Пари за коли на властта има, за обсерваторията в Рожен – не!

"Гласът на младите хора" с прочувствено писмо до обществото
Обновена: 28 сеп 2015 11:32 | 28 сеп 2015 08:58,
134
Пари за коли на властта има, за обсерваторията в Рожен – не!
Снимка: архив Булфото

"Абе, какво се случва с националната обсерватория в Рожен? Някой знае ли? Абе, докога пари ще има за глупости, а за учените само остатъци? 

Защо в тази държава масово населението се интересува повече от олигофрените, излъчвани в предавания като Биг Брадър?

Още по темата

Защо държавата допуска най-голямата обсерватория в Южна Европа да бъде на ръба? При това за четвърти път!! Абе, политяги, срам нямате, бе!!", така започва текстът, който ни изпрати Веселин Диманов от "Гласът на младите хора". И продължава:

"Както всички знаем по света най-много се ценят учените и техните знания, но в България това не е важно. Тук е важен циркът в Парламента. Тук е важно да говорим глупости по националните телевизии. Тук е важен цинизмът, простотията, батките и живота на дебилните ни "звезди" и тяхното обкръжение. Както и да я опиша тази простотия, все няма да ми стигнат думите и погнусата!

Как да опишеш с думи факта, че ние може би сме единствената страна в света, в която на учените им се налага да мизерстват, но пък за нови държавни автомобили има пари.

Жалко, но е факт, че за новите автомобили държавата похарчи 1,2 милиона лева, а не могат да се намерят някакви си 260 000 лева?! Пари за всичко друго има, но за наука няма! Но защо са ни учени, като си имаме циркаджии в Парламента? Жалки сте, да знаете!”

Веселин Диманов припомня значимостта на обсерваторията ни в Рожен. Тя е най-голямата в Югоизточна Европа, а техниката в нея е на световно ниво. Каквито са и учените ни, които работят там.

"Дълги години в България учените се опитват да бъдат на едно ниво със останалите си европейски и световни колеги и го правят въпреки липсата на финансирани, въпреки мизерните условия, които им предоставя нашата родина, въпреки липсата на заплати, въпреки всичко нашите учени са едни от най-добрите“, пише Веселин Диманов.

И, докато днес НАСА ще представи поредно огромно откритие (този път за Марс), българската обсерватория в Рожен се бори за пореден път за своето оцеляване. Този път и в платформата за финансиране на проекти idiegogo, както и чрез банкова сметка в българска банка. Нейният адрес, както и статистика за постиженията на учените ни в Рожен, може да видите в текста на Веселин Диманов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
0
 
! Отговори
еде преди 8 години
Проблемът тук е по-общ. Например, чували ли сте за CERN? Е, "е"-то тук означава "европейски". Ние не сме част. Европейската космическа агенция? Пак не сме там. Просто нашата държава казва на Европа и света - нас не ни интересуват астрономия и физика, нямаме пари за такива глупости. Дали обаче това е ОК? Друг е въпросът, че в статията с постиженията няма никаква конкретна информация, освен "обучаваме млади астрономи/физици" - за какво?
103
0
 
4
 
! Отговори
!!! преди 8 години
онази, която вече имаме. Вместо с новини, свързани с достиженията на българската научно-техническа мисъл или с постиженията на нашите шахматисти, медиите ни заливат с новини за противна музика, каквато е т. нар. "чалга", за това, кой некадърен футболист с коя певица или манекенка се натиска, кой футболист вкарал гол... Като че ли от всичко това има някакъв смисъл, като че ли има някаква полза. Ами - няма. Полза има, когато се "наливат" пари за наука, за образование, за култура.
102
0
 
4
 
! Отговори
!!! преди 8 години
За олигофренски телевизионни псевдо културни продукции (Шоуто на Слави Трифонов, Биг/Вип брадър и други простотии), за автомобилния парк на властта, за най-безумно тъпата и противна "игра" - футбола, за всякакви глупости има пари. А за наука - няма! Обсерваторията ни на връх Рожен е най-голямата обсерватория в Югоизточна Европа, а техниката в нея е на световно ниво. На световно ниво са и учените ни, които работят там. Обаче държавата не иска да намери едни 260 000 лева, с които да пооправи малко дефицита в този храм на науката! И, вместо да построи още една обсерватория, се отказва да поддържа
101
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
prav e taka e,navremeto taka e padnala Rimskata imperiq kakto pi6e edin istorik,bibliotekite bili zatvoreni ,u4enite bili dokarani do mizeria,kaneli se samo cirkadjii i muzikanti,ei i tova 6te postigne i nas koqto darjava ne uvajava u4enite si q postiga gibel
100
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
В държавата Чалгария много по-важен е "Биг Брадър", дИпутатИтИ и тяхното благосъстояние.
99
1
 
