Работодателите ни вече не искат и жени на 40. Защо?

Дискриминацията се съчетава и с друг стереотип – външният вид
Обновена: 20 юли 2015 14:04 | 20 юли 2015 11:11, Камелия Цветанова
202
Работодателите ни вече не искат и жени на 40. Защо?
Снимка: flickr

Възрастовата дискриминация на пазара на труда вече засяга жените много по-рано - от 40-45-годишна възраст, откогато тя се съчетава и с други стереотипи, като например как изглежда и дали е подходяща за определен вид работа. Това твърдят от Фондация "Български център за джендър изследвания" (БЦДИ).

Дискриминацията, съчетана с изискването за стаж и възраст, ще направи не само работата ни, но и живота ни невъзможни, коментира за БТА управителят на Фондацията Генова Тишева.

"За да не се обезсмисли реформата в пенсионната система тя трябва да бъде съчетана с мерки за недискриминация, за запазване на работата след определена възраст, за преместване на друга работа, когато е необходимо, за пълноценно използване на капацитета на работещите жени", каза Тишева.

Според нея разликата в пенсиите на двата пола се обуславя и ще се обуславя още дълго не от готвените реформи в пенсионната система, а от разликата в заплащането на жените и мъжете, която има структурен характер - обуславя се от джендър стереотипи, от дискриминация в системите за оценка и заплащане на труда, от сегрегацията на пазара на труда.

От Фондацията прогнозират, че пенсионната реформа ще фрустрира българката при стремежа й да достигне високата летва за възраст и стаж.

"Заради допълнителните грижи за децата и близките и прекъсванията на кариерата на жените, поставянето на тези високи изисквания ще доведе до много сътресения в живота им", смята Генова Тишева.

Според организацията трябва да се предоставят балансирани възможности за по-ранно пенсиониране, за преминаване на друга работа, когато става дума за физически труд и дейност при особено натоварване, съобразена с възрастта и здравословното състояние. Тези възможности не трябва да рефлектират върху заплащането, посочва Тишева.

Предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване, макар и представени като необходими и неизбежни според Тишева, не са благоприятни за трудовите и осигурителни права на мъжете и жените в България.

"Смятаме, че и за двата пола изискванията за възраст и стаж за пенсиониране са много високи", коментира управителят на Фондацията.

Те идват на фона на тежък икономически и политически преход, съпътстван с голяма несигурност, икономическа принуда, рязко променяща се конюнктура, и дори експлоатация на пазара на труда, допълни Тишева.

Заради кризата в здравната, социалната и другите системи, изискването за възраст и стаж, ще постави във физическа невъзможност всички работещи да достигнат необходимата възраст на пенсиониране.

През последните години, с изключение на една - две, твърде рязко се променяха изискванията и се вдигаше възрастта, което също създава несигурност и непредвидимост за работещите, коментира Тишева. Според нея това е форма на нарушение на трудови и осигурителни права.

Тя смята, че изискванията, залегнали в промените на КСО, не са част от стандартите на ЕС.

Тишева не изключва след преценка на окончателните разпоредби на КСО, които ще бъдат приети, както и на последните изменения на Кодекса на труда да бъдат предявени искове за защита на правата на работещите срещу приетите разпоредби.

Такива вече се наблюдават и в други държави, които налагат такива реформи, каза Тишева.

Генова Тишева изтъкна, че няма изследвания за това каква част от жените могат да достигнат безпроблемно стаж от 37 години. Никой не се е интересувал от това как ще се отрази това изискване на жените по-специално, допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Той РОБОТОДАТЕЛЯ явно мисли, че всички професии за жени се изчерпват със сервитьорка и готвачка и може би самият той е със счупени зъби и наднормено тегло, тъй като така си позволява да описва своите критерии за селекция. Само сравнете неговия изказ и този на другите 100 коментара, няма нужда от повече коментари защо нещата стоят така, както стоят в България.
114
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До РОБОТОДАТЕЛNo ima oshte po-jaluk variant da naemesh hubavitza, no murzeliva i sprahliva i koiato si gleda samo noktite...togava kakvo pravish.Resehnieto e vsiaka kompania da ima kod na oblichane, durjane i obnoski, i pravilno obslujvane. Rabotnitzite da gi trenirat, pose da se nabliudava kak se predstaviat na rabotnoto miasto. TReningov period e sushto mnogo dobur variant. ako dadeni pokazateli ne se postigat da se sledva pravilnika za preduprejdenie-uvolnenie.togava diskriminatzia niama
113
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако това са изводите ти от всичко, което написах, няма смисъл да дискутираме повече. Ограничения ти ум няма как да разбере, каквото и да кажа.
112
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
146 искаш да си клатиш краката а на края на месеца някой да ти осигури чек за заплата, ясно
111
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз не мрънкам, къде видя мрънкане? Има хора, които са добри предприемачи, те стават работодатели, аз не съм от тях. Аз съм добра в друго, защо да се пъна да се самоназначавам, като знам, че няма смисъл. Вселенски професионалисти не съм виждала, нито съм петендирала за такъв! Преди да критикуваш, мисли!
110
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
144 а под полата не искаш ли да й бръкнеш?
109
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 133 глупости, и защо търсиш някой да те назначи като си такъв вселенски професионалист?? назначи се сама! това е реалноста! аман от мрънкала
108
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази на снимката добре изглежда за 40. Пълни ми гащите.
107
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То и те незнаят какво искат
106
1
 
