Да борим демографската криза в България с... бежанци!

Учените от БАН предлагат България да приеме 7000 мигранти
25 ное 2015 18:30,
202
Да борим демографската криза в България  с... бежанци!
Снимка: Булфото, ахрив

Една от препоръките на учените от БАН за преодоляване на демографската криза у нас е в България да се заселят бежанци от Близкия изток и Африка. Мярката е записана в доклад за изпълнението на стратегията за демографско развитие на българското население до 2030 г.

Директорът на Института за икономически изследвания към БАН проф. Митко Димитров изреди мерките за подобряване на демографската ситуация в страната, сред които и квота за настаняване на бежанци у нас, "между 0,8 и 1 промила от населението".

Спрямо данните от последното преброяване това означава, че в България трябва да се настанят дългосрочно около 7200 бежанци, пише "Труд".

Проф. Димитров препоръча също държавата да не отказва квотата за заселване на бежанци, която се очаква да ни определи Европейският съюз. За България се обсъжда квота от 1302-ма мигранти.

В доклада не се посочва как България би могла да задържи бежанците, защото практиката до момента показва, че огромното мнозинство от тях само минават през страната и не желаят да потърсят убежище тук, предпочитайки Западна Европа.

По-сериозен източник на прираст на населението според учените от БАН са икономическите мигранти от страни, които се стремят да се присъединят към ЕС. Според техните изчисления през следващите 15 години в България биха могли да се привлекат между 45 хил. и 185 хил. души.

За сравнение през миналата година у нас право да пребивават са получили 8975 души от подобни страни, докато в по-либералните в това отношение държави, като например Полша, са допуснати 355 418 души.

Учените от БАН препоръчват и по-активна политика за привличане на българите от чужбина обратно в страната. За да се стимулират младите ни сънародници, държавата трябвало да им предостави поне 4000 стипендии. 

В същото време в доклада на БАН се залага у нас да се върнат между 60 хил. и 180 хил. емигранти на фона на обратната тенденция – годишно страната ни напускат между 50 хил. и 70 хил. българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
14
 
! Отговори
дотук беше преди 8 години
Воденичаров, кандидатурата ти приключи! Ти за нула време почти настигна по гафове Роско, а повече нямаме нерви.
66
2
 
25
 
! Отговори
ЕДИН ЧОВЕК преди 8 години
ЗААКРИВАЙ ТОВА БЕЗПОЛЕЗНО НЕДОРАЗУМЕНИЕ ТОЧЕЩО НАШИТЕ ПАРИ-БАН!!А НЕДОУЧЕНИТЕ УЧЕНИ ДА ХОДЯТ ДА КОПАТ А НЕ БАДЕВА ДА ВЗЕМАТ ОГРОМНИ НЕЗАСЛУЖЕНИ ЗАПЛАТИ!А ТОЯ ТОЛКОВА УМЕН ПРОФЕСОР..НЕ МУ ЛИ ДОЙДЕ НА ИЗКУФЯЛАТА КРАТУНА ЧЕ ВМЕСТО ДА СЕ ВНАСЯТ Ц..Г..НЯ НЕ Е ЛИ ПО ДОБРЕ ДА СЕ ВДИГНЕ ЖИЗНЕНИЯ СТАНДАРТ НА НАРОДА И ТОЙ САМ ЩЕ ПОЧНЕ ДА СИ ПРАВИ И ГЛЕДА ДЕЦА!А ТО ТАКАНАРЕЧЕН ПРОФЕСОР НЯКОЙ ДА МУ НАДУЕ ТИКВАТА ОЩЕ ТАЗИ ВЕЧЕР.АКО БЯХ ОТ СОФИЯ САМ ЩЯХ ДА ГО НАПРАВЯ!ТОЗ НЕ Е НИКАКЪВ БЪЪЛГАРИН!!
65
0
 
5
 
! Отговори
До Боби преди 8 години
От доклада, от сайта на БАНЦели, приоритети и политики за изпълнение на стратегията за демографско развитие на Република България(Доклад, разработен по поръчка на заместник-министър председателя и министър на труда и социалната политика на Република България)Първа частПроф. Митко ДимитровИнститут за икономически изследванияСофия, 2015
64
0
 
28
 
! Отговори
Yam преди 8 години
Ей затова българите ще продължават да напускат България!
63
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
айдеееееее от бели ше ставате кафяви. тези бански старчета защо не са ги пенсионирали защото след 60 годишна възраст мозъците им са стана ли на юфка? Честито тавариши вече ще си имате братчеди от първа ръка. Плювахте по ромите ама точно по което плюваш това ти се натриса на главата.
62
0
 
