Румяна Бъчварова зове: Не напускайте МВР!

Тя и Горанов обещаха по-добри условия за работа срещу орязаните пари
Обновена: 3 ное 2015 16:27 | 3 ное 2015 14:33, Веселина Йорданова
239
Румяна Бъчварова зове: Не напускайте МВР!
Снимка: БТА, архив

Вицепремиерът Румяна Бъчварова призова полицаите да преосмислят решението си за напускане на системата. По-рано се проведе среща на МВР шефа със синдикатите, в която участва и финансовият министър Владислав Горанов за социалните пакети на служителите в сферата за сигурност.

Още по темата

И Бъчварова, и Горанов аргументираха орязването на обезщетението при пенсиониране от 20 заплати до най-много 10 с възможността за работа при по-добри условия.

"Ако трябва да изплатим обезщетенията на всички, това означава около половин милиард само в системата на МВР", уточниха те.

Бъчварова пък посочи, че до момента ресурсите, с които разполага МВР при тази численост не дават възможност на ведомството да работи максимално пълноценно, а предложеното решение е най-щадящото.

Освен по-малко заплати при пенсиониране, се намаляват отпуските на полицаите от 30 на 20 дни. Служителите, които не са униформени полицаи, пък вече няма да получават 2% добавка за прослужено време към заплатата и няма да могат да пътуват безплатно в градския транспорт.  За утре униформените готвят протест.

Горанов обясни, че 95% от бюджетите на силовите министерства отиват за заплати. Според двамата министри отлагането на това решение ще задълбочи проблемите в МВР.

"Оставайки, служителите получават сигурност, възможност за кариерно развитие и възможност да работят при по-добри условия", изтъкна още веднъж Бъчварова. Тя призова да не се спекулира с темата, защото няма идеално решение. Като аргумент тя посочи това, че разликата в броя брутни заплати при напускане би позволила на съответния полицейски служител да е без работа по-малко от година.

Вътрешният министър даде да се разбере, че за новопостъпващите в системата условията ще са други.

Бъчварова съобщи, че в последните дни рапорт за напускане са подали около 250 души. При намаляване на обезщетенията, в бюджета ще остават около 25 млн. лева годишно.

Финансовият министър отново напомни тезата си, че трябва да се намаляват разходите и съответно дефицитът иначе всяка есен темата за дълга ще бъде на вниманието на политиците и на българските граждани.

По думите му целта на тези предложения не е да се противопоставят едни държавни служители на други, а да се насочи ресурсът за реални политики, свързани с отбраната и сигурността.

Горанов каза, че системите за сигурност са важни, но измежду всички приоритети ограниченият ресурс трябва да бъде насочен максимално ефективно.

Диалогът със синдикатите по темата продължава, предстоят две четения на бюджета в НС, напомниха Бъчварова и Горанов.

На извънреден брифинг синдикатите обясниха, че е нарушен социалният диалог и приетият на тристранката бюджет е бил без тези текстове. От думите на Горанов и Бъчварова пък стана ясно, че подготовката на бюджета текла в предизборна обстановка и всяка тема можело да се използва за популистки цели.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вместо да им намаляте заплатите, защо не намалите броя на служителите. В момента България е страната с най-много служители на МВР на глава от населението и в същото време страната с най-неефективна полиция. По-добре 2 пъти по-малко полицаи но с някакъв умствен капацитет.
18
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И Бъчварова, и Горанов аргументираха орязването на обезщетението при пенсиониране от 20 заплати до най-много 10 с възможността за работа при по-добри условия.Хахахахахахахаха -дори човек да не харесва полицаи ,военни и пр. след като прочете това няма как да не изпита съжаление ,че същите имат такава глупава жена за министър и такъв безхаберник за финансов - ние ще ви орежем парите с което ще имате по добри условия за работа .....ВИЦ на ДЕНЯ !!!
17
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що бе нека напускат, чудесна възможност за прилагане на Грузинския вариант
16
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е края!!!
15
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да напускат до един. Ако пък не искат, да се уволнят незабавно, както в Грузия. И до два три месеца да се намерят нови,образовани,кадърни и необременени хора,които да заемат местата на тези разпищолили се корумпета. За няколко месеца без милиционери нищо няма да се случи,дори си струва да се направи, защото това паразитиращо и корумпирано котило в сегашният си вид е вредно.
14
6
 
6
 
! Отговори
Simeon преди 8 години
Dori i za malkoto koeto mi se e nalagalo pomosht ot policijata rezultata e bil nulev.Policijata se e prevarnala v parazitni struktora s nuleva efektivnost.Oblagite koito poluchavat sa nenuzni.Neka badat namaleni kato broiki i togava shte se razmardat.
13
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами нека погледнем и малко в перспектива !защо това се прави ?защо преди и Дянков се опитваше да прокара същите рестрикции спрямо сектор СИГУРНОСТ ?!?? За да няма сигурност нито вътрешна ,нито отбранителна ,нито разузнаване .....целта на това човече Горанов- пратено от своите господари зад океана е точно тази -принизяване и съсипване на сигурността -за да МОЖЕ да се изпълни плана -България -да се превърне относително лесно и безпроблемно в "гореща точка " и чао на държавата България
12
6
 
31
 
! Отговори
ПВБС преди 8 години
Все още не мога да си обясня как сложиха тази малодушна и безхарактерна жена на чело на вътрешното министерство.
11
1
 
9
 
! Отговори
sorry преди 8 години
Со кротце,со благо и со здрав кютек!
10
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
INTRESNO MI AKO,NAPYSNAT KADE 6TE OTIDAT?TRYDNO E 4OVEK KOITO E SVIKNAL DA NE PRAVI NI6TO,DA ZAPO4NE NQKOA DRYGA
9
8
 
25
 
! Отговори
Гневен българин преди 8 години
Трябва служителите на МВР само да погледнат сбърканата й физиономия и това им е достатъчно да напуснат и да разберат,че с такъв субект като нея начело цялата структура е с неясно бъдеще.Аз съм аполитичен и винаги казвам,че всички партии са съставени от крадци,мафиоти,предатели,комплексари,връзкари от нашите,бездарници,обратни и неграмотни.Вие да сте виждали човек от ГЕРБ с поне малко мозък ,средна интелигентност и опит в средата,за която отговаря?Аз не.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Уяще станат политици
7
15
 
21
 
! Отговори
Уя преди 8 години
Е къде ще отидат като 99% са мързеливи и некомпетентни?!?
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уфцо, действия трябват, а не думи. Най-доброто би било да намалите заплатите в самото министерство и лично вашите, за да покажете личен ангажимент, ама няма да го направите, нали.
5
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DA NAPUSKAT,PARI ZA GLUPAZI NIAMA.
4
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-накрая някой се нае да разчисти тези авгиеви обори. Ако желаят хрантутниците-полицаи да се обърнат към народа за подкрепа, но да се насочат към малките населени места, където етническите българи са подложени на геноцид, поради безхаберието на точно този сектор "Сигурност".Прочети още на: dnes.bg/obshtestvo/2015/11/03/20-000-policai-izlizat-na-protest-utre-v-chetvyrtyk-petyk.281963
3
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Румяна БъчвароваiliРOM B БъчBATA
2
12
 
20
 
! Отговори
маче преди 8 години
Да напускат - вдигнете заплатите на интелигенцията .........................
1
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напускайте за да можем да ритаме след това *** по-лесно.