Ритат, блъскат, обиждат… Борисов иска уволнения в МВР

"Срам ме беше да гледам как 4 души търкалят пияно момиче по земята"
Обновена: 8 юли 2015 18:44 | 8 юли 2015 17:52, Веселина Йорданова
102
Ритат, блъскат, обиждат… Борисов иска уволнения в МВР
Бойко Борисов. Снимка: БТА, архив

Премиерът Бойко Борисов определи като недопустимо използването на сила от полицаи срещу хора, които са в положение да не могат да оказват съпротива.

На заседанието на кабинета днес той заяви, че излъчените в последните дни видеозаписи, независимо кога са правени, показват пълна липса на професионализъм от полицаите, заснети на тях.

Още по темата
"Респектът от пагона идва от неговия професионален, но и морален образ на улицата”, изтъква премиерът и иска най-строги санкции за нарушенията, според стенограмата от заседанието.

"Четирима души арестуват момиче, което е, доколкото разбрах, и пило. Четирима души. И искат подкрепление. Това означава, че във всички дирекции незабавно трябва да се проведат изпити, да се атестират, ако трябва, служителите за това как професионално се задържат нарушители на обществения ред“, настоя Борисов.

По думите му недопустимо е също, когато даденото лице вече е в невъзможност да се съпротивлява, "да му бъде правена инквизиция“.

Уволняваш без изобщо да има коментар по тази тема, заръчва Борисов на вътрешния министър Румяна Бъчварова. "Че е тежка работата – тежка е. Ако това беше терорист, разбирам. Има такива махленски бабаити, където действително трябва да отидат четири-пет души да ги арестуват. Но това е едно момиче", коментира още той. Премиерът подчертава и че не е работа на полицая да коментира въпросното лице.

"Тези хора не трябва и дори да жалите за тях, те не са добри професионалисти. Гледах ги внимателно, ритат, блъскат, обиждат – в смисъл, нищо от този служител по-добро не можеш да извадиш за в бъдеще. Чак ме беше срам да гледам как едно момиче пияно четири души го търкалят по земята да му сложат белезниците. Слагането на белезниците е за норматив. То не е да правиш операция, да чакаш да го хване упойката… Това е норматив", настоява той.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова съобщава, че е изискала и справка за всички постъпили жалби за полицейско насилие, по които също ще бъдат направени проверки. Едновременно с това тя призова да се запази уважение към полицейските служители. "Не става въпрос да прикриваме нещо, а за обективно отношение към органите на реда”, посочи Бъчварова.

"Аз не мога да отрека, че е възможно да има и такива случаи, става въпрос все пак за около 49 хиляди служители, но нито има такава съзнателна политика, нито има чак такива пропуски, които да могат да ни създадат съществен проблем. Ще вземем всички мерки към нарушителите и се надявам да не се продължи със спекулирането по тази тема", казва тя.

Като заявява, че и двата записа - с граждани и с мигранти, са с много отдавнашна дата, вероятно през миналата година, Бъчварова коментира, че на практика беше вкарана темата за полицейското насилие по повод на отминали събития, в което според нея може да се разчете преднамереност.

Тя съобщава, че МВР предлага с писмо до кметовете да приложат наредбата за вътрешния ред, която се използва в Бургас – намаляване на шума, ограничаване на искови поводи, по които може да възникне напрежение.

Борисов също допуска, че това е атака към правителството, но настоява "ние да си свършим нашата работа“.

"Това не е професионализъм, който са демонстрирали полицаите. Въведете професионализъм. Който не става – да си отива. Въведете си (сигурно ги има, но сигурно не се спазват)… има критерии спортно-технически. Наричаше се навремето оперативно джудо и карате. Всички трябва да могат в неизбежна отбрана дори да не използват оръжие. Това е и презумпцията, че това е обученият човек на улицата и той има предимство с това, че е обучаван. Най-лесно е да извадят палките и да почват да бият“, коментира той.

На фона на всичките добри неща, които се правят, и старания на всички – ето такива подобни, кел файда, че толкова операции направихте добри! С едно такова движение общественото настроение казва – гледай каква полиция ни пази. Без да се минава границата, но много категорично! Какво ще ни каже проверката, нима не ги виждаш, ядосва се той.

Вътрешният министър отговаря, че такава е процедурата. Борисов обаче не се съгласява.

