След 30 години у нас: 2,8 млн. роми и 1,7 млн. българи

Държавата да спре помощите за раждане, настоява здравен експерт
26 авг 2015 11:02,
319
След 30 години у нас: 2,8 млн. роми и 1,7 млн. българи
Снимка: архив, Булфото

През 2050 г. населението на България ще бъде едва 5,2 млн. души – с 2 млн. по-малко в сравнение с тази година. Това сочат данните от стряскащ доклад за демографската ситуация по света, изготвен от ООН.

След 30 години българите ще бъдат едва 1,7 млн. от цялото население на страната ни, а ромите ще наброяват 2,8 млн. души. Останалите 700 000 ще са етнически турци, пресметна пред Нова тв акад. Петър Иванов, директор на Демографския институт към Българската академия на науките и изкуствата.

Още по темата

Според акушер-гинеколога доц. Атанас Щерев пък държавата трябва да спре помощите за раждане на деца.

Това щяло ограничи раждаемостта при ромите, които и без това създавали "нещастни деца".

Според доцента емиграционните и имиграционните процеси също ще променят демографската ситуация у нас.

"В България ще се заселят много, но ниско образовани бежанци. Повечето имигранти сега са млади хора и деца и те ще бъдат приети в Европа, защото на целия континент населението застарява", коментира още доц. Щерев.

"Генофондът ни е увреден. Българинът е много болен. Освен това сериозно куцат системите на образованието и здравеопазването", каза от своя страна акад. Иванов.

БАН разработва вече националната стратегия за демографско развитие. Очаква се до края на 2015 г. учените да представят идеите си, които да бъдат обсъдени от Народното събрание.

България заема първо място в Европейския съюз в мрачната класация за най-висока смъртност. През 2014 г. у нас са починали 108 952 души. Броят им е с 4607 по-голям, отколкото през 2013 г.

По раждаемост страната ни изостава от средното ниво в ЕС. През 2014 г. у нас са проплакали 67 585 бебета - с 1007 повече, отколкото през 2013 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И реално тия роми какво ще правят, първоначално ще изсекат горите и после? Умиране, кой ще им изработва помощите, кой ще ги храни като всички честно работещи ще са напуснали страната?
114
2
 
13
 
! Отговори
стъкмистик преди 8 години
"Ромите" ще са на средна възраст 21г., а българите - 73г.
113
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След 30 години у нас: 2,8 млн. роми и 1,7 млн. българиНЕЩО МАЙ ЗАБРАВИХТЕ БЕЖАНЦИТЕ: След 30 години у нас 2,8 млн. роми , 3,9 сирийци и 1,7 млн. българи
112
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще има промяни в закона:Кражбите ще се легализират,Ще се разрешят браковете между брат и сестра , баща и дъщеря , майка и син /с цел да се подобри качеството на расата/. :))))))))
111
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2030 година 11.55 часа Президентът на Република България - Гучи Армани Хасанов поздравява за настъпването на НОВА ГОДИНА всички българи с химна на републиката "Джелем, джелем"
110
2
 
21
 
! Отговори
someone wrote преди 8 години
АБЕ ТИЯ НОРМАЛНИ ЛИ СА? НИЕ ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА РОМИТЕ, А ДЪРЖАВАТА КАКВО ПРАВИ? ДЪРЖАВАТА Е РАЗРЕШИЛА ДА СТРОЯТ НЕЗАКОННО, ЩО НЕ РАЗРЕШИ НА БЪЛГАРИТЕ ДА СТРОЯТ НЕЗАКОННО, А? ИЛИ СЕГА ПАК ИМ ТРЯБВАТ ГЛАСОВЕ ЗА ИЗБОРИТЕ? ПОЛИТИЦИТЕ ДА СИ ГИ ВЗЕМАТ У ДОМА, ТЕ ИМАТ ПАРИ И МЯСТО ДА ГИ ИЗДЪРЖАТ!
109
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С ТАЗИ СТАТИСТИКА СЕ ОБЪРНЕТЕ КЪМ УПРАВЛЯВАЩИТЕ...ЩОТО НИЕ СИ ГО ЗНАЕМ .А ТЕ НЕКА ДА КАЖАТ НА НАРОДА КАКВО ЩЕ НАПРАВЯТ ПО ВЪПРОСА...СОЦА ГО ПЛЮЯТ НЯКОИ АМА ТОГАВА НА ВСЯКО МЛАДО СЕМЕЙСТВО ДЪРЖАВАТА ОТПУСКАШЕ КРЕДИТ 5000ЛВ И ОПРОЩАВАШЕ ПОЛОВИНАТА ПРИ РАЖДАНЕ НА 2 ДЕТЕ. ДЕТЕТО СЕ ОТГЛЕЖДАШЕ 3 ГОДИНИ-2 ПЛАТЕНИ И ЕДНА НЕПЛАТЕНА И СЕ ЗАЧИТАШЕ 3 ГОДИНИ ТРУДОВ И ОСИГУРИТЕЛЕН СТАЖ...НЯМАШЕ БЕЗРАБОТИЦА И ВСИЧКИТЕ СА СЕ СПРАВЯЛИ С КРЕДИТИ . А СЕГА????
108
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как ще спрат помощите като така са ги научили? Нали като им спре кранчето ония ще отидат пред парламента и ще ги запалят? А най-вероятно е да почнат и да плячкосват и обират българи и техните домове (не, че сега не го правят). Трябва просто контрол - спирали след второ раждане, задължително. Ако детето не ходи на училище, никакви детски, никакви помощи, ако са криминално проявени родителите им също. Но това са само фантазии, защото така ще си изгубят електората, не само ДПС а всички партии.
107
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 179Голям разбирач се извъди. Първо си погледни правописните грешки и тогава разсъждавай. От такива неграмотници, които разбират от всичко сме на тоя хал.
106
3
 