30
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
До РОБОТОДАТЕЛСелекция на подбрани,расови,красиви и послушни жени,доволни от мизерното заплащане което получават?Защо ли ми намирисва на комсомолско-комунистическа закваска,получила "реализация"по време на "прехода"?Не,тоя филм го гледах няколко пъти,а ако продължавате да го пробутвате,все повече ще намаляват мераклиите да го гледат!
105
1
 
19
 
! Отговори
Aman преди 8 години
В голям шит живеем
104
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 127Глупости! Научи се правилно да пишеш и тогава давай съвети за преквалификация. Навсякъде искат определен опит по предлаганата длъжност и как да го натрупаш, ако някъде не те назначат. Такива високопарни съвети ги раздавай другаде. Жената сигурно има в предвид, че въпреки трудовия стаж не я назначават заради възрастта. А в чужбина институцията преквалификация е така изгладена, че това носи преимущества но не и в България. Познавам продавачка 49 г юрист,инженер,счетоводител и какво?
103
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коментирайки възрастта на жените не проумявам едно- имате ли определение що е то жена и каква е нейната роля.Не е ли тя майка,сестра, близък роднина или добър приятел.Какво значение имат годините във взаимоотношенията между хората.
102
2
 
2
 
! Отговори
cky2kbg преди 8 години
Хаха
101
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много ограничено мислене, г-н работодател! Аз лично съм сменила 4-5 места защото когато съм организирала цялата дейност на някой от отделите, работодателите ми са ме премествали в друга "гореща" точка на компанията, където е нужен професионалист, който да постави всичко в ред. И така няколко пъти. Така че - некъдърносста не е единствената причина за смяна на работното място, напротив.
100
2
 
50
 
! Отговори
1122 преди 8 години
Аз съм добър професионалист, около 40-те, отличен организатор, създала съм от нула цялата дейност на 4 отдела в 2 различни компании. А сега съм принудена да работя нещо за много малко пари, защото никой не взима хора на моята възраст. И никой не се интересува, че умея много, важното е да се назначат познати и хора с връзки, нищо, че служат само за украса на офиса. Това е реалността.
99
4
 
3
 
! Отговори
до 123 преди 8 години
Наемаш някой да се грижи за тях, а ти пращаш парите. Има доста хора, които така постъпват-навън са и плащат на гледачка да се грижи, готви за родителите или децата.
98
22
 
5
 
! Отговори
до 123 преди 8 години
Значи е време да се преквалифицираш, да научиш нещо ново. Ето това е проблемът- биене в гърдите , че си с еди колко си години стаж. Еми реалността е друга и реалността нямч да се нагоди спрямо твоите виждания, а ти трябва да го направиш. Ако този стаж не ти помага за работа, значи е време за нещо ново. И не ми казвай *** оправдание "на тези години как да се преквалифицирам?". Има начини, стига да имаш желание. В много страни има хора, които са на 50+ и учат висше, някаква друга специалност.
97
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До do 116Ако трябва да гледаш и да помагаш на възрастни родители как ще емигрираш. Старчески дом от 800 нагоре. Ние 50 годишните безработни трябва да сме опора на страхуващите се възрастни родители и обезверените ни деца. Никой не пита какво мислят за пенсионната реформа работещите и някакви чиновници вземат решения кога и как да се пенсионираме. Но ми казват че не съм инициативна или недостатъчно квалифицирана за да си намеря работа и то при 25 г. стаж по специалността. Държава от 4 свят.
96
0
 
30
 
! Отговори
do 118 преди 8 години
До Анонименточно затова към 90% от съучениците /състудентите ми /и аз / се махнахме от Бг - .От сравнително среден по големина град в Бг /който през 1994 г е бил 70 000 д.а при последното преброяване -към 30000 д/резулатът е налице.Сега в ''моя град'' стари дебели работодатели също си търсят млади жени /за работа де... :) но нито млади на 20 нито на 30 нито на 40 могат да намерят .Има пенсионери,роми и толкова малко хора че те си избират къде да работят .Резулатите бг работодателите ще гивидят