Пари за коли на властта има, за обсерваторията в Рожен – не!

"Гласът на младите хора" с прочувствено писмо до обществото
Обновена: 28 сеп 2015 11:32 | 28 сеп 2015 08:58,
134
Пари за коли на властта има, за обсерваторията в Рожен – не!
Снимка: архив Булфото

"Абе, какво се случва с националната обсерватория в Рожен? Някой знае ли? Абе, докога пари ще има за глупости, а за учените само остатъци? 

Защо в тази държава масово населението се интересува повече от олигофрените, излъчвани в предавания като Биг Брадър?

Още по темата

Защо държавата допуска най-голямата обсерватория в Южна Европа да бъде на ръба? При това за четвърти път!! Абе, политяги, срам нямате, бе!!", така започва текстът, който ни изпрати Веселин Диманов от "Гласът на младите хора". И продължава:

"Както всички знаем по света най-много се ценят учените и техните знания, но в България това не е важно. Тук е важен циркът в Парламента. Тук е важно да говорим глупости по националните телевизии. Тук е важен цинизмът, простотията, батките и живота на дебилните ни "звезди" и тяхното обкръжение. Както и да я опиша тази простотия, все няма да ми стигнат думите и погнусата!

Как да опишеш с думи факта, че ние може би сме единствената страна в света, в която на учените им се налага да мизерстват, но пък за нови държавни автомобили има пари.

Жалко, но е факт, че за новите автомобили държавата похарчи 1,2 милиона лева, а не могат да се намерят някакви си 260 000 лева?! Пари за всичко друго има, но за наука няма! Но защо са ни учени, като си имаме циркаджии в Парламента? Жалки сте, да знаете!”

Веселин Диманов припомня значимостта на обсерваторията ни в Рожен. Тя е най-голямата в Югоизточна Европа, а техниката в нея е на световно ниво. Каквито са и учените ни, които работят там.

"Дълги години в България учените се опитват да бъдат на едно ниво със останалите си европейски и световни колеги и го правят въпреки липсата на финансирани, въпреки мизерните условия, които им предоставя нашата родина, въпреки липсата на заплати, въпреки всичко нашите учени са едни от най-добрите“, пише Веселин Диманов.

И, докато днес НАСА ще представи поредно огромно откритие (този път за Марс), българската обсерватория в Рожен се бори за пореден път за своето оцеляване. Този път и в платформата за финансиране на проекти idiegogo, както и чрез банкова сметка в българска банка. Нейният адрес, както и статистика за постиженията на учените ни в Рожен, може да видите в текста на Веселин Диманов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
20
 
! Отговори
гърч и ниски доходи преди 8 години
Гърч и ниски доходи за българина,само преди изборите ще се раздава безплатно кебапчета от соя и бира,да се намърдат ваще любимци в парламента.С 380 лв минимална заплата и 157лв пенсия с стаж се живее прекрасно в България.
23
0
 
10
 
! Отговори
Гъбар преди 8 години
До родопаЗа кой да гласуваме, викаш?! За хора с високо ниво на интелект... Ми те отдавна не са БГ и работят за високотехнологичните нации. Май само псевдопатриоти са останали в БГ-то. По-добре за гъби да ходим...
22
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То и милиони за партийни субсидии има, за "Рожен" няма...
21
1
 
18
 
! Отговори
оптимист преди 8 години
Само като видиш кои от "големите" медии са разпространили новината и бързо ти става ясно що за скапана държава сме. Кампанията върви четвърти ден, а до днес четем само за мега-селския концерт на плешивата глава и за ВИП чалгарите в Биг Брадър.
20
3
 
20
 
! Отговори
Баси Държавата преди 8 години
Един бърз коментар,че бързам:Къде си бе Мистър Тиква?Дето ми ремонтираш правителствеиня самолет 100 пъти да си возиш малоумния *** и ми ходиш с вертолет по стадионите,а не можеш да подкрепиш хората ,дето са чели нещо по различно от Винету.Пак гласувайте за Тиквин на следващите избори и ше ходите на лекар в чужбина,ще си гледате и ъвзпитавате децата в къщи и ако станат нещо по различно от *** ще заминат в чужбина.
19
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българинът си е ***. Сигурен, съм, че някои *** дори не знаят, че имаме обсерватория в Рожен. А да не говорим за значимостта и! Важбото е чалгата да гърми, да се бием по кръчмите, да се трепем с колите, а какво става с държавата е все тая. "ич не ми е европейско като гледам нощем от високо небето над Cофия батенца"
18
1
 