"Такава е процедурата, но ти ги виждаш, видял ги е целият народ. Кое от всичките им действия заслужава да кажем: „Добре де, но не са толкова виновни”? Кое от всичките им действия?! Знаеш, че ги обичам полицаите, но такива… то е по-лошо от разбойник на улицата, защото при разбойника имат хората от кого все пак да търсят помощ, да дойде полиция. От този кой да те спаси?! Пистолетът му, белезниците, палката, всичко му е в ръцете. Кой да го спаси?! На кой да се оплачеш после? Свършило! Разчитам много на теб", завършва министър-председателят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
4
 
! Отговори
българин преди 8 години
Още има клипове в YOUTUBE от протестите срещу Орешарски.Хайде господин Борисов виж там какви чудесии свърши полицията,дето сега БСП я изкара на протест. Сещам се как при първите протести срещу цените на тока повечето протестиращи бяха...цивилни полицаи.След това при протестите срещу Орешарски пребиваха протестиращи.Сега са излезли да протестират.Господин Борисов кой управлява МВР-министър Бъчварова ли или М.Миков-шефа на БСП?Уволнявай червените *** в МВР.Гласувахме за ГЕРБ,а не за БСП!
41
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най добре господин Борисов да закрие МВР да командват мутрите и ***. В тази държава угодия няма. Целта е полицаите да работят под страх. Никой не иска силна полиция. Егати държавата. Господин Борисов според вас тази пияна *** с питка и мед ли трябваше да я поканят
40
5
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
При това положение наистина трябва да се назначи мъж на местото на г-жа Бъчварова. Не може ли пак Цветлин Йовчев? Той добре си вършеше работата.
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
tva pravilno reshewnie na borisov bravo
38
0
 
10
 
! Отговори
АК-47 преди 8 години
Само не разбрах, защо Борисов нарежда какво трябва да прави вътрешното министерство, респективно Бъчварова. Тази лелка онемя ли, тя мнение по въпроса няма ли? Тази заплата, дето я получава, не е за непрекъснатото й мрънкане. Изобщо цял народ се чуди, какво прави в сградата на "6-ти септември". За какво е този вътрешен министър, като Борисов й казва какво да прави. Най-малкото не й ли е неудобно от самата нея, винаги е поне една крачка назад, от това което сама трябва да реши и направи?
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баце сгреши с избора на Бъчварова.Може би има качества ,но в други сфери...,пускай я по пързалката.
36
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евала, Бойко!
35
8
 
2
 
! Отговори
FBI преди 8 години
Борисов не се прави на луд , колко Полицаи биха по време на Възродителен Процес и абсолютно нищо , просто TOP SECRET
34
6
 
9
 
! Отговори
FBI30 преди 8 години
Борисов кога ще го уволнат?
33
9
 
9
 
! Отговори
М преди 8 години
Трябва да се върне Цветан Цветанов! По негово време се затегна дисциплината!
32
2
 
16
 
! Отговори
aa преди 8 години
Когато се появи видеото на бял сват станахте много отговорни, но преди това "ни лук ял ни мирисал", нали ?
31
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ako besche Tova momi4e i mom4е na njakoi Deputat ili nakoi Minister deteto Stahte vednaga milizionerite da gi isgonite tia babaiti. Kakto boiko im Kasva sa sad boiko ako bjaha. Ako Tova se besche slu4ilo na daschtera ti ili na daschterata na zz kak kato roditeli bihte Postavili Tova e resil sa kadrite na mvr v bg
30
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това дето го приказва трябваше да го каже министърката. За какво взима заплата тая жена не е ясно. Явно нейната работа е да си трае и да го гледа в устата какво ще реши.
29
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Bravo na policaite!I tiq macki kato se napiqt po mehani i diskoteki, edni leketa stavat dori i roditelite si neshtat da chuqt!
28
7
 
22
 
! Отговори
АнаЛиз преди 8 години
Другари , не се правете на много по по най ...да не върнем лентата назад , да видим , дали има уволнени полицаи от нощта на белия автобус , когато пак се появиха кадри , как бяха удряни в гръб с палки , хора без да оказват грам съпротива ...но тогава го нямаше популистта Борисов и още тези са си на работа , даже ги бяха инструктирали да си махат значки и баджове , че да не могат да се оплачат от някой от тях ,защото няма как да бъде разпознат , тогава Кой беше отговорен ммм
27
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всяка сутрин на инструктажа на полицаите да им се казва откъде им идват заплатите, стига са удряли ръката която ги храни.
26
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На този му дай само да реве и да краде ама много!!!
25
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все някой атакува правителството ? Записа бил стар , като че ли тази година полицаите нямат същото поведение ?А ритат ли вашите бежанци ? БТе са нарушители на българската страница . В нормалните държави на нарушителите им поставят белезници ?Борисов , какви са наредбите ти за такива , които не само са прекосили българската граница , но са дошли в София и са се настанили , под носа ти ?Ако гледаш запис , няма ли да те е СРАМ ??
24
7
 
40
 
! Отговори
Въпрос преди 8 години
Защо бе, Борисов казваш на министърката какво да прави? Тя не знае ли? Ако не знае - да си ходи!
23
2
 
37
 
! Отговори
Кой знае преди 8 години
Колко ли още издевателства е имало ама никой не знае и никой не е снимал и хората не са се оплакали!