Пари за коли на властта има, за обсерваторията в Рожен – не!

"Гласът на младите хора" с прочувствено писмо до обществото
Обновена: 28 сеп 2015 11:32 | 28 сеп 2015 08:58,
134
Пари за коли на властта има, за обсерваторията в Рожен – не!
Снимка: архив Булфото

"Абе, какво се случва с националната обсерватория в Рожен? Някой знае ли? Абе, докога пари ще има за глупости, а за учените само остатъци? 

Защо в тази държава масово населението се интересува повече от олигофрените, излъчвани в предавания като Биг Брадър?

Още по темата

Защо държавата допуска най-голямата обсерватория в Южна Европа да бъде на ръба? При това за четвърти път!! Абе, политяги, срам нямате, бе!!", така започва текстът, който ни изпрати Веселин Диманов от "Гласът на младите хора". И продължава:

"Както всички знаем по света най-много се ценят учените и техните знания, но в България това не е важно. Тук е важен циркът в Парламента. Тук е важно да говорим глупости по националните телевизии. Тук е важен цинизмът, простотията, батките и живота на дебилните ни "звезди" и тяхното обкръжение. Както и да я опиша тази простотия, все няма да ми стигнат думите и погнусата!

Как да опишеш с думи факта, че ние може би сме единствената страна в света, в която на учените им се налага да мизерстват, но пък за нови държавни автомобили има пари.

Жалко, но е факт, че за новите автомобили държавата похарчи 1,2 милиона лева, а не могат да се намерят някакви си 260 000 лева?! Пари за всичко друго има, но за наука няма! Но защо са ни учени, като си имаме циркаджии в Парламента? Жалки сте, да знаете!”

Веселин Диманов припомня значимостта на обсерваторията ни в Рожен. Тя е най-голямата в Югоизточна Европа, а техниката в нея е на световно ниво. Каквито са и учените ни, които работят там.

"Дълги години в България учените се опитват да бъдат на едно ниво със останалите си европейски и световни колеги и го правят въпреки липсата на финансирани, въпреки мизерните условия, които им предоставя нашата родина, въпреки липсата на заплати, въпреки всичко нашите учени са едни от най-добрите“, пише Веселин Диманов.

И, докато днес НАСА ще представи поредно огромно откритие (този път за Марс), българската обсерватория в Рожен се бори за пореден път за своето оцеляване. Този път и в платформата за финансиране на проекти idiegogo, както и чрез банкова сметка в българска банка. Нейният адрес, както и статистика за постиженията на учените ни в Рожен, може да видите в текста на Веселин Диманов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кви пари бе, непотребници, комунистически останки! изкарайте си!
83
3
 
15
 
! Отговори
idiots everywhere преди 8 години
Само си го представям, доктори, професори и др. УЧЕНИ/ФИЗИЦИ, хора с образование, по-добро от на 99% от пищещите тук, хванали по една кофа с боя и ремонтират базата на обсерваторията. Ти искаш и маймуните в Африка ли да им се смеят?!!?!?
82
5
 
16
 
! Отговори
аз преди 8 години
Докъто младите продължават да слагат на власт дебеловратият мутрафон, с дебелата гуша и висящо шкембе-Боко-така ще е !! Него хич не му пука за на уката-той е малограмотен пожарникар, а вие искате да ощени ценноста на една обсерватория-е, не може, няма ум и интелект да гова, но знае как се вози дебело шкембе!! На коли, по-добре ва джипове, че са по сигурни!! Долу ГЕРБ И БУДА!!!
81
1
 
8
 
! Отговори
чичо Гошо преди 8 години
До Българин Ако аз се съглася с тебе,то и ти трябва да се съгласиш с мене,че не ни трябват депутати,президент,полиция,институции!Мога само да ти кажа,че учените хора ще изведат държавата ни от мизерията!
80
1
 
7
 
! Отговори
до 98 преди 8 години
Няма какво да гледаме. Зимата бяхме за 1 вечер и когато заваля дъжд, стените отвътре бяха като водопади. А такава мебелировка повечето от пишещите тук не са виждали, защото е по-стара и от тях. Не знам с какви очи посрещат лагерниците лятото, акъла не ми го побира.
79
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледах по телевизията предаване за обсерваторията в Рожен.Беше ме е срам,че съществува такова място.Всичко беше пробито,падаха зидария от стените на станцията,таванът течеше абе пълен абсурд за обсерватория.Казаха,че някаква чужденка дошла на специализация и повече не посмяла да се завърне.Как може толкова излагация наведнъж?Ако трябва пак пуснете репортажа да го видят политици и бизнесмени.
78
0
 
