80% от българите: Пари за Гърция ли? Не!

Гърците са мързеливи, не работят достатъчно, убеден е всеки втори
Обновена: 18 авг 2015 14:14 | 18 авг 2015 11:44, Камелия Цветанова
90
80% от българите: Пари за Гърция ли? Не!
Гръцкият премиер. Снимка: Reuters, архив

Само 6 на сто от българите смятат, че страната ни трябва да помага финансово на Гърция, а цели 80% са против. Това показват данните от социологическо проучване на "Галъп интернешънъл", финансирано от организацията.

Още по темата

Постигнатият през юли пробив в преговорите между Гърция и кредиторите й явно е оставил българите с впечатлението, че по-скоро гръцкото правителство печели от ситуацията - малко под 40 на сто от хората избират тази опция, 24% смятат, че печеливши са и Гърция, и онези, които я кредитират, а 13% смятат, че в крайна сметка печеливши са кредиторите. 

Хората с достъп до по-високо образование и стандарт на живот виждат по-усложнена картина, по-умерени са в мненията си и намират ползи и за кредиторите на Гърция. Но като цяло явно е останало усещането по-скоро за надмощие на гръцкия интерес. Това вероятно се дължи на факта, че беше постигната сделка, но и на проведения преди това референдум, който показа ярка обществена съпротива срещу кредиторите, коментират социолозите. 

60%, например, споделят мнението, че Гърция има проблеми, защото гърците не работят достатъчно. 21% не са съгласни, а останалите се колебаят. 

Същевременно, близо 70 на сто са съгласи и с твърдението, че онези, които са давали заеми на Гърция, имат главната вина срещу 14% несъгласни.   

Като че ли най-безусловно съгласие обаче предизвиква твърдението "Основният виновник за проблемите в Гърция са политиците там". 75% от българите са съгласни, а само 9 на сто не са. Останалите се колебаят.

Българите явно намират вина в различни степени и сред самите гърци, и сред политическия им елит, и сред кредиторите. Близо 50% от попитаните казват "да" и на трите твърдения. 

Според 70 на сто от българите обаче не бива част от дълговете на Гърция да бъдат опростени. 11% смятат, че това е допустимо, а останалите се колебаят.

Българите като цяло не са привърженици на опрощаване на дългове на Гърция и в по-голямата си част не показват солидаризиране със съседите си, твърдят от "Галъп".

57% от пълнолетните българи са съгласни и с твърдението, че "проблемите на Гърция показват, че в Европейския съюз има сериозна криза". На фона на тези данни, на твърдението "Добре би било България да премине към еврото" среща несъгласие сред повече от половината българи. Едва 7 на сто са съгласни, а останалите се колебаят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Типично по "европейски" -бедните страни ще плащат задълженията на богатите! Когато стигнем нивото на Гърция ,тогава можем да говорим за "европейска солидарност"!
33
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно време им беряхме маслините, сега сядаме в техните кръчми и само като щракнеме с пръсти тичкат като млади сърната.
32
3
 
20
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 8 години
Лошото при нас е , че искайки да се изравним с другите, се мъчим да ги принизим до нашето ниво !
31
3
 
12
 
! Отговори
8 годишен преди 8 години
Дъртия изпрати мама на командировка в Гърция. Не му стигали парите за ракия, да го ***.
30
10
 
16
 
! Отговори
гърците са долни преди 8 години
Вижте поста на 32 - смотан нает от маляките ***. Егати тъпата Ципура, влязъл в български форум и ще нарича България ***, едно време ходих на море в Гърция ама сега да ядат бахура. Ние сме 10 пъти по-европейци от тия!!!
29
1
 
8
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Не мога да разбера какво се тика *** при големите. При гърците става дума за суми за които в нашата опоскана от мафията ромска махала, наречена България, не можем дори и да мечтаем.По-добре да си броим стотинките дали ще ни стигнат за трамвайно билетче и да не се бутаме при по-хитрите от нас.Ние ще даваме помощ на Гърция! Немало кой.
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дайте на мене пари
27
3
 
