Данък "Вредни храни" - до 10%

Новият налог може да бъде въведен най-рано догодина
Обновена: 29 юни 2015 08:56 | 29 юни 2015 07:21, Веселина Йорданова
111
Данък "Вредни храни" - до 10%
Снимка: архив, Ройтерс

Между 3 и 10% ще бъде новият данък за вредните храни и енергийните напитки, който подготвя Министерството на здравеопазването.

"Размерът му ще се определя в зависимост от риска за здравето, дали става дума за сол, захар или трансмастни киселини и какво е количеството кофеин или таурин в напитките“, обяснява пред „Труд“ д-р Адам Персенски, зам.-здравен министър.

По думите му крайната цена за потребителя няма да се повиши с повече от 10%. Очаква се от новата такса здравният сектор да получи допълнително 150 млн. лв. годишно.

Във ведомството на д-р Петър Москов са категорични, че фирмите, продаващи „вредна“ продукция, трябва да дадат своята дан заради последиците върху организма на българите. Доказано е, че употребата на твърде солени храни води до социално значими заболявания като атеросклерозата (б.р. - натрупване на плака върху вътрешната стена на съда и той се запушва), затлъстяване, високо артериално налягане.

По повод започналата наказателна процедура на ЕК срещу данък „вредни храни“ в Дания д-р Адам Персенски коментира: "Няма как новият налог да бъде въведен у нас след месец или два, а най-рано от догодина, така че ще имаме време да видим какви сигнали ще изпрати ЕК чрез решението си по казуса". Д-р Персенски обаче припомни, че здравеопазването е тема, оставена от ЕС в обхвата само на националните законодателства.

"Крайно време е българите да разберат, че всички храни са безопасни, но сред тях има много вредни", каза още зам.- министърът.

Както обществото е приело, че тютюнопушенето е вредно, нека разбере, че и консумацията на определени храни е опасна. И то в не по-малка степен. Надяваме се да получим широка обществена подкрепа, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко отгоре се спуска във вид на сандвич - лъжа-истина-лъжа-истина. Просто трябва да се научим да отсяваме.
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
като сме се надупили на ес така ще е.
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
храната е или полезна или вредна няма вредна-безопасна
17
2
 
25
 
! Отговори
инспектор БАБХ преди 8 години
вредна храна не се облага с данък а се забранява
16
2
 
6
 
! Отговори
атанас преди 8 години
До АнонименАбе акъл, БДС е просто един печат, който си получаваш на храната, ако отговаря на определени условия. При това няма такъв стандарт за всички видове марки. В същото време контролните органи следят за храни, в които има вещества - непосредтвено опасни за здравето, но те нямат право да глобяват производител, само защото произвежда храна, чиято консумация може да доведе до затлъстяване или други проблеми при прекомерна консумация.
15
3
 
12
 
! Отговори
атанас преди 8 години
До 17Увеличаване цените на чипса, кейкчетата и т.н. Ако ти се тъпчеш с такива ***, това си е изцяло твой проблем. За сравнение дори и в момента цената на един голям чипс е над 2 лв. За сравнение за 2 лв. може да се вземе 0.5 кг овес, който да ти осигури здравословна закуска за 1 седмица. Ама овеса не върви с биричката нали?
14
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълно безумие отново. Добра идея, но само като идея. Резултатът ще бъде увеличение на цените на храните и отново ние ще платим. Както се казва всичко лошо по света се е случило заради добри намерения.
13
0
 
7
 
! Отговори
атанас преди 8 години
Тоя с Дания да престана да спами, защото Евро комисията разглежда данъка от гледна точка на това, че според тях той не е бил въведен за всички производители, използващи наситени мазнини и поради това е дал конкурентно предимство на някои компании. Това няма нищо общо със същината на данъка. Такъв данък има още в Унгария до колкото знам.
12
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Данъци и един валяк за червените ***. Мачкай с валяка, Бойко и ако се подаде ръка или крак удряй, удряй с острото на лопатата!
11
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо вместо това не облекчите данъците на производителите на полезни храни? Ааа защото няма да съберете пукнат лев от производители в България, то това е целта, а не "здравето".
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се попита професор Мермерски,какво да се приема против натравяне със сол
9
6
 
4
 
! Отговори
атанас преди 8 години
До duhku4eИма предвид, че няма да умреш ако консумираш такава храна (или поне не директно). Просто дългосрочната употреба води до влошаване на здравето. Спреведливо е хора (съответно производители), които умишлено влошават здравето си да плащат такъв допълнителен данък, тъй като именно те са кандидати за клиенти на здравната система.
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Данък и върху солта понеже е опасно солена.Ами върху хималайската сол ще има ли данък
7
6
 
7
 
! Отговори
някой преди 8 години
До 3: има разлика между "безопасни" и "безвредни". Захарта не е опасна, но е вредна.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Д-р Персенски обаче припомни, че здравеопазването е тема, оставена от ЕС в обхвата само на националните законодателства."E тогава защо ЕК наказва Дания??
5
1
 
23
 
! Отговори
някой преди 8 години
Щом много солените храни са вредни, ще има ли данък "Вредни храни" върху сиренето, маслините...
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕК е започнал наказателна процедура срещу Дания за същия данък и затова... и ние го въвеждаме?
3
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой ли пък ще повярва,че тия 150 мил. ще отидат за здраве.Очаквам намаляне на цените на полезните храни
2
2
 
30
 
! Отговори
duhku4e преди 8 години
ТОЗИ министър *** ли е:''Всички храни са безопасни,но сред тях има и много вредни''........леле,всички са избирани с ***!
1
1
 
29
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
само да ви припомня 80те, когато се вихреше истерия за ужасната вреда от захарта. резултата всички го виждаме днес - аспартам навсякъде.