19
 
! Отговори
художника преди 8 години
За к`во им е да гледат звездите, та те са си там от милиарди години! За к`во да им плащаме, да гледат едно и също? По-добре да си гледаме живота, докато сме на власт.....Така мислят ония дето ни дават кебапчетата и си се подреждат така, че пак да ги избереме.Е .... народа ви се "НАГЛЕДА" на простотиите, сега на изборите е време да ПРОГЛЕДНЕ и той, и да ви измете от политическия НЕБОСВОД.
17
1
 
23
 
! Отговори
до питам преди 8 години
Чак до там не ми се разпростира оптимизма, че някога в тази *** ще има нормално финансиране за наука, за съжаление. Докато ние събираме пари за ток и вода на Рожен, индийците днес изстреляха първия си космически телескоп. За какво изобщо говорим!
16
1
 
12
 
! Отговори
Питам преди 8 години
Оптимисте, тези 56 хил. евро ще се съберат като стой та гледай, ама какво става догодина? С този бюджет за наука през август-септември 2016-та пак ли пари за обсерваторията ще събираме? Трябва сериозно, последователно и предвидимо финансиране. Иначе не става.
15
1
 
26
 
! Отговори
родопа преди 8 години
Да се внимава при гласуването да не се избират мутри-неграмотни , а хора с високо ниво на интелект и патриотизъм/родолюбие/.
14
1
 
8
 
! Отговори
Поп да си... преди 8 години
Нали има пари за хляб и зрелища, какво повече му трябва на българина?! От бюджета раздават пари за какво ли не, даже и за църквите, манастирите и брадатите в тях, които са извън държавата, на собствена издръжка уж, а за наука...нема, нема, тва е...
13
2
 
12
 
! Отговори
оптимист преди 8 години
Напук на простотията в България, за по-малко от 4 дни са събрани близо 16.000 лева!!!!!!!
12
0
 
26
 
! Отговори
Баба Меца преди 8 години
До АнонименВярно е! 260 000 лв. са пенсиите на 1000 възрастни хора, макар че може да бъдат и на 1500. Но още по-вярно е, че това е стойността на 4-5 нови автомобила за властта, от които определено няма нужда. Автопаркът им със сигурност е по-голям от този на поне 5-6 страни от ЕС взети заедно. Значи за разни мижитурки в Народното събрание, които за 4 години дори няма да се изкажат, може да има луксозни коли и безплатно гориво, а тези момчета в обсерваторията дори нормален *** и баня няма...
11
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***, бягай на вечерно училище!
10
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заключение: Т Живков е беше по-голям политик от тези и гнусотии в сегашния парламент,тъй като яспяваше да даде пари за всичко в държавата ,която управляваше! Просто както и да се пънат сегашните не могат да се мерят и с малкия му пръст!
9
1
 
17
 
! Отговори
лошо, ама още може преди 8 години
До ?!НЯМА!!!То и държавата е една държавата е една държава, по-скоро някакво държавоподобно образувание със затихващи функции.Тепърва ще се описва в учебниците.
8
1
 
23
 
! Отговори
сметкаджия преди 8 години
До анонимния номер първи,Е те така са свързани нещата - днеска не намираш още 200 хил. лева за наука и образование, утре имаш още 200 хиляди пенсионери задължително с ниски пенсии и още нови 300 хиляди бедни на социални помощи. Ама ние тука сме така, акъла ни е къс като човката на врабче. Пък после "олеле майко, какво стана?"
7
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
KAKVO ISKATE -PARLAMENTA DA RAZDAVA PARI ZA REMONTI NA SAMOLETI--NA NIKUMO NENUGNI,ZA OBSERVATORII,ZA OPERI,TEATRI V KOITO RABOTIAT SAMO ALKOHOLIZI I NEGODNIZI,A DA NIAMA PARI ZA BEDNITE LI?
6
2
 
20
 
! Отговори
Епа преди 8 години
Доволно...мутро-турската власт така работи
5
3
 
38
 
! Отговори
?! преди 8 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?