Данък "Вредни храни" - до 10%

Новият налог може да бъде въведен най-рано догодина
Обновена: 29 юни 2015 08:56 | 29 юни 2015 07:21, Веселина Йорданова
111
Данък "Вредни храни" - до 10%
Снимка: архив, Ройтерс

Между 3 и 10% ще бъде новият данък за вредните храни и енергийните напитки, който подготвя Министерството на здравеопазването.

"Размерът му ще се определя в зависимост от риска за здравето, дали става дума за сол, захар или трансмастни киселини и какво е количеството кофеин или таурин в напитките“, обяснява пред „Труд“ д-р Адам Персенски, зам.-здравен министър.

По думите му крайната цена за потребителя няма да се повиши с повече от 10%. Очаква се от новата такса здравният сектор да получи допълнително 150 млн. лв. годишно.

Във ведомството на д-р Петър Москов са категорични, че фирмите, продаващи „вредна“ продукция, трябва да дадат своята дан заради последиците върху организма на българите. Доказано е, че употребата на твърде солени храни води до социално значими заболявания като атеросклерозата (б.р. - натрупване на плака върху вътрешната стена на съда и той се запушва), затлъстяване, високо артериално налягане.

По повод започналата наказателна процедура на ЕК срещу данък „вредни храни“ в Дания д-р Адам Персенски коментира: "Няма как новият налог да бъде въведен у нас след месец или два, а най-рано от догодина, така че ще имаме време да видим какви сигнали ще изпрати ЕК чрез решението си по казуса". Д-р Персенски обаче припомни, че здравеопазването е тема, оставена от ЕС в обхвата само на националните законодателства.

"Крайно време е българите да разберат, че всички храни са безопасни, но сред тях има много вредни", каза още зам.- министърът.

Както обществото е приело, че тютюнопушенето е вредно, нека разбере, че и консумацията на определени храни е опасна. И то в не по-малка степен. Надяваме се да получим широка обществена подкрепа, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
9
 
5
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
Най-после един добър закон. Данъка е символичен, но се надявам в бъдеще да расте. Чаша кока-кола, трябва да струва колкото чаша вино или фреш. Така се стимулира и местното производство. Местните продукти са пресни и без консерванти и ще имат предимство от този закон.
39
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
натовариха българина да плаща още една кръвнина към политиците. Народа масово яде вредни храни, защото няма пари да се изхрани. Сега и на тях ще им вдигнат цената. Дали ще намалят ДДС за лекарства, детски стоки, учебници, полезни храни и т.н........Не вярвам
38
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tva e super nisuk procent supostaveno s parite , koito im nosi na proizvoditelite i shtetite , koito nannasiat na horata , koito im kupuvat boklucite , tozi danuk triabva da e 50 procenta i da se plashta samo ot proizvoditelia , togava prosto niama da ima vredni hrani , no tova ne e ideiata , ideiata e zdravnoto da gushne edni 150 mln/god ot dalaverata s troveneto na mat'rqla.
37
2
 
2
 
! Отговори
Иван преди 8 години
аз имам микроферма www_Mikroferma_com - уникално българско изобретение. Вече 5 години с нея си произвеждаме кълнове и ядем цялото семейство - няма по-здравословна храна от това!
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 8Чипса според тебе какво е полезно ли :D
35
6
 
10
 
! Отговори
атанас преди 8 години
Абе вие *** ли сте или се правите на луди. Нали пише за кои "храни" се отнася - енергийни напитки, храни с високо съдържание на транс мазнини, сол, захар и т.н. Това че вашата хранителна култура не ви позволява да осъзнаете кои точно храни попадат в тази категория си е ваш проблем. Повечето тук сигурно даже не правят разлика между наситени и ненаситени мазнини. А на тия, които ми говорят за "скъпите здравословни храни" им дадох пример с овеса - 2 лв. - 0.5 кг стига за закуска за 1 седмица!
34
2
 
0
 
! Отговори
senseipetz преди 8 години
A za6to i potrebitelja da pla6ta cenata.. Nali towa e mjarka za firmite koito proizwezdat boklucite.. Bedniat kopuwa boikluka 6toto njama drugo ili e po skupo.. To ako wzemem w momenta prodawanoto w BG, to wsi4ko e za bokluka, 6toto wsi4ki ne6ta na dne6no wreme w BG sa urok po himia...
33
0
 
14
 
! Отговори
8 преди 8 години
А ИМА ЛИ ИЗОБЩО НЕВРЕДНИ ХРАНИ В БЪЛГАРИЯ?!
32
4
 
5
 
! Отговори
fsb преди 8 години
съгласен съм с този данък, културата на хранене на българина е под всякаква критика и докато не му се бръкне в джоба няма да се замисли. Да се храниш здравословно не е задължително да е скъпо....
31
5
 
14
 
! Отговори
-10 преди 8 години
Както е казано, отново бедните да го духат. Богатите, така или иначе си хапват "полезни" храни, които няма да влязат в обхвата на този данък. Бедняка, щот няма пари за "полезна" храна нагъва всякакви ***, които ще бъдат обложени с данъка. Ако някой си мисли, че този данък производителите ще го оставят за себе си, много се лъже. Ще отиде в цената и о, чудо, БЕДНИЯТ ДА ГО ДУХА!
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кои са невредните храни а техния данак ще падне ли или на зима боко ша падне
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Паста-4лвбоза-2лвкола-2лвхляб-2лв добре е
28
2
 
13
 
! Отговори
-10 преди 8 години
Няма отърване от този комунизъм. Нормално, от 12 години само комунисти управляват. Данък вредни храни, молим ви се!!! Един комунист какво друго може да измисли освен нов данък?!
27
8
 
1
 
! Отговори
bez преди 8 години
Nai-setne neshto umno. Bravo!
26
2
 
8
 
! Отговори
sowhat17 преди 8 години
До АнонименОткога на дрането на кожи му казвате "взимане на мерки"? :)))
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До gtfЗначи нищо не си разбрал. Нали ще има наредби, които да изяснят нормите, при които ще става облагането на храните. Вероятно ще се въведат показатели за %-но съдържание на сол, захар, транс мазнини и т.н.
24
2
 
14
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 8 години
ДАНЪЦИ, ТАКСИ,НАЛОЗИ,МИТА,АКЦИЗИ и прочие му е майката! Здрав чиновник здрава държава! С възторг ще посрещна ДАНЪК ЧИСТ ВЪЗДУХ за живеещите в планинските райони, и ДАНЪК "СМОГ" за живеещите в големите градове и промишлени /ако още има/ райони ! Щом устискват в такава мръсотия, ще изтърпят още един данък !!!
23
6
 
16
 
! Отговори
gtf преди 8 години
всички хранителни продукти трябва да скочат с 10%, аз тва разбрах от статията. Не се сещам за храна, която да не е вредна ако прекаляваш с нея. Да не говорим пък за отровата, която се продава. С какво трябва да се храни прасе, че месото да излезе 5-6 лв./кг. с вкл. разходи транжиране, транспорт а печалба, как се отглежда пиле 2кг. за две-три седмици ?
22
3
 
8
 
! Отговори
Дедо Колю преди 8 години
До 18-и:Танасеее,с овес си ранъ магариту.Аз маам пръжки с лук.А нашио кмет каза да очекваме и "данък топла вода",оти влияела зле на артрита.
21
2
 
5
 
! Отговори
до 25 преди 8 години
Травис предозирал си