Шествие "Аз съм бъдещето! Не ме убивай!" в различни градове

За 10 години у нас при катастрофи са загинали 9000 души
5 сеп 2015 20:18, Елка Василева
11
Шествие "Аз съм бъдещето! Не ме убивай!" в различни градове
Снимка: архив, Булфото

Жертви на пътни инциденти в страната от началото на годината са станали 458 души. Фрапиращият брой катастрофи и загинали накара стотици хора в цялата страна да излязат на мирно шествие в подкрепа на живота, съобщи Нова телевизия. Акцията се провежда в 14 града. В София обаче се събраха съвсем малко хора.

 Организаторите на шествието искат да припомнят на всеки един от нас, че всяка година по улиците на България загиват стотици. Никой от нас не е застрахован.

Само за месец август от МВР са регистрирали повече от 35 000 пътни нарушения. Целта на шествието е да покаже, че гражданското общество не е безразлично към “убийците” на пътя, които отнемат своите и чужди животи, почернят и съсипват цели родове, осакатяват хора, които са създадени, за да живеят. 

В Бургас през 2011 г. 12-годишната Валя загина при нелепа катастрофа на пешеходна пътека. Хората, които се събраха в града, искат подобни случаи повече да няма.

Симеоновград е мястото, където стана една от най-жестоките катастрофи през последните години. Там пиян шофьор прегази шестима младежи на Великден. 

Там шествието беше на колела. То премина през пътя, част от който е злополучната улица "Съединение”. Там на Великден преди 4 години загинаха щестима младежи. Сега на мястото на инцидента има паметна плоча и мемориален комплекс, които да напомнят за трагедията и да накарат живите да си вземат поука.

Шестте ангела от Симеоновград, които загинаха на Великден преди 4 години, и днес изкараха на пътя много хора, които да почетат паметта им и да напомнят, че подобни трагедии не бива да се повтарят.

Четири години след Черния Великден Симеоновград все още живее с болката от изгубените шест млади живота, а борбата на близките им за промяна не спира. Предстои родителите отново да поискат причиняването на смърт на пътя след употреба на алкохол и наркотици да бъде квалифицирано като умишлено престъпление.

Едва 20 души се събраха на шествието в София. Най-малките и беззащитните на пътя - децата, бяха във фокуса на мирното шествие в столицата.

През последните 10 години у нас при катастрофи са загинали около 9000 души. От територията на България е заличен един цял град с приблизителните размери на Банско, Трявна или Сопот.  Борбата за живот е станала мисия за много семейства. Семейства, които вече са загубили свои близки по улиците. Те търсят промяна в съзнанието, мисленето и поведението ни на пътя.

Шествие имаше и в Стара Загора. Градът, който също беше почернен миналата година. Тогава 4-годишният Паоло беше премазан от джип на пешеходната улица в града. След неразрешена маневра колата го помете, а той издъхна на място пред очите на родителите му. И днес десетки семейства се събраха в града.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: шествиекатастрофи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
5
 
! Отговори
Мирослав преди 8 години
За мен решението е големи санкции за нарушителите - парични, отнемане на книжка, конфискация на автомобила, затвор за големите провинения! По всички европейски държави глобите са големи и има събираемост! Ако платиш до 3 дни има малка отстъпка, ако забавиш плащането става двойна, тройна и т.н. На едно човек не му ли бръкнеш в джоба и не го ли е страх от последствията, нищо не става!!!
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако всеки един арогантен шофьор можеше да види себе си в инвалидна количка или, не дай-си боже, премазаното си от пияница дете - нещата щяха да са различни. Но те, заслепени от собствените си комплески за малоценост прекрачват всякакви човешки граници. Защото знаят, че ще им се размине. Докога ще я карате таке бре убийци?
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как да променим манталитета и възпитанието на нещо като народ, превърнат в отчаяна оцеляваща маса? Рибата се вмирисва от главата, казваме ние. Сега главата е градливи *** които накараха хората да не вярват и да не спазват правилата. Основно защото те не ги спазват и крадат ужасяващо! Колко книжки се продадоха, на около 120 000 примата, колко си позволяват да карат без книжки? Незачитането на основни правила и липса на елементарна култура и възпитание са причина за катастрофите.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Смъртната им присъда е подписана от съдиите от ВАС, приели Тълкувателното решение, по силата на което мобилните камери не могат да засичат превишена скорост и по установеното от тях фишове не могат да се издават.Докато не пострадат лично, няма да се светнат какъв грях имат по отношение на сънародниците си.Също и законотворците- докато не приемат конфискацията на МПС за сериозни нарушения, сериозните нарушители ще си карат както до сега, необезпокоявани от когото и да било.
2
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОВА НЕ Е ВЪЗМОЖНО!!! ТА НАЛИ ФАРОВЕТЕ КОИТО ОТ НЯКОЛКО ГОДИНИ ГИ СВЕТКАМЕ И ПРЕЗ ЛЯТОТО КОГАТО СЛЪНЦЕТО СВЕТИ ПО СИЛНО ОТ ТЯХ ЩЯХА ДА НИ СПАСЯВАТ ЖИВОТА БЕ КАКВИ СА ТИЯ 9 000 УМРЕЛИ!?!?! НЕЩО НЕ СЕ ВРЪЗВА БЕ ДРУГАРЧЕТА! ЗАЩО ГИ СВЕТКАМЕ ТОГАВА КАТО ПОЛЗАТА ОТ ТЕЗИ ФАРЧЕТА Е 00 00 ??? ИЛИ ЩЕ КАЖЕТЕ АБЕ ВИЕ НЕ ГИ СВЕТКАТЕ ДА НЕ УМРЕТЕ НАКАРАХМЕ ВИ ДА ГИ СВЕТКАТЕ ЗА ДА ПЕЧЕЛИМЕ ОТ БЕНЗИНЧЕ КРУШЧИЦИ АЛТЕРНАТОРЧЕТА И АКУМУЛАТОРЧЕТА НЕ НИЕ ТОЛКОВА ЗОР ЗА ВАС ЧЕ СТЕ ЩЕЛИ ДА УМРЕТЕ. Е ТАКА МОЖЕ!!!!
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ми взимайте живота и младините,и да ме правите убиец, ами държавата да си провери колко са продадените книжки, които са над сто хиляди! не искам да ставам жертва на родители които не се грижат за децата си.точка