8
 
! Отговори
179 преди 8 години
А за ромите и те ще си отидът със нас Не се притеснявайте и те половината са във чужбина
105
5
 
20
 
! Отговори
179 преди 8 години
Всичко това е заради Америка цял свят страда заради тях особено тея всички бежанци от Сирия Ирак и Либия и Сомалия са заради тях. Западна европа им е *** и приемат бежанци. Ако ги нямаше тея войни нямаше да има бежанци то и тука ще стане война. Плана е да се направи държава Кюрдистан а в замяна Турция ни напада и Нато пращат уж войници да ни пазят а те ни избиват и ни прават бежанци а тука едната част става Турска а другата незнам може би зона за бежанци Абе светът си отива във Воина
104
3
 
36
 
! Отговори
seira преди 8 години
НЕ МОЖЕ БЪЛГАРИЯ (ДЪРЖАВАТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД) ДА ВОДИ ПОЛИТИКА НА ПРОГОНВАНЕ И ОГРАНИЧАВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, А ДА ФИНАНСИРА И СТИМУЛИРА РАЖДАНЕТО И ЗАСЕЛВАНЕТО НА СТРАНАТА С НЕБЪЛГАРСКИ ЕТНОСИ!!!БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ОГРАНИЧИ ВСЯКАКВИ ФОРМИ ЗА СТИМУЛИРАНЕ РАЖДАНЕТО, ЗАСЕЛВАНЕТО И РАЗВИТИЕТО НА ГРАЖДАНИ С НЕБЪЛГАРСКО САМОСЪЗНАНИЕ!!!
103
1
 
35
 
! Отговори
eve1 преди 8 години
Проблемът е единствено икономически,ако имам достатъчно средства за да им осигуря нормално бъдеще ще имам поне 3 деца.Докато 2% от българите живеят охолен живот за сметка на останалите 98% демогравският проблем ще се задълбочава.
102
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Stiga ste mi trili komentara, kazah, che edvam ocelqvam sas zaplatata si, imam edno dete, I kakvo trqbva da imam 10 spored nqkoi hora?
101
1
 
38
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Държава на доизживяване резултат от 25 години фасадна демокрация. На практика форма на геноцид.
100
9
 
14
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
Трябва да се докарат бежанци от Сирия,Ирак,Авганистан,Пакистан,Сомалия и Северна Африка.Така раждаемоста в България ще се повиши,ние ще бъдем похвалени от ЕС за нашия хуманизъм .
99
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ромите си бяха около 1,2 млн.още при преброяването 2011 г., въпреки че НСИ ги изкара 300 000, но имаше едни 800 000, които не бяха обявили своя етнос, защото въпросът не беше задължителен, те какви мислите, че са?! А колко са без лични документи и въобще не бяха преброени? А още колко араби, китайци, македонци и пр. са с бълг.гражданство и също ги броят за българи? Чистите българи в момента не сме повече от 3,5 млн.,повечето пенсионери, нормално е след 30 г.да се стопим наполовина.
98
1
 
31
 
! Отговори
Калфин да действа! преди 8 години
[...] Трябва да се сложи край на раждането и отглеждането в скотски условия на по 8-10 абсолютно неграмотни деца. Тази политика може например да се обвърже с образователната реформа - размерът на помощите да отговаря на образователния ценз. (начално/средно/висше образование). Тоест, висшист да получава сериозно социално подпомагане (далеч надминаващо базисното такова) за първо, второ, трето дете. Насочете парите към раждането на деца, които ще допринесат за нарастване на БВП-то на държавата!!!
97
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И в Аризона *** и мексиканците са повече от белите, въпреки това белите са като царе и живеят добре, а мексицанците и *** са на нивото от 50-те и бачкат като роби.
96
2
 
21
 
! Отговори
Калфин да действа! преди 8 години
Решаването на демографския проблем не може повече да се отлага! Необходима е широка обществена дискусия и приемането на промени в социалната система. Юристите в съответното ведомство трява да се захванат сериозно със задеачата как чрез социалната политика да се направлява демографското развитие. Например: социалните помощи за след 1ро и 2то дете за семейство без или с ниско образование да спаднат драстично до санитарния минимум или да са символични. [...]

Спонсорирани публикации