Учениците - незаинтересовани, учебниците - неразбираеми

А учителите искали да ги учат на толерантност, собствено мнение...
Обновена: 14 сеп 2015 11:35 | 14 сеп 2015 11:24, Камелия Цветанова
26
Учениците - незаинтересовани, учебниците - неразбираеми
Снимка: Булфото, архив

Ден преди началото на новата учебна година проучване потвърди подозренията на всички, че незаинтересоваността на учениците и трудноразбираемо съдържание в учебниците спъват образователна система.

Още по темата
На първо място като проблем се очертава именно незаинтересоваността на децата от учебния материал. Такова мнение са изразили 49% от преподавателите, анкетирани в национално представително проучване сред учителите от 1 до 8 клас, проведено по поръчка на Център за приобщаващо образование.

Според 31 на сто от учителите най-сериозният проблем пред системата е сложното съдържание на учебниците, което децата трудно разбират.

Преобладаващата част от преподавателите смятат, че училището има важна роля за формирането на ценностите на младите хора.

Според 85 на сто от тях децата там трябва да се учат на толерантност.

75% поставят акцента върху това, че в училище малчуганите трябва да се научат да зачитат човешкия живот и достойнство.

66 на сто от преподавателите са на мнение, че трябва да научат децата да отстояват собственото си мнение и свобода на изразяване, 61%  - уважение към други култури и религии.

Най-важният урок в училище е да се научат да зачитат човешките права смятат 60% от преподавателите, за 59 на сто това е солидарността и взаимопомощта, за 51% - умението за съчувствие и съпреживяване и за 45 на сто - равенството между половете.

Постигането на тези споделени от учителите цели се сблъсква със сложното учебно съдържание и предизвикателството да се представи учебният материал по увлекателен и интересен начин, посочта авторите на проучването.

Независимо от проблемите, с които се сблъскват, за 71% от учителите нуждите на всяко дете са в центъра и те се стараят да развият потенциала на учениците.

Преподавателите виждат себе си по-скоро като вдъхновители и мотиватори, а не толкова като преносител на знания и факти.

Наред с това, преобладаващата част от учителите се стремят да изграждат непринудени и приятелски отношения със своите ученици - 70%, а едва 15% държат на строгите и дистанцирани отношения учител-ученик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
4
 
! Отговори
А преди 8 години
За неразбираемите учебници има конкретни виновни. Поискайте им оставките !
21
0
 
4
 
! Отговори
13 преди 8 години
"Учениците - незаинтересовани, учебниците - неразбираеми"... ,а българското образование е страхотна помия от години. Остаряла система, архаични знания, препитвания като през XIX век върху наизустена информация, която всеки може да намери...Държавата плаща за едното нищо и обслужва не образованието и тези, за които е предназначено то, а гилдията, работеща в него и поддържащите я системи.
20
0
 
0
 
! Отговори
отговаряща преди 8 години
До Питам" адаптивни в променяща се среда ? "Майната и на такава среда ! От промяна на средата трябва да се започне !!!На всичко останало трябва да ги научат родителите им.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Питам В БГ няма екипност, стимулира се индивидуалността, задачите са индивидуални, в кл. стая често се чува не говори, не се върти, работи сам...дори чиновете са подредени, така че да няма комуникация, като преди 100 г., вместо да са в кръг, ако детето се върти получава забележка, та какво по-естествено да се обърнеш, когато някой говори. Поставянето на такава основа води, до такова поведение и бъдеще, на работното място, в семейството....
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
продължение ...и другите покупки, как се справят хората с минимална раб. заплата, в малките населени места...огромни суми. Предвидливо съм купувала лятото тетрадки, дрешки....за да не е всичко накуп. Защо децата трябва да са нещастни и смачкани в училище, вместо да се радват на новите знания и да се радват на най-хубавите си години. Чета учебниците и се чудя как е възможно да бъде написано всичко това, сложно, скучно, неясно....Все пак успех на всички ученици в училище и много търпение на родите
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
продължение ..апелират да се помага на децата, материала е сложен и децата трудно се справят. Неща, които са се учили в девети клас, сега се учат в пети. Дорева ми се, но какво да направя, имам ли избор....измъчваме си децата и се мъчим да им пълним главите с безсмислена никого ненужна информация, а в същия момент им липсват елементарни познания за живота. Безплатното образование в БГ, ще ми струва само от задължителни помагала и уч. тетрадки около 150 лв, не ми се мисли за тежката раница и др.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всъщност с много сложния език на учебниците, се цели да се покаже, колко сложни неща учат българчетата, докато по света колко са "***", но в бъдеще виждаме къде сме ние и къде е света. За голяма част от хората вече е проблем да напишат едно заявление, а в първи клас децата учат сонорни съгласни...на кого е нужно това? Като добавим и архаичните разбирания и липсата на креативност, мултимедия и въобще някаква новост в предаването трагедията е пълна. Детето ми ще е пети клас, имахме род. среща....
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 17Единия килограм сено за третото магаре е предполагам.А третото си ти.
14
0
 
