Филмът на "Ал Джазира" – по програма за подмяна!

Фондът "Теда" се финансира от Турция и създава подобни продукции
23 дек 2015 11:00,
90
Филмът на "Ал Джазира" – по програма за подмяна!
Снимка: Булфото, ахрив

Филмът "България, моя земя" на телевизионния канал "Ал Джазира" е част от програма за подмяна на историческата истина, обяви историкът проф. Божидар Димитров.

Основната теза на лентата е, че в България има лошо отношение към турското "мнозинство".

Според Димитров историята има няколко обществени функции, една от които е познание за миналото, учител към живота.

"Другата обществена функция на историята е, че тя е аргумент за права на един народ, на една държава върху определени територии, на населението. Историята, написана от Паисий Хилендарски е аргумент за независима църква", каза Димитров пред bTV.

Още по темата

Той даде пример как с подмяна на исторически истини е подменено миналото на хората от Егейска и Вардарска Македония, Източна Тракия, а тези земи са населени с българско население.

По думите на проф. Божидар Димитров не бива да се очаква официална реакция на държавата в подобни случаи. Хората са тези, които трябва да се обединят и да реагират срещу манипулациите в историята, смята той.

Подобна тактика – да се отделят държавни пари, за да се спонсорират исторически съчинения, които по-късно да послужат като повод за териториални претенции, е широко прилагана от много държави, смята Димитров.

Част от стратегията включва и наемането на чуждестранни учени, които да придадат тежест и усещане за достоверност на направените твърдения. Професорът напомни, че и у нас са разработвани подобни творби, които обаче са били "верни".

През последните години в Турция беше създаден специален фонд "Теда", който да се занимава с разпределянето на средства за подобни филми, твърди директорът на Националния исторически музей.

Този филм е "активно мероприятие", твърди експертът по антитероризъм Славчо Велков. По думите му времето избрано, за да се разпространи документалния филм, не е случайно.

Успешната визита на турският министър-председател Ахмед Давутоглу е нарочно подбрано, защото така се избягва възможността да бъде прекратена визитата на високопоставения турски политик, заради скандал, смята експертът по антитероризъм.

Към момента филмът, който скандализира мнозина българи и историци у нас, е свален от ефир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
3
 
5
 
! Отговори
цък преди 8 години
Както съм писал и преди - Времето не работи в наша полза.Българското население се топи с бързи темпове - ниска раждаемост, висока смъртност и масова емиграция.В стратата ни има множество обезлюдени райони, в по-голямата си част населението е концентрирано в няколко големи града.Смятате ли, че Тр няма да се възползва от "разградения двор" в който е превърната БГ???
59
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само тази Елда Бахчи да не направи някоя грешка и да сглупи да направи някакъв подобен филм за Русия и Путин!След гледане на филма ще трябва да я търсят за интервю ама ИОК аркадашлар нея вече я няма.Еи така както на времето изчезна и остров ДАМАНСКИ в Азия.Много трябва да се внимава аркадашлар! Ама много!
58
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПреЦедента ни е турчин. Какво очаквате!?
57
1
 
12
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Сега пикливите ни държавници ТРЯБВА да размахат пръст на Турция, да осъдят журналистката иТурция да ни платят за нанесените морални щети и да поискат от ЕС,НАТО и ООН да осъдят манипулативните им действия,които целят разпалване на етнически конфликт у нас.И да не чувам повече,че трябвало да се извиняваме за т.нар.възродителен процес.С тази държава(Турция)отношенията ни трябва занапред и завинаги да бъдат нетолерантни.Да ни се извинят и за 500 г робство.Да се махне присъствие от учебниците и върн
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ти прибра парите на детето без причина. Затова те Проклинам!!!!
55
0
 
6
 
! Отговори
niki преди 8 години
Добре бе, като е активно мероприятие, ние защо не правим подобно? За Оскар сме, ако трябва да се направи някое активно мероприятие срещу неудобен, на момента се прави и то доста кадърно. Защо тия, дето ги правят мероприята веднъж не вземат да направят такова в полза на България?
54
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 73Не най - голямата грешка на комунизма беше , че разреши на "екскурзиантите" да се върнат.
53
0
 
4
 
! Отговори
Случаен преди 8 години
В този ред на мисли, всеки иска никой не дава. И така, по тази логика, Френският завоевател Напал'он не е тръгнал да завоюва, а тръгнал да си търси своето. Хитлер също не е завоевател, а си е търсил своето. Османската Империя също е тръгнала да търси своето и т. н., и т.н. История, история и пак история. А човешката глупост, алчност и още какво ли не нямат граници. Е, *** се този свят, а после се питаме, защо ще дойде краят на света. Ами хората сами създават благата си и сами се унищожават!!
52
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Смяната на Имената е най-голямата грешка на Комунизма
51
2
 
25
 
! Отговори
българин преди 8 години
Ами какво искаме-ПРЕЗИДЕНТ ПЛЮНКА, МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ МАФИОТ, НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ПРЕДАТЕЛИ-абе просто картинка. А за народа да не приказвам-ОВЦЕ,. Толкоз.Изобщо тука си трябваше един Пиночет-на стадиона до стената и следващия крадец и предател да се замисли.Това е прости народе.
50
10
 
5
 
! Отговори
БКП преди 8 години
Питал ли е някой какво е мнението на Тодор Живков за този филм на Ал Джезира , та нали самия той запали фитила Възродителен Процес , сега не им понася
49
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТУРКИЯ ПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ОТВСЯКЪДЕ ДА СЕ ОБГРАДИ С "ПРИЯТЕЛСКИ" ДЪРЖАВИ И ЕДИН ДЕН МЕНГЕМЕТО ЩЕ ЩРАКНЕ ВЪРХУ ГЛАВАТА НА ПУЙКАТА...ХА,ХА,ХА,ХААААААА
48
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Божидаре хората показаха истината а ти се опитваш в момената с Дезинформация да заблудиш хората , стига вече с тея БКП номера
47
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Специално за Професор Божидар Димитров:По времето на Екатерина Велика там се появяват идеите на панславизма. Русия се опитва на базата на език, а не на база етнос, да обедини славяните. Руснаците смятат, че ние сме славяни, и започват една културна експанзия към България. Идеята е да се овладеят тези земи и евентуално да се достигне до Цариград.
46
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунистите колко пари дадоха на този Менте-Професор да пренапише История на България
45
19
 
11
 
! Отговори
CIA преди 8 години
Божидар Димитров не случайно е ПРОТИВ , защо ли , защото Комунизма не иска да узнае ИСТИНАТА за Възродителен Процес всъщност който 25 години чака за съда в Хага
44
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ами издирете я тази "Йелда Янат Бахчи, турска журналистка" ... и направете интервю с нея - коя е й какво иска !
43
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нашият отговор към тази провокация трябва да е тотален бойкот на всички турски стоки, почивки в Турция, гледане на турски сериали и т.н.Не на държавно ниво бойкот, ние, хората, да ги бойкотираме
42
2
 
13
 
! Отговори
makedon преди 8 години
E... ovoj pat prav e Bozo , taka e Erdogan saka da okupira Evropa . Zatoa site Turci surgum pravo vo Anadolija.
41
0
 
23
 
! Отговори
реакция преди 8 години
"не бива да се очаква официална реакция на държавата в подобни случаи." Аз очаквам реакция от правителството. Очаквам реакция от ДАНС. Но явно няма да дочакам.Всички те са във 25 дневна ваканция.

Спонсорирани публикации