От Монтана до Кеймбридж

Историята на ромско момче, сбъднало мечтата си да учи в Англия
Обновена: 27 дек 2015 22:46 | 27 дек 2015 17:00, Екип на Bulgaria On Air
138
От Монтана до Кеймбридж
Снимка: Bulgaria On Air

Преди месеци едно ромско момче от Монтана сбъдна мечтата си да учи в Обединеното кралство и да следва мечтите си. За празниците Марсело се върна в България, а правителството му отпусна средства с които да подпомогне обучението му.

Още по темата
Да тръгнеш от ромския квартал "Огоста" в Монтана и да стигнеш до престижния английски колеж Кетс Колидж в Кейбридж. Телевизия Bulgaria On Air разказа историята на Марсело.

"Честно казано, дойде един период в който аз осъзнах, че искам да тръгна нанякъде и да се развия", казва Марсело. За 15-годишния младеж всичко започнало случайно от реклама в Интернет за обучение в чужбина.

"Аз видях обявата в последния ден, в който можеш да се запишеш. На 17 май се явих и успях да взема изпита и получих и стипендията, тъй като сумата за обучение е огромна и ние няма как да си я позволим", обяснява Марсело.

Радостта обаче за бедното му семейство бързо спира, защото обучението в Кетс Колидж е скъпо и няма как да си го позволят.  "Имаше моменти в които аз бях на ръба и исках да се откажа", казва майката на Марсело - Цветана Илиева.

Но не се отказват. С помощна на Камерата на строителите, правителството и добри хора, Марсело събира парите и заминава за Кеймбридж.

"Учим основните предмети, задължителните са английски и математика. След което учим физика, биология и химия и предмети, които сами си избираме. Аз си избрах арт дизайн и фотография, тъй като това ми доставя удоволствие и с това искам да се занимавам.Там за първи път забравих думата дискриминация", разказва Марсело.

И докато той се бори с осмислянето на различията и отношенията в света и си пожелава повече деца като него да последват примера му.

"И съм сигурен, че ако и другите ромски майки вземат пример от моята майка и започнат да възпитават и показват на децата си един друг начин на живот и начин на мислене, аз съм сигурен, че и други момчета и момичета ще тръгнат към този път,", казва младежът от ромски произход.

"На всички майки, на всички родители пожелавам такава борба, защото тя си струва, ако е за децата им", обяснява Цветана Илиева.

А борбата на семейство Илиеви продължава, в събирането на следващата сума за самолетен билет на Марсело през март, когато ще е следващата му ваканция.

Историята на Марсело Илиев, вижте в репортажа на телевизия Bulgaria On Air тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още по темата: МонтанаМарсело Илиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
5
 
1
 
! Отговори
До 70 преди 8 години
CEO на Сименс си е завършил образованието в местен немски университет, как е станала тази грешка според теб? Аз лично нямам намерението аз и моите деца да живеят и работят в Лондон, така че не смятам че английска диплома е жизнено важна! И познавам хора завършили в НБУ с отлична професионална реализация за която ти само можеш да мечтаеш!
61
6
 
6
 
! Отговори
До Сидни: преди 8 години
Ти си чуkчa-писател, а не чukчa читател, бе момче.Четеш ли изобщо? Марсело иска да учи фотография и изкуства.Ще ти обясня като на хора с твоето ниво.2 години подготвителни + 4 години университет = 6 години в Англия5 години * 50 000 лева = 250 000 лева за бакалавърска степен в изкуствата т.е.Bachelor of Arts, което е най-безсмислено хвърлените пари за нищо.След 6 години го вземи в твоята фирма.
60
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 72Не. Идеята е, че там не влиза всеки и щом си приет, значи имаш заложбите.
59
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи според теб, ако Георги Иванов-Гонзо беше учил в Кенс Колидж и след това в университета в Кембридж сега щеше да е светило в ЦЕРН и НАСА или пък да разбива световните пазари от Уолстрийт?
58
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Откъде накъде за някои деца ще се дава, а за други не? Знаете ли колко български деца ще изкарат приемните изпити? Но за тях държавата няма да даде и стотинка! Значи за данъкоплатците нищо, а за някои привилигировани етноси всичко се поднася на готово!
57
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 64що не пробваш да си търсиш работа в Ситито или в Сименс, Еърбъс, БМВ с диплома от ИУВарна или от НБУ?Толкова глупости изписахте, седейки в панелките, че чак ми е тъжно вече.
56
2
 
