За проблемите на Рожен търсете БАН, а не МОН

Танев: Министерството даде 80 хил. лева за оптичен кабел
22
За проблемите на Рожен търсете БАН, а не МОН
Снимка, архив Булфото

Просветното министерство не е мащеха на Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен, но не е и майка, защото това е център на БАН.

Въпреки това МОН е успяло да даде едва 80 000 лева тази година на астрономите, за да си сменят един опитен кабел, което било най-належащо към момента.

Още по темата

Министърът на образованието Тодор Танев призна, че знае за проблемите в обсерваторията, които са трупани с години там, но уточни, че това е център на БАН и няма как да контролира учените как си харчат парите и колко от тях отиват за астрономия.

„За тази година нямаше достатъчно средства за ремонти даже на училищата, но все пак МОН от вътрешни резерви даде 80 хиляди лева на Рожен за оптичен кабел“, обясни той по време на парламентарния контрол.

Въпреки че националната астрономическа обсерватория няма пари за ток и вода, а учените молят дарители да им помогнат със средства за спешни ремонти, БАН има 72 милиона лева бюджет за 2015 г.

Как се харчат обаче Танев не знае, защото министерството му няма механизъм, по който да контролира харчовете на Академията.

Обсерваторията дължи 264 хиляди лева за ток и вода, което означава, че може и да затвори врати, ако не си платят сметките. Падат камъни от фасадата на обсерваторията, може да паднат и цели козирки, но пари за ремонт няма.

Последните средства, на които разчитат астрономите, са от екоминистерството, което финансира проект в размер на 150 000 лева.

Финансирането е чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда – ПУДООС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
До БАН (10) преди 8 години
Подкрепям твоето предложение и същевременно много ти съчувствам.Имаш ли изобщо представа къде точно си попаднал(а), ако наистина работиш в БАН?
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако в БАН останат н работа само качествените учени и необходимият им, а не раздут помощен персонал, ще има пари за всичко, дори при този скромен бюджет.Но нали БАН е хранилка за кого ли не ...
14
3
 
5
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Аз до ден днешен не мога да разбера,какво върши БАН. Не какво би трябвало да върши принципно,а какво в действителност върши. Не виждам резултати, съответно не виждам смисъл от съществуването му. 72 милиона бюджет за една прогноза за времето ми се виждат множко.
13
0
 
2
 
! Отговори
do 14 преди 8 години
Ay, kak go ritna, be? Che leji 6meseca v pravitelstven hopital predi da izleti hepten v free orbita
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кой е шапката - министъра на образованиетокой отпусак парите - минстъра на образованиетоКой спря парите по 80 проценат от европоректите заощ не можеше да ги усвои -ИГнатовкой се нагуши в фонд научни изледвания - игнатов.е как да не искаем обяснения от минстъра на образованието?
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Музеите в Бан не са Бол, а са само 4 - ЕТнографски, АРхеологически, Природонаучен и още един има....
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
лъжа е, че няма механизъм как се харчат парите - има Вътрешно финансов контрол, има Вътрешен одит, Бан се отчита и пред АДФК, а има и настоятелство което се отчита пред парламента и в което влиза министър на икономиката...
9
2
 
3
 
! Отговори
farchilo преди 8 години
Muzei bol, ban bol, mon bol, medrese bol - exponat iok. Turist hich.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
72 милиона - и 72 звена. На звено средон се пада по милион Звеното като видиш че само за 30 човеак коммпютъри са към 5000 лева и сметачан машина още 7000, и че отоплението е към 200 000 - повечеот звена се отопляват с локално парно и като знаеш че едно звено е към 100 човека и щеоткриеш че 1-2 М покрива само основни разходи. ОСвен това е забранено да се прехвмърлят разходи от перо в перо.А 72 милиона са смешни при над 1 милиард за МВР
7
3
 
6
 
! Отговори
etien преди 8 години
абе аз ли съм ***, имат 72 милиона бюджет БАН, а не могат да отделят и 1 за обсерваторията ли? от 1 милион като извадиш 264000 остават 736000лв. с тия пари не могат да ремонтират ли? Крадете още скоро нищо няма да остане.
6
4
 
7
 
! Отговори
БАН преди 8 години
Основната дейност на БАН е да си правят вътрешни семинари, да се генерират безсмислени и инфантилни публикации, за да се отчете годината и се види каква наука има. Висши уче'ни не знаят масово английски език, а в момента това е международния език на науката. Основните приходи за от отдаване на сгради под наем и съответната далавера. Решението е да се разпродаде всичко и да се изгонят всички без перфектен английски, и да се направи един модерен научен център с млади кадри на добри заплати.
5
5
 
9
 
! Отговори
БАН преди 8 години
На БАН и 5 млрд да му дадат ситуацията ще е същата. Държавата по закон неможе да се меси в делата на БАН. В същото време от държавата искат, а останалите в БАН са пенсионери и предпенсионери и тук-там някой младеж, който след 1-2 години вижда реалността и зачезва я на Запад, я в частна фирма. Всички директори са ДС-та, нивото на науката и учените е плачевно, съответно заплащането е никакво, но нали си взимат по някоя заплата за никаква работа и не се допуска свежи идеи - ще изпъкне некадърността
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Важното е да имаме 5млн за бежанците, и 1млрд за подслушване на българското население. Останалото са пушляци
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не търсете проблемите в МВР, търсете ги в РПУ-то... Абе Танев, знаеш ли какво означава МОН? Министерство на образованието и НАУКИТЕ. БАН се занимава с научна дейност. Правиш ли връзката или ти трябват още жокери?
2
1
 
14
 
! Отговори
ник преди 8 години
Един приятел работеше в БАН. Казва, че ръководителите на разни проекти взимат космически пари, но чужди проекти не допускат, ако не могат и те да се облажат.
1
2
 
3
 
! Отговори
sinor преди 8 години
Puskat magli i sluhove - da otdalechavat vnimanieto ot goranov, bnb i trezora. ne podavat vseki mesec otcheti za sabranite prihodi po pera v bg medii i bg narod - manipulirat info - za korupcionni trikove.