Свещите в храмовете ще поскъпнат двойно

Причината са икономическите трудности пред БПЦ
13 дек 2015 14:42,
51
Свещите в храмовете ще поскъпнат двойно
Снимка: архив, Булфото

Икономическите трудности пред Църквата са причината за двойното увеличение на цената на свещите в навечерието на Рождество Христово, съобщава BTV.

Още по темата
Решението за поскъпването е взето от Светия Синод, а продажбата им е църковен монопол.

По думите на отец Ангел Ангелов, протосингел на Софийската Света митрополия, увеличението е съвсем естествено и отдавна е било обсъждано.

"Поне от 80-те години цената на църковната свещ винаги е била 10 стотинки. Не знам в България вече какво може да се купи за 10 стотинки", изтъкна той.

Той призна, че е възможно с това решение незаконната продажба на свещи да се увеличи и призова всички вярващи да купуват свещи от храмовете.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
1
 
! Отговори
Silencio преди 8 години
В Библията пише ,че на-важна е вярата в Христос.И ,че тялото на християнина е храм за СВ.Дух.В т.нар.православна църква е пълно с езически обичаи и един от тях е палене на свещи.Естествено с цел събиране на пари.Вместо да се хвърлят пари за ненужни сгради като манастири и параклиси да се дадат пари на бедните или болните деца.БПЦ е пълна със заблуди и лъжи.
34
1
 
3
 
! Отговори
Нийм преди 8 години
До За БългарияХристиянството е най-доброто нещо случило се на този тънещ в злото свят, защото Господ Иисус Христос е пътят и истината и животът, ни кой не достига до Отец освен чрез Него. Вярата в Бога и Христос и старанието ни да спазваме Божиите заповеди водят към спасение и живот вечен. Странно е как хората не помислят за съдбата на безсмъртните си души вторачени в ежедневието впредвид знанието за това че са смъртни. Рано или късно всички ние странници на тоя странен свят си отиваме.
33
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
До за БългарияЗависи кой в какво вярва. И вообще има ли някакво съзнание или всичко е пари?
32
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 8 години
не знаех, че свещта в църквата се търгувадо-за България-И какво ти е виновна вярата, че някои избрали сатаната.Всичко е личен избор. В църквите има и вярващи и невярващи.Генералните заключения не са пътят за развитие
31
10
 
9
 
! Отговори
за България преди 8 години
Колкото повече вярващи, толкова по-малко мислещи. Осъзнава ли някой изобщо, какво е Църквата като институция и каква е нейната отговорност. Религиите са едно от най-долните неща сътворени за манипулираме на подсъзнанието.
30
1
 
6
 
! Отговори
Georgieva преди 8 години
В Германия свещичка струва 50цента, няма малки, няма големи! Всички са подредени на табличка, вземаш си колкото си решиш и си ги палиш.
29
16
 
3
 
! Отговори
отец Нафарфории преди 8 години
Скоро братя ще има опело на руската империя.35 долара за барел.
28
12
 
5
 
! Отговори
Ние преди 8 години
Стига сте ни занимавали с тези социални ***. Запазете църквите ,манастирите и параклисите като реликва , но знайте ,че като народ имаме нужда от много по-смислени неща за да се развиваме
27
8
 
6
 
! Отговори
България преди 8 години
Поп , Патриарх и Владика, Единствено за присмех са достойни , а хората за тях са крави дойни.
26
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що, няма ли вече за гепене от килимявките от Държавна сигурност!? Свиват ли се оборотите вече!? Крадци с расо!
25
7
 
7
 
! Отговори
Нийм преди 8 години
Свещичките дали са 10, 20, 30 стотинки не е никакъв проблем. Въпроса е как отново да се научат хората на християнски морал и ценности след атеистичните революции и близо 50 години войнстващ атеистичен комунизъм и след това сатанизиращото влияние на анти-културата от "западните елити" които са слуги на дявола и членове на тайни масонски и други ложи. Особено след като сегашната българска църква е омесена с езичество, инфилтрирана от агенти, на издръжка от държавата тоест неин атрибут и т.н.
24
4
 
2
 
! Отговори
ДКВЕР към синода преди 8 години
Представителите на 195 държави обмислят историческо споразумение за глобалния климат. Затова трябва да се намали ползването на пушещи свещи от съмнителни амбулантни търговци извън църковните магазини.А и тока колко пъти поскъпна?
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тока ще поскъпне но трябва да се консумира. Ето за това ше поскъпнат и свещите за да няма отлив към осветление със свещи!
22
6
 
9
 
! Отговори
до Керем преди 8 години
Поповете дето взимат пари явно е, че не струват, защото в Евангелието е казано: "Даром получихте, даром давайте", а в БПЦ даже има ценоразпис на "услугите" като по този начин те там "продават" Дух Светий, което разбира се няма как да стане, и това е симония, т.е. е ерес. Те нямат право да искат пари. Но в БПЦ положението е зле. Керем ако искаш да видиш истински свещенници не ходи в БПЦ. Има и други синоди в България. Има представители на ГОХ от Гърция, има матеити, старостилци.Който търси намира
21
8
 
2
 
! Отговори
Керем преди 8 години
Е, те мюфтиите са от ДС. Може да се поинтересуваш ако искаш. Както и ръководителите на ДпС също са от ДС. Турците имат една поговорка "Ходжата се радва когато някой почине", защото ще взима пари от погребението. Да не казвам по твърдият вариянт на поговорката "Ходжата се моли болният да не оздравее".---------------------------------------------------------------------------------- Не е вярно!На баба ми взе попа 60 лв само за едно опело. А Баба ми е с 200лв пенсия.Аз не съм видял хожа с Ролекс
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Керем...има само коран, касапски нож и експлозиви...
19
4
 
4
 
! Отговори
до Керем преди 8 години
Е, те мюфтиите са от ДС. Може да се поинтересуваш ако искаш. Както и ръководителите на ДпС също са от ДС. Турците имат една поговорка "Ходжата се радва когато някой почине", защото ще взима пари от погребението. Да не казвам по твърдият вариянт на поговорката "Ходжата се моли болният да не оздравее".
18
2
 
2
 
! Отговори
! преди 8 години
До НиймТи луд ли си бе, кой ще седне да чете такива щуротии?
17
6
 
4
 
! Отговори
! преди 8 години
И без друго само *** ходят в църквите, дали там ще им приберат парите или някой ще ги излъже на улицата, все тая. А БПЦ как ще има пари, след като църковните босове отдават за стотинки под наем църковните имоти на фирми на братя и братовчеди?
16
21
 
3
 
! Отговори
Керем преди 8 години
Аз затова станах мюсюлманин(Аллах да е доволен).Няма Скъпи вещи и скъпи коли,няма Баба Гуси и дедо Боре,няма агенти на ДС в Синода.