9
 
! Отговори
Атлас преди 8 години
Нашата обсерватория е разположена на най-доброто място на Балканите,притежава много- добри телескопи (оригинални Карл Цайс а не Китайски ментета) има изградена страхотна инфраструктура която трябва САМО ДА СЕ ПОДДЪРЖА.От целите балкани идват мастити учени за да гледат през техниката,а НИЕ НЕ-МОЖЕМ да принудим властта САМО ДА ПОДДЪРЖА вече създаденото.ПРОСТАШКИ НАРОД и ИЗМЕТСКИ елит.
98
1
 
8
 
! Отговори
Баси Държавата преди 8 години
Толкова си харесва коментар,че го пускам пак :):):)Баси ДържаватаЕдин бърз коментар,че бързам:Къде си бе Мистър Тиква?Дето ми ремонтираш правителствеиня самолет 100 пъти да си возиш малоумния *** и ми ходиш с вертолет по стадионите,а не можеш да подкрепиш хората ,дето са чели нещо по различно от Винету.Пак гласувайте за Тиквин на следващите избори и ше ходите на лекар в чужбина,ще си гледате и ъвзпитавате децата в къщи и ако станат нещо по различно от *** ще заминат в чужбина.
97
1
 
5
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 8 години
ДОКАТО НИ УПРАВЛЯВАТ ПРОСТИ И ОГРАНИЧЕНИ ХОРА КАТО ЛИДЕРИТЕ НА ГЕРБ НИЩО ИНТЕЛИГЕНТНО НЯМА ШАНС ДА СЕ РАЗВИВА НОРМАЛНО.
96
1
 
1
 
! Отговори
Георги преди 8 години
До Анонимен 117Нормалните и мислещи хора ще гласуват за АТАКА , защото са единствената партия работеща за интересите на обикновения човек , а не за мутрите.Нормалните хора искат продажниците Б.Б., Цв.Цв. Роско и Иван Костов в панделата! Ако не Бог си знае работата.
95
0
 
9
 
! Отговори
ICF преди 8 години
Обичам страната МРАЗЯ държаватаГОСПОД ще ги съди
94
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Тишина моля,нищо лошо против Борисов и министрите му.Те са най моралните,най умните и най достойните хора,ще си мълчите и толкова.Как може такива достойни и честни хора да критикувате.Иначе ще ви спретнат такъв протест,че идея си нямате-то голи,полуголи с рояли и китари ,изпълнения да видите.Това е действителността в милата ни Родина!!!!
93
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хора с акъл не и трябват на тази държава!Нужни са и безмозъчни,които гласуват за който плати,без да мислят.
92
1
 
13
 
! Отговори
морски преди 8 години
Бойко ке падне есента на 2015г.
91
0
 
2
 
! Отговори
bivsh uchen преди 8 години
nali im apari za futbolisti, koi gleda nenujen bg futbol?
90
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До азлюбимия ти Волен ли да изберат хората?
89
0
 
2
 
! Отговори
Ди преди 8 години
До До 100То всичко си има, хората просто ги мързи... И материали са осигурени, и не трябва да дават от собствените си мизерни заплата за това, и лимузините чакат отпред, тях просто ги мързи... Логика имаш нулева, ама ти е простено. Явно нямаш големи умствени възможности, че да се сетиш.
88
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не обиждайте цирка,като го сравнявате с парламента! Там има тълпа от *** ,които изпълняват чужди нареждания, срещу съответната заплащане!Пари за наука,спорт и култура няма,но за нови леки коли,апартаменти и бонуси за депутатите-има!
87
3
 
18
 
! Отговори
Веселин Димано преди 8 години
Чета някой от коментарите и припадам! Препръчвам ви горещо да проверите всяка една държава член на ЕС по колко отделя от бюджета си за наука и изследвания! До 106 коментар г-н Анонимен, тоест да смятам ли, че САЩ е комунистическа държава, а учените в Наса са пионерчета ? И смятам, че е смешно обсерватория, при това национална да пуска инициативи в сайтове като indiegogo, все пак говорим за най-голямата обсерватория в Югоизточна Европа, смешно е господа разберете го!
86
1
 
10
 
! Отговори
Гошо Т преди 8 години
То това не е като да остъклиш балкон или да смениш сто квадрата керемиди за хиляда лева. Ремонта на обсерваторията очевидно иска и пари, доста повече. Иначе учени с мистрия сме виждали, нашите на всичко са свикнали. Ама то приказки не ще, да взимаме и ние кофи вар, цимент, облицовка, де що има по-стари мебели останали, одеяла - и, в Родопите. И тази година студа ще дойде там още през октомври.
85
3
 
7
 
! Отговори
До 107 преди 8 години
Аз дарих 100лв, защото толкова са ми възможностите, а ти колко дари?