Велизар Енчев иска легализиране на марихуаната

Това щяло да облекчи хиляди болни българи
Обновена: 31 авг 2015 10:23 | 31 авг 2015 10:17,
118
Велизар Енчев иска легализиране на марихуаната
Снимка: Reuters, архив

Независимият депутат Велизар Енчев предлага легализацията на медицинската марихуана и е готов със законопроект, обяви той пред bTV. По думите му конопът ще облекчи живота на хиляди българи с тежки и болезнени болести.

Независимият депутат пусна и онлайн петиция в подкрепа на легализирането на употреба на марихуана за медицински цели. Той подчерта, че това в разрешено в 24 щата в САЩ и в 19 държави членки на Европейския съюз.

"Всеки, който се противопоставя на това, се противопоставя на тяхната практика", посочи Енчев.

"Става дума за съдбата на хиляди хора, страдащи в България. При използването на медицинска марихуана и става дума не за цигари, а за орален спрей, то тя облекчава неимоверно болките", подчерта той.

Народният представител заяви, че негови колеги са го убеждавали да не е лице на кампанията защото ще срине политическия им рейтинг. Той обаче отбеляза, че за него е по-важно да се облекчат страданията на хората. По думите ми ако законът е добре направен, няма да се стигне до злоупотреби.

Според психиатъра д-р Любомир Живков, директор на Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите, медицинската марихуана помага за някои болести, но тя носи и своите странични явления.

"Не всеки, който взема, ще има зависимост, но трябва да бъде наблюдаван внимателно", посочи експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
2
 
2
 
! Отговори
Краен преди 8 години
Да се легализира всичко за всякакви цели!
77
0
 
5
 
! Отговори
Rusi преди 8 години
Stiga ste komentirali be!Prosto podpi6ete peticiqta!!!
76
1
 
12
 
! Отговори
Глас за Енчев. преди 8 години
Броя на мненията и плюсовете под коментарите в подкрепа на легализацията, показва че гн. Енчев е взел правилното политическо решение. Хората пушили поне веднъж в живота си трева, знаят че тя не е по-вредна от уискито или цигарите. Като гледам форума, бройката е голяма.По добре е да има контрол върху марихуаната, отколкото да се продава само от мафията на черния пазар.
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
VIVA MARIA....
74
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
.относно фармасеФтичната маВия! всичко друго Ви е ясно kaksepishe/farmacevt/
73
5
 
2
 
! Отговори
до 99 преди 8 години
Правиш ли разлика между лично ползване/отглеждане и с мед. цели?
72
4
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 8 години
ВЕЛИЗАРЕ, ТОВА ЛИ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ? РАЗНИ ПРАВИТЕЛСТВА ВМЕСТО ДА ПРЕДПРИЕМАТ НЕЩО, КОЕТО Е ВАЖНО ЗА ПОВЕЧЕТО ХОРА В БЪЛГАРИЯ, ЗАПОЧВАТ СЪС СТРАННИ !ТИ СИ АКТИВИСТ И ИЗБРАННИК НА ПЕНСИОНЕРСКИТЕ ДРУЖЕСТВА, ТОВА ЛИ БЕШЕ ПЪРВОТО И НАЙ-ВАЖНОТО, ОСОБЕНО ЗА ИНТЕЛИГЕНТЕН И ОПИТЕН ПОЛИТИК КАТО ТЕБ !ЕДНИ ПОЛИТИЦИ КАТО ДОЙДОХА НА ВЛАСТ ПЪРВО СЕ ПОГРИЖИХА ЗА СТИМУЛИРАНЕ НА ХАЗАРТА, ДРУГИ РЕЖАТ ЛЕНТИЧКИ НА ВСЯКА КЕРЕМИДКА И ПРАВЯТ ПЪТИЩА-ТО ЕДНИ ПЪТИЩА УЖАС, НО ЗА МНОГО ПОВЕЧЕ ПАРИ ОТ НОРМАЛНОТО!
71
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 97. Какво разрешително?. Ако се легализира както е в Испания всеки може да си отглежда по няколко растения за собствена употреба. Тогава никой няма да дойде при тебе да се реди на опашка. Нали сега това е целта. Да нямаш право да си отгледаш, за да ходиш някъде да даваш луди пари.
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лошо няма, но ще се превърне в сътрудничество между фармацевтичната мафия и наркобизнеса. Особено в България това е лесно постижимо при легализирането на марихуаната за мед. цели. Да, в някои европейски държави си е разрешена за мед. цели, но нали се сещате, че тук не сме бяла държава и веднага първата мисъл на някои добре облечени бизнесмени ще е как да изкярат от тази работа. И съм убеден, че няма да им отнеме много време да се сетят.
69
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре, примерно аз ако се издържам от марихуана, мога да си изкарам такова разрешително, ако трябва с рушвет и да сключа някой договор с фармацевтична компания. Да, ще продавам марихуана с мед. цели, но ще си продавам и на наркоманчета и дилъри. Като ми дойдата на проверка и ме питат ква е тая нива, ще им покажа тапията. И така ще избегна постоянното криене на насажденията.
68
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ефектът на марихуаната продължава да носи изненади в медецинския свят. Лошото е че в медицината има един страшен октопод който се нарича ФАРМАЦЕФТИЧНА МАФИЯ.
67
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Марихуаната да се продава по пазарите вместо магданоз.Тогава никой няма да си купи магданос. Знам че марихуаната не само помага против болките на тежко болни но и помага при някои болести
66
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фармацефтичната мафия ще изпапка господин Енчев за десерт. Най лесно се вадят пари от излизащи души. Аз подкрепям Енчев.
65
1
 
