Работодателите ни вече не искат и жени на 40. Защо?

Дискриминацията се съчетава и с друг стереотип – външният вид
Обновена: 20 юли 2015 14:04 | 20 юли 2015 11:11, Камелия Цветанова
202
Работодателите ни вече не искат и жени на 40. Защо?
Снимка: flickr

Възрастовата дискриминация на пазара на труда вече засяга жените много по-рано - от 40-45-годишна възраст, откогато тя се съчетава и с други стереотипи, като например как изглежда и дали е подходяща за определен вид работа. Това твърдят от Фондация "Български център за джендър изследвания" (БЦДИ).

Дискриминацията, съчетана с изискването за стаж и възраст, ще направи не само работата ни, но и живота ни невъзможни, коментира за БТА управителят на Фондацията Генова Тишева.

"За да не се обезсмисли реформата в пенсионната система тя трябва да бъде съчетана с мерки за недискриминация, за запазване на работата след определена възраст, за преместване на друга работа, когато е необходимо, за пълноценно използване на капацитета на работещите жени", каза Тишева.

Според нея разликата в пенсиите на двата пола се обуславя и ще се обуславя още дълго не от готвените реформи в пенсионната система, а от разликата в заплащането на жените и мъжете, която има структурен характер - обуславя се от джендър стереотипи, от дискриминация в системите за оценка и заплащане на труда, от сегрегацията на пазара на труда.

От Фондацията прогнозират, че пенсионната реформа ще фрустрира българката при стремежа й да достигне високата летва за възраст и стаж.

"Заради допълнителните грижи за децата и близките и прекъсванията на кариерата на жените, поставянето на тези високи изисквания ще доведе до много сътресения в живота им", смята Генова Тишева.

Според организацията трябва да се предоставят балансирани възможности за по-ранно пенсиониране, за преминаване на друга работа, когато става дума за физически труд и дейност при особено натоварване, съобразена с възрастта и здравословното състояние. Тези възможности не трябва да рефлектират върху заплащането, посочва Тишева.

Предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване, макар и представени като необходими и неизбежни според Тишева, не са благоприятни за трудовите и осигурителни права на мъжете и жените в България.

"Смятаме, че и за двата пола изискванията за възраст и стаж за пенсиониране са много високи", коментира управителят на Фондацията.

Те идват на фона на тежък икономически и политически преход, съпътстван с голяма несигурност, икономическа принуда, рязко променяща се конюнктура, и дори експлоатация на пазара на труда, допълни Тишева.

Заради кризата в здравната, социалната и другите системи, изискването за възраст и стаж, ще постави във физическа невъзможност всички работещи да достигнат необходимата възраст на пенсиониране.

През последните години, с изключение на една - две, твърде рязко се променяха изискванията и се вдигаше възрастта, което също създава несигурност и непредвидимост за работещите, коментира Тишева. Според нея това е форма на нарушение на трудови и осигурителни права.

Тя смята, че изискванията, залегнали в промените на КСО, не са част от стандартите на ЕС.

Тишева не изключва след преценка на окончателните разпоредби на КСО, които ще бъдат приети, както и на последните изменения на Кодекса на труда да бъдат предявени искове за защита на правата на работещите срещу приетите разпоредби.

Такива вече се наблюдават и в други държави, които налагат такива реформи, каза Тишева.

Генова Тишева изтъкна, че няма изследвания за това каква част от жените могат да достигнат безпроблемно стаж от 37 години. Никой не се е интересувал от това как ще се отрази това изискване на жените по-специално, допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Възрастовата граница отдавна е по-ниска и рядко надскача 35+.Ако се търсят жени за сериозна работа обикновено се иска да са между 26-35 годишни.По-младите не се наемат,защото ще излизат по майчинство,а по-възрастните трудно възприемат новостите и работата с компютър.От 18 до 25 се наемат предимно сервитьорки и продавачки с добра външност.За по-възрастните жени остава да стоят пред тоалетните или да са кухненски работници,защото там никой не ги вижда.За жалост такава е реалността.
94
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе какви реформи, станахме си държава от четвъртия свят и то не в преносен смисъл. Жестока експлоатация за нечувано ниски заплати, детски труд ще има, работно време-10-12 часа, без осигуровки, без пенсии и т.н Ще започнем да умираме на 45-50 години и това е, цивилизовано и справедливо отношение към жените и т.н е последното, което може да се търси
93
0
 
36
 
! Отговори
do 115 преди 8 години
Терминал 2 е вариантът, който избраха над милион българи като видяха каква *** е тук. майка ми беше над 50г, когато емигрира.
92
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При тази безработица няма шанс жена над 50 да си намери работа, особено в София. С две висши образования съм, но даже за чистачка не ме искат защото нямам стаж за предлаганото място. Нямам идея от къде ще направя 37 г. стаж, освен ако не платя на фирма да ми внася осигуровки. Поколението което изнесе тежестта на реформите,след 10/15 г. ще се чуди как да оцелява физически, ако устиска безкрайните промени на пенсионната реформа.
91
0
 