1
 
! Отговори
до 16 преди 8 години
Имам 10 кг сено и две магарета и задача за теб.Имаш 5 секунди да разделиш сеното така,че едното магаре да има 1 кг повече от другото.
13
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Питам 2Дисциплината не се "спазва" бе главоч!!!И такива простаци като теб са се наредили да дават акъл.Точно като Боко-тиквата поучава а той самият на две магарета сеното не може да раздели.
12
0
 
7
 
! Отговори
44 преди 8 години
Образователната ни система е под всякаква критика.Учебниците няма да коментирам.Децата препускат през учебния материал, без да затвърдяват знанията си.В крайна сметка който научил, научил.
11
0
 
12
 
! Отговори
T_T преди 8 години
честно казано, смятам че половината учебници са писани от професори за студенти не за ученици 5-6 клас.. особено тия по химия и физика... то трябва практика ве хора... не може на едно дете да му обясняваш някфи необясними понятия и да не му покажеш нещо.. Липсата на практика/демонстрации е сериозен минус. А учебниците са бълвоч... как са ги пуснали не ми е ясно...
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Учениците - незаинтересовани, учебниците - неразбираеми".................... или по-друг начин казано "Учебници писани от *** за ***".Класика бИе-гИе.
9
0
 
3
 
! Отговори
Читател преди 8 години
До АнонименИ ти си доста грамотен - ядеш букви!
8
3
 
1
 
! Отговори
До 9 преди 8 години
Ха Ха ХА 3 И 4 СА ОСНОВОПОЛАГАЩИ ЗА ДА ИМАШ ДЪРЖАВА. това искат да разрушат либрестите Ето така се разрушава едно общество. Тогава когато всеки един се мисли за център на света и не може да се направи крачка в една посока защото всеки е индивидуалист. Какъв роб Интересите на обществото се пред личният егоизъм.Екипна работа и дисциплината са основата на всяко общество и развитието на общество,колектив ,държава.......... И ОСОБЕНО ВАЖНИ В КРИТИЧНИ СИТУАЦИИ.
7
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Учениците - незаинтеровани, учебниците - неразбираеми", а журналисите неграмотни!
6
0
 
17
 
! Отговори
Момо преди 8 години
Последно кое е вярно?Децата са затъпели или учебният материал е твърде сложен за тях?
5
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Унищожи образованието на една държава и просто изчакай. След време тя ще рухне сам. Това са думи на една от мършите дето управляват света в момента.Това направиха с нас.
4
5
 
13
 
! Отговори
ПИТАЩ преди 8 години
5. ДА ОБИЧАТ РОДИНАТА СИ. (ЕДНО ВРЕМЕ МУ ВИКАХА РОДОЛЮБИЕ И СЕ ВОДЕШЕ ЗА ЦЕННОСТ)
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да така е това е целта Ви Политици , *** електорат лесно се манипулира, виждаме го от 10 години това явно.