5 млн. годишно печели Църквата от наеми само в София

Наематели на помещенията са магазинери, ресторантьори...
2 окт 2015 10:42,
27
5 млн. годишно печели Църквата от наеми само в София
Снимка: архив Булфото

Близо 5 млн. лева на година припечелва Българската православна църква от отдаване под наем на имоти и то само в София.

Софийската митрополия притежава най-много имоти, различни от черкви и манастири, съобщава вестник "Монитор".

По груба пазарна оценка стойността на недвижимата собственост на имотите е 50 млн. лв. В същото време митрополията си докарва по минимум 200 000 евро на месец от отдаване под наем само на част от апетитните имоти в София.

Повечето от доходоносните имоти са на пъпа на София.

Духовниците са пуснали търговците дори в самата сграда на Софийската митрополия - 1400 кв. м от нея са отдадени под наем на пет магазина. Те са на партерните етажи на улиците "Съборна" и "Калоян". Под наем се дава и гаражът на ул. "Стефан Караджа", както и 5 магазина и четири апартамента в ситито на града. В това число не влиза жилищната кооперация срещу Кукления факултет, също на ул. "Стефан Караджа", в която са настанени свещеници на символични наеми между 70 и 100 лева за двустайни и тристайни жилища.

Сред най-доходоносните сгради са тези на площад "Света Неделя". Наемът на ресторанта на гърба на Богословския факултет не пада под 3000 евро месечно, а от бившия мексикански наемът е 1800 евро. Магазинът на бул. "Христо Ботев" 1 доходът е 500 евро. За толкова се отдават и помещенията на ул. "Кърниградска" №1.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
4
 
! Отговори
Що така бе Миме преди 8 години
Ресторанта на гърба на богословския факултет не работи от поне 5 години ....ама иначе си плащат наема от "поне 3000 Евро"....хахаха егати измислиците...
16
1
 
8
 
! Отговори
Знаещия преди 8 години
Не знам кой Ви дава сведенията, но голяма част от статията не отговаря на истината. Данните са други. Не манипулирайте общественото мнение с невярна информация.
15
1
 
4
 
! Отговори
реалиста преди 8 години
ДО 13 Точно обратното....
14
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко 4:4:2 И Иисус влезе в храма и .... си купи цигари от Лафка.
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ги дадат за помощи на бежанците, да не взимат от нас пари
12
2
 
9
 
! Отговори
Явор преди 8 години
Матей 7:20 Така че ще ги разпознаете по плодовете им.
11
2
 
6
 
! Отговори
Явор преди 8 години
Матей 7: 15 Бъдете нащрек относно лъжливите пророци, които идват при вас в овча кожа, но отвътре са хищни вълци. 16 Ще ги разпознаете по плодовете им. Нали никой не бере грозде от трънка или смокини от магарешки бодил? 17 Така и всяко добро дърво дава добри плодове, а всяко прогнило дърво дава лоши плодове, 18 доброто дърво не може да дава лоши плодове, нито прогнилото дърво може да дава добри плодове. 19 Всяко дърво, което не дава добри плодове, бива отсечено и хвърлено в огъня.
10
3
 
7
 
! Отговори
Явор преди 8 години
Матей 21:12,13 - 12 И Исус влезе в храма и изхвърли навън всички, които продаваха и купуваха в храма, обърна и масите на мъжете, които обменяха пари, и пейките на онези, които продаваха гълъби. 13 И им каза: Записано е: Домът ми ще се нарече молитвен дом, но вие го превръщате в свърталище на разбойници.
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето на това викам аз: Библейско! :)))
8
2
 
7
 
! Отговори
Х преди 8 години
Редно е и е канонично, Христос да изгони търговците (търгашите БПЦ) от Храма. Поне за това се моля.
7
1
 
5
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 години
<<Кой си ти, че да съдиш чуждия слуга? Неговият господар решава дали той стои или пада. И ще стои, защото Господ има властта да го направи да стои.>> (Римляни 14.4)Собственикът на Монитор, Делянчо-мамин, внук на полковника от ДС Ангел Кръстев Ачо, може би предлага да ги дадът на него тези имоти?
6
3
 
9
 
! Отговори
Александър преди 8 години
Каквато държавата, такава и църквата й.....
5
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Църквата е една перачница на пари
4
2
 
13
 
! Отговори
ш преди 8 години
Нека печели 20 милиона годишно ! Ако си плаща данъците, тегобите, глобите и всякакви други задължения към държавата /ако има такива / и към всички доставчици и кредитори, какъв е проблема? Няма такова нещо, че са се обрекли да служат на ближния!! Обричат се да служат на Господа! И от там нататък трябва да работят и живеят так, че със всяко едно слово и действие да проповядват христовата вяра, служейки за пример и подражание! До колко успяват --- вече можете да съдите.......
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината е, че нашата църква е много бедна. Тя не може да плаща на свещенниците си по селата. А висшия клир се е самозабравил и трябва да се вземе спешно в ръце, време разделно е.
2
4
 
21
 
! Отговори
Тракийски преди 8 години
Колко *** народ сме станали. Само една смачкана журналистка е нужно да напише 3 реда за това колко взима църквата от наем в София и всички скачат да се обясняват, че са много наясно с мафиотската същност на православната църква. Що не покажете статистики колко взима от наеми в Берлин католическата църква ? Какъвто ни е народът, такава ни е църквата. Всеки се ослушва и се прави на разсеян като другите крадат и накрая само дядо Добри излиза ***, макар че изглежда като най-мъдрия.
1
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Църквата е най-богатата институция в държавата, това се знае. Какво ги правят тия пари?! Защо не вземат да отворят сиропиталища примерно, старчески домове за болни и несретници, кухни за бедните? Тия попове, монаси и монахини какво правят по цял, нали са се обрекли да служат на ближния?!?! Грехота е, затънали са в лой и разкош и нищо не ги интересува!