29
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Кандидатите за работа не разбраха ли ,че не е важно кой си ,а кой те праща
90
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само фондации на САЩ и ЦРУ достъп до медиите , *** фондация .. Това не бе ли фондация дека правеше малките деца гейове
89
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Претенциите за езици и аз не ги разбирам. Ходила съм на интервю и като питам, къде и колко ще се използва езика, отговорът е когата се наложи. Отначало е ясно, че няма да е честно. Аз не се оплаквам, учила съм в чужбина, говоря два езика и по тази причина съм нямала проблем с намиране на работа, дори аз съм избирала. НО това последно време да се изисква език без да е необходим, ми идва в повече. Възрастта и външността за съжаление също са фактор.
88
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Общо взето, първия смислен прокраднал се коментар за хилядите извращения на шуробаджанашките фирми и институции. Всичко това е така, защото в тях няма нищо реално, защото безработицата е огромна, защото българина най-лесно от всички се самозабравя. реалните работни места са 1% от обявените, кандидатите са стотици, всеки може да си позволи всичко, съсипват всяко едно поколение, превърнато в просяци и въобще не се търсят квалифицирани
87
2
 
40
 
! Отговори
антифеминист преди 8 години
Национал-феминизма е вече при нас. Някой ще коментира ли *** стереотипите? Аз ако търся персонал ще гледам кой ще ми свърши работа. И точно 40-45 годишна жена в повечето случаи е по-изгодна и подходяща
86
0
 
9
 
! Отговори
рак преди 8 години
До Анонименами уважаеми "Анонимен" на 20 да храниш семейство, вместо да учиш .... ама ти си знаеш.......
85
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко е много индивидуално. Аз например познавам (и работя) с хора, които вече са на сериозна възраст или пенсионери, но сега берат плодовете на труда си, не са оставили във времето на пишещите машини, а не спират да се квалифицират и това има кой да го оцени. Сега, става въпрос естествено за интелектуален труд, на поточната линия е друго.
84
1
 
35
 
! Отговори
и аз да кажа преди 8 години
да споделя и аз моите наблюдения. Току що завършващите са мързеливи, масово неграмотни и са гледали твърде много филми. За съжаление пък 45 -50 годишните спират своето развитие и се започва едно "Едно си баба знае - едно си баба прави". Нещата са комплексни, тъй като за тая ситуация вина имат и бг работодателите. всеки лъже всеки, но в крайна сметка всички ние сме излъгани. Тъжно но факт
83
1
 
34
 
! Отговори
Хелга преди 8 години
Към шефа: - Какво, уволнена ли съм? Шефа: - Разбира се че не си! - Тогава защо го няма дивана от кабинета?
82
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В сферата на туризма и услугите, ако си над 40 или си пълен, си аут. Жени над 40 могат да си намерят работа само като камериерки. И губят. Защото леко пълните хора и тези над 35 години всяват много повече доверие от някое 18-годишно хлапе.
81
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВСИЧКО Е ОТНОСИТЕЛНО...
80
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В нашата фабрика наемахме пък точно с предимство жени с пораснали деца. Т.е. далеч не тези в диапазона 20-35.И то е дискриминация, несъмнено, но е поне логична. А това, зорлем да бягаш от научен и без сериозни ангажименти човек е смешно и издава наистина малко умствен багаж. Най- добрата секретарка и личен състав са ми бивали дами на 50 +. Опитни, с контакти.
79
3
 
48
 
! Отговори
рак преди 8 години
До i'mв грешка си мой човек, в голяма грешка. Точно 20 годишните имат големи претенции. Без образование, без език, без опит и си мислят че като започнат работа директно някой трябва да им даде кола и поне 1500 лв. заплата. Да не говорим масово колко са неграмотни и не им се работи. 40 годишните имат да хранят семейство и вече с лиготии не им се занимава.
78
0
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И работодателите ни като останалите неща у нас- *** и с претенции.Че жената на 40 години е най- добра за работа- има стаж и опит най- често вече, има образование, а няма малки деца, не й предстои тепърва да бременее, ражда, да излиза по майчинство и да гледа болни деца.А на 40 години човек не е стар, това е разцветът на живота. Най- хубавата възраст.
77
0
 
44
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 8 години
Не им се сърдете на работодателите, те не си търсят персонал за фирмитете си търсят млади любовници, нищо, че като специалистки за нищо не стават. Важно е в кревата какви умения показват. ТЯ РАБОТАТА ДРУГ ЗА БЕЗ ПАРИ ЩЕ Я СВЪРШИ.
76
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От доста време има дискриминация, възрастова и то на фона на непрестанния хленч на измислените работодатели как нямало кадри. преди години попаднах на обява на агенция за подбор, в която беше записано, че се търси момиче до 28 г за техн. сътрудник. Е, защо едно момиче на 30 да не може да върши тази работа?! Писах им, че това изискване нарушава Конституцията, а отговорът беше , че съм неграмотна и да си оправя първо писането, после да им давам акъли.