13
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Що ми пишете - си, бре!Моето най-голямо желание е ВСИЧКИ роми да идат да учат в Кеймбридж и хич да не се връщат! Лек им път!
55
4
 
8
 
! Отговори
До 64 преди 8 години
И какво им правят в Англия? Да не би да им променят генетичния код? Какво било нивото? Каквото и да нивото в даден университет, всичко си зависи от конкретния студент. Не можеш да направиш от човек с ограничени възможности професор, ако искаш го изпрати да учи на Марс, пак същата работа. А относно възможностите, те са навсякъде стига да имаш желанието да ги търсиш.
54
11
 
9
 
! Отговори
от Сидни Ав$тралия преди 8 години
*** тук никога няма да разберат за какво става дума. тук не става дума за това да те направят гений или айнщайн, а за по-добри шансове за прием в добър университет и по-добра подготовка.но от кюстендилското село и СУ изглежда велико, макар че не е и в топ 1000 в световните класациипоздрави от сидни ав$$$тралия
53
6
 
12
 
! Отговори
До 56: преди 8 години
Искаш ли алтернатива на това Снобарско Английско средно училище?-Национална Природо-математическа гимназия Академик Любомир Чакалов-Всяка една математическа гимназия в София и провинцията, например ПМГ "Никола Обрешков" Казалък, която пподготвя специалисти по физика на световно нивоВижте какво - без сериозна работа, без системност никой не е успял. Ама от математичскитегимназии бОли глава и няма време за чалга. За сметка на това много от учениците там отиват в западни университети.
52
6
 
4
 
! Отговори
До 59 преди 8 години
international baccalaureate ще направи детето ти гении нали? Хайде започни да мислиш малко! Всичко си зависи от конкретния човек - Айнщайн не са го приели в университета в Цюрих, но след това всички знаем какво е постигнал. Смешни са ме хора като теб които смятат, че някой е способен да направи децата им свърхчовеци.
51
6
 
8
 
! Отговори
До до 56 преди 8 години
Сиигурно ми липсва основното :) Хайде със здраве.И сигурно нивото на художествената в София може да се сравнява с нивото на добър университет в Англия. И сигурно в София има същите възможности.Приятна вечер в панелката в Люлин.
50
5
 
5
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Всичко си е статистика. Да речем работата с ромите....От 100 роми има един умен. От 100 българи има един глупав. Необорима статистика.Хи-хи... Най-учения ром между кеймбричките студенти и ...най-учения кеймбриджки студент между ромите. Нъл така?
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 54За мен похвали трябва да получават тези, които не компрометират България, които работят здраво, а не реват и не се жалват. За пример пък са тези, които съзнавайки, че в България ще ги нарекат ***, ще се завърнат и ще работят тук, без да се бият в гърдите, че са патриоти.
48
4
 
7
 
! Отговори
До 59 преди 8 години
Ти си типичния сноб! Дай му нещо лъскаво и той смята, че това е най-доброто. Тук не става дума за образование, тоест придобиване на знания и умения, а за лъскава диплома, пред която сноби и простаци да цъкат с език. Учи мама да не работиш - това предполагам е твоя лозунг. Е да ама в днешно време дипломата не е достатъчно, ще ти трябват интелект, реални знания и умения.
47
5
 
5
 
! Отговори
До 56 преди 8 години
На тебе сигурно ти липсва и основното образование та не можеш да прочетеш статията.Момчето учи изкуства и фотография като подготовка за бъдещия си университет.Значи не иска да учи медицина, инженерство, математика, физика, химия по-късно.Откъде знаеш какво е нивото на художествената академия в България?
46
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 56Точно това: да се учи в училища, които предлагат international baccalaureate. Да се учи в international schools oт по-ранна възраст. И не ти говоря за тенденциите само в България, а в Европа като цяло (наблюдения: Германия, Дания, Полша).
45
3
 
6
 
! Отговори
До 56: преди 8 години
Много съм наясно. Дали всеки български гимназист, който иска да кандидатства в университет се нуждае от 50 000 лева на година?
44
4
 
2
 
! Отговори
До 56 преди 8 години
И какви са тенденциите в образованието г-н образователен експерт?
43
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Хубава работа ама ..Назад си с тенденциите в образованието. Надявам се, че нямаш деца, които са в предгимназиална възраст.