е съответно 22% и 25% сред хората със средно висок и висок доход, но само 6% и 5% сред хората с ниски и средно ниски доходи.

Проучването е проведено сред 63 898 души от 65 страни по света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
2
 
1
 
! Отговори
до 164 преди 8 години
Мозъчната дейност се открива по ЕЕГ (ЕКГ е за сърдечна дейност).-Ха, ха, ха - ами нали като няма сърдечна дейност няма и мозъчна дейност! Първо малко помисли, после пиши.
132
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
истината е, че и науката, и религията у нас са 'маматасиджас'. и двете са като във филмите с тодор колев - науката е точно като брат'чеда магазинер, дето му хвърляха утайката от виното, а свещениците са като пияния поп на Пурко.
131
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Vav vremenata kogato Balgaria e bila nai silna e imalo vara...i pri kolobrite i sled tova hristianstvoto..v prorochestvata piche che kogato balgarina otrkie varata si..che se obedinim i tragnem nagore
130
6
 
3
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Защо точно бог да управлява хорицата на земята? Може да е някоя свръхразвита цивилизация, която да си играе с умовете на хората. Религиите са детската болест на развиващите се цивилизации. Задължително се преминава през тях, но след това те израстват и повече нямат нужда от религии.
129
3
 
8
 
! Отговори
не знам за вас, но преди 8 години
аз лично се отнасям сериозно към тези теми. и баба ми, и майка ми, са доста образовани жени, само че майка ми е живяла през комунизма и виждам ясно резултатите на промития мозък, както и колко е нещастна в духовно отношение. всичко, което са й говорили, се оказа гнусна лъжа. баба ми, наближаваща края на дните си, за сметка на това е много по-уравновесена, никога не е отричала съществуването на Бог, макар да не ходи по църкви. когато бях на 15,също се подигравах с това, но вече си задавам въпроси
128
3
 
1
 
! Отговори
дрън-дрън преди 8 години
До до 146Мозъчната дейност се открива по ЕЕГ (ЕКГ е за сърдечна дейност).Остатъчен кислород в клетките остатъчна активност... Нищо не е някъде другадеПрекалено много псевдонаучна литература сте изчелЛека нощ
127
3
 
4
 
! Отговори
каквото и да кажа преди 8 години
няма да се хареса на по-долу пишещите неграмотници ,които обаче забравят,че сме 2015г. след рождението на Христа,та неграмотници Господ да ви се появи пак ще го разпнете,но въпроса е много шантав -има разлика между вярващи и религиозни хора,ако посочените религиозни е истина църквите щяха да се пукат по шевовете от народ и чашите за Причастие щяха да са по няколко в църква,така ,че неграмотници правете разлика,а ,че сме неверници е истина след като тиквонии е награден с църковен орден
126
2
 
2
 
! Отговори
Do 157 преди 8 години
V geometrichnia centar na mozaka
125
3
 
0
 
! Отговори
До до 140 преди 8 години
Стигат ли ти толкова обяснения?
124
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вяра означава да превърнеш липсата на мисъл в добродетел.
123
6
 
4
 
! Отговори
Do 158 преди 8 години
Bog sachestvuva nezavisimo ot tova dali ti varvach v nego..kogato se "izpravich" ochi v ochi s Bog che me razberech
122
2
 
3
 
! Отговори
Отделяне от тялото преди 8 години
До до 140Отделяне от тялото...Също ендорфините ... Обикновените наркомани също стават зависими заради чувството на щастие, летене и т.н.
121
7
 
7
 
! Отговори
До 147 преди 8 години
Добре, науката не е простотия, но според теб в момента не води ли тя към самоунищоженоето на човека? Не прекаляваме ли с научните открития, които имаме, и ежедневно не изнасилваме ли това, което Бог ни е дал - земята, природата, живтоните... Заради науката и гордостта ни ние ще си доведем такива нещастия, че не ми се мисли...
120
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Надявам се никога да не се нуждая да вярвам в Бог. Това би било ужасно признание за провал.
119
5
 
3
 
! Отговори
до 146 преди 8 години
Ефекта описан като светлина в тунела се дължи на оттеглянето на кръвта след спиране на сърдечната дейност-Феноменът е много по-сложен и светлината в тунела е само малка част от него. Най-странното е, че при липса на мозъчна дейност /установява се по ЕКГ/ се извършва сложна умствена дейност, дори наблюдение отгоре на действията на лекарския екип, което е описано много пъти от пациенти - очите през това време са затворени и няма мозъчна дейност. Очевидно, че част от съзнанието не в мозъка. Къде?
118
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
племето, живеещо в централен Балкан, не вярва в нищо и на никого, не прави деца, философства, и с бързи темпове изчезва. факт. ще бъде заменено от други съвсем скоро - вярващи в религия, наука, държавност, общество (без значение в какво) - просто хора, които вярват.
117
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Единственото оправдание на Бог е, че той не съществува. Стендал
116
4
 
3
 
! Отговори
"Безгранично Ща преди 8 години
До до 140Чувството на безгранично щастие изпитвано от пациентите в клинична смърт се дължи на масивно отделяне на собствени наркотични субстанции - наречени ендорфини.Тялото се опитва да направи собствения си край по-поносим.Ендорфините са в пъти по-силни от дезморфина...Т.е. едно последно "надрусване" преди края...
115
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 151. Българите не са атеисти, просто не харесват достатъчно Бог. Явно Бог трябва да се постарае повече.
114
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Дали Бог иска да предотварти злото, но не може? Тогава не е всемогъщ. Дали може, но не иска? Тогава е зъл. Дали и иска, и може? Тогава откъде идва злото? Дали нито иска, нито може? Тогава защо го наричаме бог?" Епикур