6
 
! Отговори
е те това е, преди 8 години
там пише, черто на бяло, плащаш пари за наука като за сто и петдесето място, а получаваш резултати като за 43-то. Сега разбра ли?
77
3
 
5
 
! Отговори
ААА преди 8 години
До объркАл си сеХич несъм се объркал, а ти прочети малко преди да пишеш! Създава се 1869 Българското Книжовно Дружество (БКД) в град Браила;1911 се преименува на БАН с председател Иван Гешов1940 се преименува на Българска Академия на Науките и Изкуствата (БАНИ)--- до тук няма институти от мързеливи и слабоумни човечета -------------------1947 БАНИ се преименява на БАН и се започва създаването на топли местенца за мързеливци,по руски образец!!!!
76
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ти си гледай майтап, обаче, ако учените съберат все пак тези 50000 евро, как ще им намалят бюджета за догодина точно с толкова пари. С очите си съм го виждала как става това на друго място, за това се обаждам.
75
5
 
4
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Аз все още не знам,за какво ни е тази обсерватория. Прочетох и "текста на Веселин Диманов" и освен да разбера,че сме на 43-то място в света в сравнение с държави като Конго и Мозамбик,друго постижение не видях.Извод: плащаме милиони,не получаваме нищо насреща.
74
0
 
7
 
! Отговори
Учен преди 8 години
Браво, за първи път чета нещо по-смислено тук. Само науката може да оправи страната, но политиците не се заинтересувани за това. С тези мизерни заплати в БАН политиците ги държат като роби, дори искат да им благодарят за тях. Партийни гадове.
73
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Бойку му е наредено "отгоре" за какво да харчи и за какво не. Пак да гласувате за тиквата. Не заслужавате държава, плазмодии такива!!
72
0
 
1
 
! Отговори
Pfff преди 8 години
Българи живеещи в чужбина, обаче... ако не забеляза. 90 коментара доктук в статията, всеки да сложи по 10 евро, ето ти близо 1000...
71
0
 
0
 
! Отговори
До Pfff преди 8 години
В грешка си нещо. Над 90% от даренията са направени от българи.
70
2
 
4
 
! Отговори
объркАл си се преди 8 години
нещо, БАН е по-стара от сегашната ни държавата. Уникални сме и с това, че преди да основем държава, сме имали армия, поща, училище и академия.
69
2
 
6
 
! Отговори
Pfff преди 8 години
Споко бе, нали има концерти на Слави Трифонов... Вместо да пее химна да земе да даде 500-600 лева тоя "родолюбец", а пък ония 70 000 полухора, дето ходят да го гледат по 2 лева да бяха сложили - ето ти половината сума за обсерваторията. Сега се разходих в idiegogo и като видях кои хора са дарили, почти няма българи... Браво на нас!!!
68
6
 
3
 
! Отговори
ААА преди 8 години
До АнонименНе шмульо -- имам стаж от над 10 години в БАН в нуколко института и имам представа какво става в още няколко. Жалка картина -- там не се прави нАука, а се ходи само да се пие кафе, да се интриганства и да се четат вестници/интернет. БАН (руско изчадие от 1947) трябва да се закрие!
67
1
 
11
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
Само едното ауди на Бойо струва 800 000 .......................
66
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Към всички кухи коментари тук! Преди две седмици лично посетихме националната обсерватория '' РОЖЕН''.Впечатлени сме от уникалната техника и нейните възможности. Възхитени сме от себеотрицанието и ентусиазма на младите учени, които работят там с мизерни заплати в мизерни условия. Значи за прииждащата миграционна се харчат стотици милиони и сме много загрижени, а за българската наука няма средства. Срамно и жалко, мила Българио.
65
0
 
5
 
! Отговори
Гуфи преди 8 години
Да се заделят пари за наука вместо автомобили...not gonna happen, на езика на младите и това дори и те го знаят. Знаят го, защото по нашите ширини от години цари идеята, че от науката пари не се вадят. Пари не се вадят, защото няма къде да приложим постигнатите научни резултати. След парите за наука, ще трябват и маса пари за предприята, в които в инжинерен план да се приложат откритията. Иначе с откритията от нашите пари, учените бягат и патентоват в чужбина.