Фондации със зов: Дайте шанс на ромите да излязат от гетата

Искат граждански одит на средствата за интеграция
19 юни 2015 19:07, Красимир Ангелов
153
Фондации със зов: Дайте шанс на ромите да излязат от гетата
Снимка: Булфото

Да се даде шанс на ромите да излязат от гетата и да се интегрират в българското общество, призоваха на пресконференция представители на фондации, свързани с проблемите на малцинствата.

Лилия Макавеева от "Асоциация Интеро", заяви, че е крайно време да се направи прозрачен граждански одит на средствата, предназначени за интеграция на ромите. “Българската държава не отделя такива целеви средства в държавния бюджет”, заяви Макавеева, която е представител на ромската общност.

По думите й държавата се явява единствено бенефициент по европейски проекти, по които се дават пари за ромска интеграция, но резултатите от проектите са неефективни.

"Настояваме Сметната палата да предостави пълна информация за средствата и дейностите, предназначени по европейски проекти за така нареченото ромско включване през последните 15 години, за да се спре манипулацията по темата за неуспешно похарчените средства, заяви Макавеева, цитирана от БТА.

От неправителствените организации поискаха още да се утвърди етнически и верски толерантна медийна среда и да не се допуска публично говорене, което да насажда омраза към малцинствата.

По думите на Калина Бозева, която е журналист и представител на НПО, ако има повече роми във висши държавни институции, както и в медиите, отразяването на техните проблеми ще е различно.

Неправителствените организации, обединени в коалицията "Интелект", са изготвили отворено писмо до парламента, президента и Министерския съвет, както и до главния прокурор, с искания да се спре процесът на маргинализиране на ромската общност и да се поеме политическа отговорност за решаване на натрупвани с години проблеми, свързани с ромските гета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: ромиинтеграция на роми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно БХК стана *** дума и сега - "коалиция "Интелект".Но народът ни е баламски и му вървят такива номера. Ето 26г.вече телефонните измами не спират, да не говорим, за политическите и икономическите.Всъщност в България съществува ЧУДОВИЩНА ДИСКРИМИНАЦИЯ НА БЪЛГАРИТЕ
46
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А те искат ли да излязат от гетата... Не мисля. Някои хич не са бедни, но си живеят в *** и това е. Какъв шанс да им дадем, имат шансове както всички - да учат и да работят. Ама не щат, това е проблема. Не са дискреситирни те, а останалите, дето работим здраво и плащаме и за тях
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Nai tragi4noto neshto e ,4e polciata, pazi tezi ot koito jade boi , i ne plashtat danyci tova e mnogo stranno zashto taka se poluchava?
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
4uh po novinite shtiali da praviat romska policia? ste gi praviat policai, a edin bulgarin da kandidstva kolko trudno stava,
43
0
 
6
 
! Отговори
Amortisior преди 8 години
A be ne razbirate li che vsqka kampaniq za maltsinstva se plashta ot nqkogo.Ot kogo ot chujdi durjavi zashto zashtoto taka im e ugodno.Zapada iska da sa tuk i da si gi durjim za da ne xodqt tam.Te plashtat na tupite organizatsii da plqmpat gluposti za integratsiq za da durjim tuk.
42
0
 
37
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Как да им дадем шанс на ромите ?!Да ги пуснем в домовете си ли ?!Да им предложим спалните и жените си ли ?!КОЙ им пречеше досега на ромите да напуснат гетата ? КОЙ ?!Никой ! Тази година приключва "Десетилетието на ромското включване" (2005-2015г.)Милиарди бяха налети в ромските джобове. Всеки ром преди да научи думичката "мамо" вече знае как се теглят готови пари от банкомата.Те нямат просто права, те имат ПРИВИЛЕГИИ !Привилегии, които не само че не ги направиха хора, а обратното.
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сметки,закони,билети... Това е интеграцията.
40
0
 
18
 
! Отговори
:) преди 8 години
Към фонадациите:- Първи април мина......
39
0
 
30
 
! Отговори
Втрещен преди 8 години
Ограничете раждаемостта! Друго решение няма.Тези хора не могат и на искат да учат,не искат и да работят.Ако може само да ги издържаме ще им е добре!Няма да вкарат и лев в хазната,но харчим милиарди за тях!Кой прави такива харчове за нещо,което няма да има никаква възвращаемост?
38
1
 
13
 
! Отговори
Стар набор преди 8 години
Първо трябва родителите да се задължат да пускат децата си на УЧИЛИЩЕ !Без образование не можем да говорим за интеграция.
37
0
 
21
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 8 години
вече са на Морето и живеят на палатки!Занимават се с кражби!
36
0
 
29
 
! Отговори
vivian преди 8 години
Моля ви, обяснете ми, защото не проумявам, какво означава "средства за интеграция на ромите"??? Да им се дадат пари, за да ходят децата им на училище ли, да им се построят жилища ли, какво означава това?
35
0
 
30
 
! Отговори
Дискриминиран преди 8 години
Ама те си излизат без проблеми от гетата, крадат си и бият наволя. Ама аз не съм чул българин да влезе в гето, всички се сещаме защо. Та питам за нас българите някой фондацийка няма ли да ни вкара в гетата?
34
0
 
6
 
! Отговори
ля ля преди 8 години
интеграция за комплекс КАМБАНИТЕ да видим колко време ще издържат "месните"!!!!!
33
1
 
15
 
! Отговори
костро преди 8 години
смуче ли смуче от нас, а ние му помагаме да ни унищожи :(
32
1
 
23
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Вместо асоциация за интегриране на римляните на нас ни трябва асоциация за спазване на законите. Ако се спазват законите няма да има никъкви проблеми нито с кражби, нито с изнасилвания, нито с 25-годишните баби. Няма да има гета, нито незаконни постройки.Само ако се спазват законите от всички. Ако не с разбиране и желание, законите трябва да се спазват с принуда. Това е.Не става дума за расизъм. Просто римляните не спазват законите. Те сами се обявяват извън закона.
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как на един рецидивист да се дава шанс, дава му се присъда и живее според правилата на затвора. Тоест никакви права.
30
2
 
18
 
! Отговори
Петков преди 8 години
Макавеева, значи милиардите отделяни от бюджета за социални помощи са малко та трябва да отделим пари и за интеграция. И по какъв начин ще бъдат оползотворени тия пари за интеграция след като самите не желаят да се интегрират. Нима сега някой им пречи.Бозева, посочи поименно един с необходимия ценз и качества, който е достоен да заеме висш държавен пост. Смятам за излишно да се агитира българското общество за необходимостта от интеграция.Агитирайте е.Защото те не желаят.
29
1
 
22
 
! Отговори
И къде ! преди 8 години
И къде да отидат, когато ги мързи да работят, неграмотни са и са склонни да крадатт? Къде да отидат тези милички "ромченца"? Аз предлагам, всяка фондация да вземе на работа в хубавото си офисче по 10 "братя ром" и да ги интегрира колкото си иска. Хайде БХК... чакаме да дадете работа на "роми" от гетата. Покажете ни колко сте толерантни... или всичките приказки са заради заплатката от чичко Шорос ???
28
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чувате ли се какво говорите,всички вие,защитниците на т.нар. "ромска интеграция"? Знаете,ли,че ако бъдат допуснати да живеят с нас,не само,че няма да се адаптират към българското общество,но пък то,последното ще се адаптира !! Вземете за пример,т.нар."западни общества",в които белите младежи се "негризират" и губят своятя бяла европейска идентичност!

Спонсорирани публикации