14
 
! Отговори
По-долу един юрист преди 8 години
дава предложение - хуманитарните институти на БАН са излишни - да вървят по университетите да преподават.Ами че те и без това се занимават главно с преподавателска дейност,за да си изкарват допълнително пари.Ако ги закрият,просто ще си останат по университетите, където са се уредили като лектори.Ще загубят само парите от БАН,те са им бонус за това,че са нечии роднини - така се уреждат да работят в БАН.Грешката на Дянков беше, че се прицели в имоти на БАН,вместо да обясни подробно,че са излишни
61
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И понеже много ме заинтригува това,влязах в сайта на БАН, намерих и презентацията на този професор и там дословно пише това - "Изграждане на капацитет за съразмерно приемане и интегриране на емигранти от трети страни, основно от Близкия и Средния Изток и Африка. Целеви стойности 0.8-1.0 промила от населението на страната". Ами дайте да си докараме и от Зимбабве и от където ни дойде на ума...
60
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
предлагам да се намалят заплатите на "учените" от БАНи да избиeм горкичките бежанци, но преди това да ги измъчвaме в кoнцлагери
59
0
 
18
 
! Отговори
Jj преди 8 години
Дайте на жена ми 1000лв и ще роди и 4то и 5то
58
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До колкото разбирам, тия искат да ни вкарат неггри за да станат българи!Нова Зеландия е 4милиона, и какво й е!!!! Норвегия е 4милиона, и какво й е! Защо ние трябва да сме 9милиона?
57
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не да ми заселвате друговерци. ....Много е просто, вземете парите от олигархията и спрете корупцията! Прираста сам ще се оправи!
56
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако няма българи в България ,тогава каква България е? Напълни ли се с камилари става друга страна.
55
0
 
26
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
и Меркел ги плещеше същите приказки и как *** евросъюза...тоя професор да му вземат званието и длъжността и никога повече да не дава акъл на никого!!!!
54
1
 
20
 
! Отговори
ОБЕКТИВНО ПОГЛЕДНАТО преди 8 години
ТЕЗИ ИДЕИ ИМ ГИ СПУСКАТ НА БАН ,КАКТО ЦЯЛАТА ПРОПАГАНДА ПО МЕДИИТЕ .ЦЕЛТА ПЪРВО ДА ТЕСТВАТ МНЕНИЕТО НА ХОРАТА И В ЗАВИСИМОСТ ОТ РЕАКЦИЯТА ,СЛЕД ТОВА ДА БЪДЕ ОСЪЩЕСТВЕНО НА ПРАКТИКА . КАТО СИ ЗНАЕМ ,ЧЕ РЕАГИРАМЕ КАТО ОВЦЕ , СЧИТАЙТЕ ЧЕ ТОВА ЩЕ СЕ СЛУЧИ . СТИМУЛИРАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА РАЖДАЕМОСТ И ТОВА МЛАДИТЕ ДА ИМАТ РАБОТА И ДА ОСТАВАТ В СТРАНАТА НЕ ОЧАКВАЙТЕ ! ПРАВОСЛАВНОТО НАСЕЛЕНИЕ ПРОСТО ИСКАТ ДА ГО ПРОЧИСТЯТ .
53
1
 
25
 
! Отговори
5445 преди 8 години
ако стане война в БГ и хаос и докопам някое пушкало само се чудя къде да отида първо нагости при БХК или БАН!
52
1
 
28
 
! Отговори
Цък преди 8 години
"Скъпи на триците, евтини на брашното!"Що за национална политика е това???За децата на бежанците има, а за българските деца - няма!?Сами ще се унищожим ей, без враг и без война!
51
0
 
2
 
! Отговори
VALL преди 8 години
До До Мозъци!Абсолютно с прав!
50
8
 
0
 
! Отговори
Петер преди 8 години
Mного жалко 4е вси4ки изкате разрухата на БГ като не желаете рав.ръка.Националисти до костен мозък.Пожелавам Ви още 45 г.яка соц.диктатура,самотова заслужавате с това мислене
49
1
 
16
 
! Отговори
Й.В.Сталин преди 8 години
Ясно, да се разстрелят.
48
0
 
20
 
! Отговори
Бъдеща бежанка преди 8 години
О Неразумни Юроде! В близките години подозирам, че и малкото българи, които сме останали тук ще стегнем куфарите. Тогава добре им дошли бежанците- избиратели! Срам и позор за нас!