50 - 60 хил. души напускат България годишно

Те стават най-големият инвеститор на страната
Обновена: 9 яну 2016 15:07 | 9 яну 2016 11:40,
326
50 - 60 хил. души напускат България годишно
Снимка: архив Reuters

Всяка година между 50 и 60 хиляди души напускат България, за да търсят работа в чужбина. Тревожните данни за трудовата емиграция изнесоха синдикатите, предаде Нова телевизия. Това сериозно затруднява пазара на труда.

2,5 милиона българи в трудоспособна възраст са зад граница. Годишно тези хора изпращат у нас над 1,7 милиарда лева. Това пък е причина за поредния български абсурд - най-големият инвеститор на България са... българите.

Така голяма част от българските безработните разчитат на парите от свои близки в чужбина. И вместо да отидат в бюрото по труда те предпочитат да си останат у дома.

В шивашки цех в Търговище заплатата е над 600 лв. за 8 часов работен ден, при осигурен транспорт и ваучери за храна. Служителите могат дори да се възползват от услугите на масажистка, зъболекар или фризьор, ако имат нужда. 

Там работят над 350 души, някои от тях над 20 години. Има и свободни места и пусната обява за работа. Желаещи за работното място обаче са само двама души. А в областта безработните са над 8 200 според официалните данни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
6
 
18
 
! Отговори
Хех преди 8 години
На националните предатели парите отиват по молчетата при другите предатели. До народа нищо не стига. ..
113
3
 
15
 
! Отговори
Георги преди 8 години
До програмистКаква е разликата между ИТ и ИКТ и кои са най-печелившите сектори/професии в тях?
112
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С всички емигранти ,които съм говорил са готови да се завърнат в БГ когато се пенсионират.щяхме да внасяме японски пенсионер пък то излезе ,че няма да има нужда.Май никой не си е направил труда да сметне напр. след 40 г. горе - долу - каква ще бъде сметката.???? въпрос към програмистите .... Иначе съм за достойно заплащане за всички...
111
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българи, не бъдете наивници !!! Сумата от 1.7 млрд лв ??? е нищожна в сравнение с това което излиза като пари от България за консумативи и обучение на "специалистите " ни в чужбина !!! Нямате на идея какви суми заминават всеки ден на запад към тези пишман "спецзиалисти" !!!
110
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До чичоЗа да съм по-ясен - познавам стотици в България които издържат децата си в чужбина !!!! Т.е. нашите пари отиват на Запад, а не обратното !!! За това е и този огромен рекет и корупция в тази страна !!! Но никой не говори за това тук !????????????
109
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До чичоЧе работещите млади хора са пратили 1.7 милиарда лева е добре, ..... - - - - А стига де баце .... ! А запитал ли си се някога колко са издържщите ги от България "млади "специалисти "" ???? Хайде сравни го със стандарта на живот в съответните страни и ще ахнеш калко губи страната ни от такива пишман "специалисти" !!!Това че никой не го казва в тази страна ... това не значи не е така !!! Загубите са ни по-голями от приходите !!! Огромни ! Факт за който никой не иска да говори !!!
108
5
 
14
 
! Отговори
чичо преди 8 години
Че работещите млади хора са пратили 1.7 милиарда лева е добре, то пенсиите на техните родители ги осигуряват тези които работят в България, защото те с осигуровките си внасят парите в пенсионния фонд. За това няма пари за пенсии. Много пенсионери а малко работещи в България.
107
4
 
19
 
! Отговори
Ali преди 8 години
Спи, народе! Преклоненаглавица сабя не я сече! Спи,народе! 240 душманибезсмъртни имаш, дето 7 000000 никога не могат да гипобедят, защото са 7 милиона всеки за себе си!
106
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТЕЛЕРИК ???? ХА, ХА, ХА, ХА, .... Куче касичка за селяни балъци !!!!
105
2
 
24
 
! Отговори
Миро преди 8 години
Най хубавото на ЕС е ,че можеш да работиш навсякъде по света.Хората работят навън и плащат данъците си там.За България се праща някой и друг лев, трохи и то ще е още десетина години. После живота се пренарежда.България взе държавен заем на унизителните 8 % което я надупи здраво и вече е невероятно да излезе от спиралата.
104
1
 
27
 
! Отговори
Taber преди 8 години
Добър ден, роби! Бачкате лиздраво за 300 лева, А? И за 200ще бачкате, ако ДянковогладнееСигурно не ви есрам да си гледате децата какобикалят покрай витрините скитайски ***, със старитеси изтъркани обущетаБачкайте и ги лишавайте, чеДянков е гладен
103
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Бивш програмизИ я те така ! И я програмирах една офцъ да ми носи млеко , а она пари ми носи като я доя ??? Рекох на ветеринаро за това , а он ми вика - програмна грешка !? И е прав ! Оти като идем с парите у магазино, ония ми викат - малко са ???
102
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВРЕМЕ Е ДА ОПРАЗНИМ ТАЗИ "ДЪРЖАВА" ! БЕЗМИСЛЕНО Е ДА ОСТАВАМЕ В НЕЯ ! ДА РАБОТЯТ БЕЯ, ГЕЯ И МУТРАТА ВЪВ НЕЯ !!!
101
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен17000 * 2000 лв средна заплата - 34 млн месечно влизащи директно в икономиката на БГ. Не броя въобще данъците и осигуровките.Ако за теб това са мижави пари, така да бъде. - - - - -ХА, ХА, ХА, ХА, ХА, ХА, ............
100
0
 
17
 
! Отговори
От 171,128 преди 8 години
До АнонименРазбрах, разбрах ! Само твоето магаре е мъжко, и само твоята кокошка снася такива яйца ! Разбрах !
99
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До програмистОсвен другото, във всеки един момент мога да си събера багажа и да се изнеса извън БГ.- - - - -Ураааааааа ! Ура ! Ура !!!
98
0
 
15
 
! Отговори
От 171,128 преди 8 години
До Анонимен 222Добре е човек да се изразява така, щото другите да го разбират правилно !
97
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Чудесно...Ако нямат основно образование!- - - - -Това са най-щастливите хора на земята !!!!
96
1
 
15
 
! Отговори
От 171,128 преди 8 години
До Анонимен 207????????????? Как ще спреш децата си от образование ??? И на теб ли чавка ти е изпила акъла ???
95
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До програмистБългаринът е егати *** същество явно !Ти му споделяш успехите си, начин честно да изкарат пари със собствени усилия и то в България .. но това *** вместо да те похвали или да се замисли за себе, почва да ти скача, обижда и псува.- - - -ХА, ХА, ХА, ХА, ХА, ХА, ХА, ХА, ХА, ХА, ................