80% от българите: Пари за Гърция ли? Не!

Гърците са мързеливи, не работят достатъчно, убеден е всеки втори
Обновена: 18 авг 2015 14:14 | 18 авг 2015 11:44, Камелия Цветанова
90
80% от българите: Пари за Гърция ли? Не!
Гръцкият премиер. Снимка: Reuters, архив

Само 6 на сто от българите смятат, че страната ни трябва да помага финансово на Гърция, а цели 80% са против. Това показват данните от социологическо проучване на "Галъп интернешънъл", финансирано от организацията.

Още по темата

Постигнатият през юли пробив в преговорите между Гърция и кредиторите й явно е оставил българите с впечатлението, че по-скоро гръцкото правителство печели от ситуацията - малко под 40 на сто от хората избират тази опция, 24% смятат, че печеливши са и Гърция, и онези, които я кредитират, а 13% смятат, че в крайна сметка печеливши са кредиторите. 

Хората с достъп до по-високо образование и стандарт на живот виждат по-усложнена картина, по-умерени са в мненията си и намират ползи и за кредиторите на Гърция. Но като цяло явно е останало усещането по-скоро за надмощие на гръцкия интерес. Това вероятно се дължи на факта, че беше постигната сделка, но и на проведения преди това референдум, който показа ярка обществена съпротива срещу кредиторите, коментират социолозите. 

60%, например, споделят мнението, че Гърция има проблеми, защото гърците не работят достатъчно. 21% не са съгласни, а останалите се колебаят. 

Същевременно, близо 70 на сто са съгласи и с твърдението, че онези, които са давали заеми на Гърция, имат главната вина срещу 14% несъгласни.   

Като че ли най-безусловно съгласие обаче предизвиква твърдението "Основният виновник за проблемите в Гърция са политиците там". 75% от българите са съгласни, а само 9 на сто не са. Останалите се колебаят.

Българите явно намират вина в различни степени и сред самите гърци, и сред политическия им елит, и сред кредиторите. Близо 50% от попитаните казват "да" и на трите твърдения. 

Според 70 на сто от българите обаче не бива част от дълговете на Гърция да бъдат опростени. 11% смятат, че това е допустимо, а останалите се колебаят.

Българите като цяло не са привърженици на опрощаване на дългове на Гърция и в по-голямата си част не показват солидаризиране със съседите си, твърдят от "Галъп".

57% от пълнолетните българи са съгласни и с твърдението, че "проблемите на Гърция показват, че в Европейския съюз има сериозна криза". На фона на тези данни, на твърдението "Добре би било България да премине към еврото" среща несъгласие сред повече от половината българи. Едва 7 на сто са съгласни, а останалите се колебаят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който е стъпвал дори веднъж в Гърция , ще ви каже че ние сме на светлинни години от тях!Не можем да се мерим с тях по нищо.Ако Тиквата е решил да се докарва на европейските си покровители , защо обикновените изстрадали българи трябва да гладуват?
13
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Т. Георгиев всъщност лава всеки 2 е предател е в ОРГИНАЛ за ГЪРЦИЯ .... не знам каква сплотенос търсиш там
12
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГАЙ МАРИЙ"Отписват дългове до 20 хиляди евро в Гърция"20 000?? А в България, една средна месечна пенсия е по малка от 100 ?.Жалки, мързеливи и завистливи мизерници.
11
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глупости на търкалета- гърците били мързеливи, щото ние пък сме мнооого работливи. То и си личи по чистите ни и спретнати къщи, улици и градиниИмаше едно изследване наскоро, че гърците работят повече часове от германците.На беден и мизерен *** това му дай- да плюе и да завижда на гърците, все есдно от това ще му се оправи положението.
10
5
 
30
 
! Отговори
Т. Георгиев преди 8 години
Не знам дали гърците са мързеливи, но със сигурност те са много сплотени и единни. А това е най-важното за една нация.
9
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Gastarbaiter!Nad 200 000 Balgari rabotqt v Garciq! Blagodarenie na Grackiq narod Balgarina prashta pari na decata si za da mogat da oceleqt v BG! A nie sme ne saglasni da se pomogne na nashata Sasedka! Nee vajno az da sam dobre a komshoqta dazle!
8
7
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
В гръцката трагикомедия невинни няма. Най-бедния да дава пари на богатия да си живее живота обаче е най-малко неморално, направо е перверзия. Помага се на такива които са пострадали от природни и други бедствия.
7
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До nobi и това може да стане
6
2
 
17
 
! Отговори
nobi преди 8 години
Те пък толкова разчитаха на нас :( Сега ще се юрнат да гледат старци в България
5
3
 
4
 
! Отговори
Татко Барба преди 8 години
Защо трябва да се търси виновника ,ситуацията е посрана ,това е ясно ,ангажимента за контрол на гръцките финанси е на еврокомисията ,но мисля ,че е близко до ума ,че ако гръцката икономика е добре ,това означава по добър бизнес и за българските фирми ,ще рече -ние също ще имаме полза от това .Не ми се струва правилно да плюем комшията ,по добре е да им помогнем съобразно възможностите си
4
8
 
14
 
! Отговори
ГАЙ МАРИЙ преди 8 години
4е на балканите се плюем си е така ама дори китаец или исландец да питаш ще ти каже гъркът си е търтей . Как се превежда (грък) от латински в РИМ (лиглю) .... и така 2000 години .
3
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние пък щото сме се разработили, че пушек се вдига.
2
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
те, и те така викат за нас.Абе на балканите умрем да плюем по съседа.Иначе, да, пари няма да им даваме, но не защото са мързеливи.
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
твърде меко реално са 99 % 4е и нагоре ....