7
 
! Отговори
91 продължение преди 8 години
представете си само кйолко пари ще влязат в бюджета, ако държавата взема по 20 лв. от всяка изпушена трева?
64
1
 
12
 
! Отговори
me преди 8 години
П.С. Медицинската марихуана е разрешена в Испания, не виждам мафията им да е минала от кока на марихуана. Даже напротив. Така че няма страшно, няма да изчезне бизнесът на добре известните ни политици, нито каналите за наркотици, които минават през БГ ще се повлияят от това. Така че спете спокойно "деца". По света си има дефиниция на медицинската марихуана, има си практики и няма да откриваме топлата вода. Да забраняваш билка е абсурд. Все едно ако в градината ми има 1 мак да ме осъдят. Тъпо е.
63
1
 
13
 
! Отговори
До Ot GSM преди 8 години
До Ot GSMСпоред мен трябва да е както в Холандия. Нека да направят марихуаната по 30-40 лв. Сабирате се 4 *** приятели над 18 години. Всеки влиза с по 10 лв. Сядате си в заведение и ви носят качествена трева, в кутия и с бандерол. Сядате и си я изпушвате с кеф, без никой нищо да ви каже, без да се криете в храстите и без да ви е страх от ушев.Пък нека държавата вземе 20 лв. акциз. Производителите пак ще си получат своите 10лв. Няма да се крият от закона, ще плащат данъци и всички ще са доволни
62
1
 
11
 
! Отговори
Боико Борисов преди 8 години
до 85 ако те хванат с маково семе нищо не могат да ти кажат. гъбо прочети това онова маковото семе го слагат по кифлите с които храниш децата си.
61
0
 
14
 
! Отговори
@85 преди 8 години
Проблем с тревата нямам, защото за моето заболяване тя ефект няма, така че ми е безполезна. Но хората, които имат заболявания, които се влияят от нея, а такива има и е ДОКАЗАНО, имат право да се лекуват с каквото ще им помогне и никой няма право да им отнема това право. Тук не става въпрос да им се разреши да го продават, а да си гледат 1-2 растения, с което очевидно няма да зарибят "децата" и да въртят бизнес. Между другото в България деца много много няма, вземи се погрижи за това по-добре.
60
1
 
7
 
! Отговори
ввввв преди 8 години
Някой въобще обърнал ли е внимание на това: "При използването на медицинска марихуана и става дума не за цигари, а за орален спрей", че всички говорите за пафкане и т.н.? А едва ли някой без нужда от такъв ще даде стабилна сума за спрей и подкупване на лекари за написване на невярна диагноза.
59
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По начало съм твърдо ЗА да се легализира за мед. цели, подчертавам само за мед. цели. Проблемът е, обаче че това ще послужи като камофлаж за някои производители на марихуана, ако ме разбирате. И де факто някои хора с нелегален бизнес, ще имат възможността да си излязат, айде да не с на светло, но ще са в нещо като сива икономика и значително ще им се улесни занаята.