Горанов громи полицаи, военни! Орязва отпуски, храна...

Синдикатите плашат с масови протести и напускане на системата
Обновена: 3 ное 2015 12:02 | 3 ное 2015 11:20, Камелия Цветанова
264
Горанов громи полицаи, военни! Орязва отпуски, храна...
Снимка: Булфото, архив

Според председателя на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов, ако предложенията на финансовия министър Владислав Горанов за орязване на социалните придобивки на полицаи и военни станат факт, ще предизвика такова напускане на служители от сектор "Сигурност", каквото България не помни.

Още по темата

"Една четвърт от служителите в сектор "Сигурност" могат да напуснат работните си места", предупреди той по БНР.

Горанов предложи от следващата година с поправки в Закона за МВР, който засяга освен полицаите и надзирателите в затворите, да отпадне допълнителното заплащане за прослужено време, което в момента е 2% върху основната заплата за всяка година стаж.

Добавката за храна за работещите в МВР вече няма да се определя с подзаконов нормативен акт на министъра, а това ще става всяка отделна година със Закона за държавния бюджет.

Безплатното пътуване с градския транспорт ще остане само за служителите с полицейски функции, пожарникарите и Гражданска защита. Полагаемият платен отпуск е намален от 30 на 20 дни на година. Таванът на обезщетението, което служителите на МВР и съдебна охрана получават при пенсиониране, се сваля от 20 на 5 брутни заплати.

Мярката би помогнала да се ограничат разходите за двете силови министерства, които всяка година искат все повече пари за издръжка, мотивира се финансовия министър.

Според Попов обаче вече е започнало масово подаване на заявления за прекратяване на служебното правоотношение.

"Това не са само колеги, които имат право на пенсии. Това ще бъде една голяма вълна, от която не само МВР и Министерството на отбраната, а поне още 5-6 ведомства няма да могат да се оправят с години", коментира той.

В понеделник шефовете на "Правна дирекция" и на Дирекция "Човешки ресурси" в МВР са подали оставки.
Не е ясна причината за решението за напускане. Неофициално се твърди, че то е свързано с идеята за намаляване на 20-те заплати на служителите при пенсиониране, допълва БНР.

Попов обясни, че хората, които имат право на пенсия в сектор "Сигурност", са 7 хиляди.

"Аз не се наемам да прогнозирам колко общо ще напуснат, но тази цифра може да стигне до една четвърт от състава на МВР. Основната причина е, че за служителите на сектор "Сигурност“ от години няма елементарна сигурност. Ние по никакъв начин не можем да планираме бъдещето си. Нас ни реформираха и трансформираха. Това, което се опитва да направи министър Горанов, преля чашата", отсече синдикалистът и предупреди, че полицаите се готвят за протести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
0
 
0
 
! Отговори
Военен преди 8 години
До АнонименИма места....много... Идвай!
183
1
 
1
 
! Отговори
aliien преди 8 години
Nikakva podkrepa za korumpiranite ,debeli ,nagli prestapnici oblecheni v policeiska uniforma .Vseki pat kogato horata protestirat tiq plujeci go biqt,e doide I vasheto vreme-kato ne vi haresva aide marsh!!!
182
0
 
3
 
! Отговори
Миро преди 8 години
До АнонименА , ти знаеш ли , че работя за малко над минималната заплата . И даже не я получавам редовно. Не съм ползвал отпуска от 2 години. Затова не се оплаквай , а работи.
181
2
 
2
 
! Отговори
ПЕШО преди 8 години
ХАЙДЕ СТИГА ДЕ.! НЯМАМ ПРОТИВ НИЩО ПОЛИЦАИТЕ . ДА СИ ПОЛУЧАВАТ ГОЛЕМИТЕ ЗАПЛАТИ.НО 20 ЗАПЛАТИ КОГАТО СЕ ПЕНСИОНИРАТ . ТОВА ВЕЧЕ НЕ ГО РАЗБИРАМ. КОЙ В ДЪРЖАВАТА ПОЛУЧАВА 20 ЗАПЛАТИ ПРИ ПЕНСИЯ ?
180
0
 
6
 
! Отговори
До То6 преди 8 години
Бил съм военен и понеже видях простотията, некадърността и шуробаджанащината там - напуснах. Видях, че там за млади, мислещи, можещи, кадърни и т.н. хора НЯМА МЯСТО. Там некадърниците с връзки стават началници и изискват от подчинените си да им вършат работата, с която после се изтъкват пред техните началници. Откакто съм напуснал се чувствам пълноценен гражданин, колегите ме уважават и не съм виждал толкова простаци около мен, както там. Това е. Ако на някой военен му стиска да се пробва навън.
179
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като напуснат ще им остане само часмака на милите
178
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЧикоА ти колко получаваш и за каква работа?Ако тия си вършат работата - и повече да им дадем, ама май не ловят престъпниците...
177
1
 
6
 
! Отговори
Чико преди 8 години
На гавазите на Бойко - НСО заплатите им са към 1600-1700лв заедно с всякакви привилегии и облаги.
176
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както се очертава - участниците в гей-парадите ще пазят България... със северните си части...Честито!
175
0
 
12
 
! Отговори
никола преди 8 години
Г-н Горанов, не намалявайтте заплатите и всички екстри на полицаите и военните.Но нека както всички работещи в България да им се удържа от заплатата всички осигуровки ,и тогава пак да излезат на улицата да протестират.
174
2
 
2
 
! Отговори
To6 преди 8 години
Знам, бъдете сигурни че доста неща знамл Но ако смятата, че по този начин ще се оправи държавата, с орязване на такива неща, които са в цял свят, а и още повече - жалко, много жалко. Е лека вечер
173
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До То6чакам вакантни места :)
172
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До То6Знаеш ли ,че за място в МВР се дават рушвети?
171
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Личи си , че Борисов е зле с историята . Трябва професор Божидар Димитров , да му разкаже за историята на Стамболийски .
170
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако министър Горанов и Премиера Борисов осъществят тази реформа то това ще е най-голямата, най-драстичната и най-смислената в силово ведомство. Браво!!! Ако устискат на натиска полицейски народа ще ги подкрепи и на другите избори ГЕРБ може да спечели с 94,5% .
169
4
 
3
 
! Отговори
То6 преди 8 години
Абе 228 защо не станеш полицай или военен
168
7
 
12
 
! Отговори
То6 преди 8 години
Време е полицаите и армията да излязат и да обяснят, че всяка държава защитава своите служители, а не се подиграват с тях. Да се спрат некъдърниците крадци оправници. А вие които пишете знае те ли какво е да те извикат по всяко време което пожелаят и да те изпратят където искат. ШУШЛЯЦИ не пишете без да мислите. Вместо народа да защити хората си пишете глупости СРАМ, ГОЛЯМ СРАМ
167
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ето така ще проличи наистина кой е мотивиран за тази работа! 90% от служителите търсят единствено сигурността на държавната работа и 20 заплатки при ранното пенсиониране !
166
10
 
10
 
! Отговори
3333333333333333333 преди 8 години
bravo na goranov
165
9
 
6
 
! Отговори
To6 преди 8 години
Време е полицаите и армията да излязат и да обяснят, че всяка държава защитава своите служители, а не се подиграват с тях. Да се спрат некъдърниците крадци оправници.