17
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
До Анонимен 24Ако се налага и маслините ще си носим. Не съм особен почитател на Гърция и гърлежите, но тук има бая "цековщина" и по морето. Един Слънчев бетон стига! Аман от простаци , които не предлагат нищо, но искат майка си и баща си. В Гърция се ходи заради по-дългата брегова ивица и ограничения брой тъпан***ри, които ще те занимават. Прясна риба (която се намира и у нас, но много рядко), а и за 57 лв освен сянка и шезлонг получавам и бири и масаж от китайка. Краденето също е ограничено.
26
4
 
16
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Гърция? Ко? Не!
25
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Борба за интересите и правата на народа се прави само със сплотена нация. В България борба и революция не стават. Защо? Двама са малко, трима са много.Третия винаги е доносник, продажник.
24
4
 
8
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 8 години
До 23-българин!Много си *** Саше.Ама много.Докато има *** като тебе , гърците ще реват и ще харчат , а ти *** ще им плащаш сметките и ще се гордееш че спазваш европейските заповеди.Признай си , че си *** герберунгел.То други всъщност и няма.
23
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сплотена българска нация, като в Гърция няма.Има много злобни и завистливи човечета, които все още се срамуват за произхода си и се опитват да фалшифицират историята.
22
3
 
21
 
! Отговори
24 преди 8 години
И каква е връзката? Немците също са против парите от данъците им да отиват в Гърция, но тази година ОТНОВО беше пълно с немци в Гърция. Морето е хубаво, плажовете са чисти и уредени, храната е перфектна, защо да не отида там? За да ти се напълни хотелчето на Ахтопол? Не ме разсмивай, моля те :)
21
5
 
15
 
! Отговори
до неразбралите преди 8 години
Гърците са по взимането,не са по връщането!
20
9
 
13
 
! Отговори
българин преди 8 години
До 22:Бил съм и в българско и в гръцко село. До днес, НЕ СЪМ ВИДЯЛ ГРЪК ДА РАБОТИ СЕЛСКОСТОПАНСКА РАБОТА. Виждал съм гърци да си поливат градината с питейна вода, това е най-близкото до такава работа, което съм ги виждал да вършат. Общо взето, да, мързеливи са, май по селата повече, отколкото в градовете. У нас май също е така. Това са плодовете на "левите" идеи и политика. А иначе, работил съм с много работливи гърци, също и с работливи българи. Но са малцинство - и в Гърция и у нас.
19
7
 
6
 
! Отговори
българин преди 8 години
До Анонимен 18:Ами, тогава, защо през тези "светлинни години" реват тия гърци за много милиарди евро, та да можели да си плащат заплатите, да имало пари в банките им и т.н. ти казваш, много са по-добре от нас, значи нямат нужда от помощ, да си връщат дълговете и да си живеят "на светлинни години от нас". Да?Апропо, "стъпвал" съм в Гърция 10-ина пъти - и в командировка и като турист.
18
2
 
28
 
! Отговори
:) преди 8 години
Разходете се из едно гръцко село, след това идете в едно българско. После елате да ми кажете колко мързеливи са гърците и колко сме работни ние. Идете на БГ плаж, топнете се в кафявата води, платете 30 лева на потна мутра и елате да ми кажете, че в Гърция е лошо и ги мързи.
17
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Набирам РАБОТЛИВИ българи за работа в маслинено ТКЗС в Гърция. Заплащане срещу подслон и прехрана. Закуска,обед и вечеря (морска водица с лед, маслини и солена хамсия) на тумбак. All Inclusive!
16
2
 
10
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Кви гърци, кви пет лева?Писмото в което искат пари, не сме го получили. Точка!
15
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Брей..., не нас ни краде руската мафия с БКП слугите си . преди да се домъкнат те БГ е тройно по богата от гърция