Да бъдеш майка в България - истинско геройство

За демографския срив, раждаемостта и умиращата нация
20 яну 2016 18:54,
125
Да бъдеш майка в България - истинско геройство
Снимка: Архив Булфото

През 2011 г. населението на Земята достигна 7 милиарда души. Само от началото на 2015-а населението на планетата е нараснало с над 2,5 милиона.

Този бум се дължи на множество фактори: на развитието на медицината, на удължаването на човешкия живот, на въвеждането на нови технологии, благодарение на които многократно се увеличава производството на храни.

В разрез с този безпрецедентен демографски взрив у нас говорим за демографски срив. Вярно ли е това, че българите сме умираща нация?

Според Венета Арабска, която има три деца, да бъдеш майка у нас е равно на геройство.

"Има липса на детски заведения, където децата да бъдат настанени и майката спокойно да се върне на работа, знаейки, че детето й е добре", коментира тя в предаването "ДНЕС" по Bulgaria ON AIR.

По думите на Венета Арабска най-тежките проблеми са свързани с доходите, които получават родителите да гледат децата си.

"С 340 лева, които се получават през втората година, не можеш да купиш абсолютно нищо. Аз имам три деца и съм ги научила да ме питат: "Мамо, имаш ли парички", за да им купя дадено нещо. Те знаят, че повечето от парите ни отиват за бебето", сподели майката.

Анна Тодорова, член на Инициативния комитет "За повече грижи за децата в България", също смята, че 340-те лева са крайно недостатъчни. Според нея това принуждава майките да се връщат бързо на работа, а не да стоят вкъщи и да си гледат децата.

По думите й не е правилно обещетението за втората година да е обвързано с прага на бедност, тъй като с тези 340 лева живеят двама - и майката, и детето.

"Трябва да има истинско решение за демографската политика. Безпокои ме, че моето дете няма да иска да живее тук, защото тя тогава ще бъде заставена да бъде в ситуация, в която да издържа 80% от населението", коментира още Анна Тодорова.

Тя се възмути и как родителите на деца в неравностойно положение получават месечна помощ от 217 лева. "Как можеш да осигуриш адекватна среда с тези пари?", попита риторично Анна Тодорова.

Радостина Грозданова, която има две деца и чака трето, също смята, че отглеждането на деца у нас е много трудно. Тя споделя, че се справя с помощта на майка си, която е пенсионерка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Vulgaristan изчезва с невороятна скорост.Bye Bye VULGARISTAN
50
2
 
11
 
! Отговори
Само питам преди 8 години
"....тъй като с тези 340 лева живеят двама - и майката, и детето." в това време къде е бащата?
49
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
50 % от двойките които посещават репродуктивни клиники не могат да имат деца заради мъжа в двойката...та плювачите занимаващи се с дискотеки,едене пиене и ''просто ненагажиращо е****е'' докат останат на 40 години и нагоре , и тогава тръгват д а търсят жена за семейство и дете -да се замислят върху собствените си ценности,живот ,качества../ ''кифлите'' ще си мислят за себе си/
48
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
само като прочете човек каккви злобни коментари има от мъже -по отношение на жените тук -става ясно защо няма раждаемост:)..със злобни мъже любов,секс,семейство не става....и все пак по големия проблем е ,че РОДЕНИТЕ тук няма как да живеят тук -такава мизерия ,престъпна среда и мутрокомунистическа загнила държавност -това не с а условия в които нормалните работещи хора, мислещи за децата си щеискат да живеят...
47
6
 
8
 
! Отговори
кааапу ти преди 8 години
Поредният написан ***. Коя нация не е "умираща", че ми е доста чудно? В Англия е пълно с чернокожи, араби и стотици хиляди източноевропейци, в Москва всеки 3-ти фъфли на развален руски, в САЩ белите скоро ще бъдат малцинство. Ама група пенсии с памперси и носталгия по соца реват с пълно гърло как България умирала. С всички наши в чужбина едва ли сме по-малко от 9 милиона...
46
11
 
3
 
! Отговори
Край преди 8 години
Мъж който не е направил, отгледал възпитал и изучил 3-4 деца е непълноценен. Истинските мъже имат дебели вратове и ГОЛЕМИ семейства.
45
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимена п одискотеките само момичета л и ходят интересно? момчетата не пият не пушат не излизат и остават девствени до 30 та си година..:)))))такива ангели има в това Бг откъде л исе пръкват многонбройните мътри,престъпници,крадци на коли и източващи банкови карти ,ил иверно те не се броят...
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Генадии затов аарабите се стичат към Европа -щото само правенето на чавета не развива държава ,икономика и прочие.споко сега няколко милиона араби ще пристигнат и ще се реши проблема с ''бройката''...ама след този проблем се задават много други /живей като животно и се размножавай като животно -резултатите идват впоследствие
43
2
 
12
 
! Отговори
Зязя преди 8 години
Хора засрамете се! 80% от коментарите са фашизоидни ...и вас майки са ви раждали! Отдавна мина времето на баба Тонка и мъжете не цепят дърва за огрев,нали? Децата са отговорност и радост и за двамата родители. Да не раждаме по много, защото искаме да ги отгледаме качествено...иначе ..сме като тези , които раждат по на 12. Айде, бъдете здрави...омразата към собственити ви майки, сестри,жени и дъщери иска сили и енергия!
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
мда както се вижда от новините напоследък толкова свестни мъже има вБгто -само за семейство и бащи са то може д а пребият някой на пътя ,ил и да наръгат жена си направо ,ил и да я застрелят де...за какво пък трябва д а правят нещо друго освен заплождане...е ромите така действат ...и толкова е развита държавата защото има многооо роми ,с многооо деца -държава мечта...
41
2
 
4
 
! Отговори
KpeTeH преди 8 години
Българийо, за тебе те умряха. Една бе ти достойна зарад тях и те за теб достойни майко бяха и само твойто име кат мълвяха .... раждаха без страх !!!!
40
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Българинщото създаването на бройка създава семейсни ценности ?3 деца от 3 различни -брей ,много морално ,питай ромите те бройките ги владеят ,още от 12 год почват.Няма Криза за ромите -така че споко -бройките се пръкват/ама проблемчето е че те не учат и не работят ,ааааа ама нал иимате бройка ся какво се оплаквате.PS те многобройните в бедните страни-затова си стоят там нали/а не се стичат от Близкия изток и Африка -къмЕС,и от Ю.Америка -към САЩ...
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И другата причина е липсата на сигурност която особено се натрапва от медиите. Тя сигурността липсва наистина но медиите я хиперболизират/////////да бе на всеки ъгъл дебнат наркодилъри и в училищата даже продават дрогата страхувам се да изпратя децата до магазина когато се стъмне че да не ги ошушкат разни махленски *** много сигурно стана напоследък обират ни в собствените домове
38
3
 
5
 
! Отговори
бпейо преди 8 години
е те затова продължавайте да триете коментари за ***.и. и анадолските ***
37
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тука само експерти по раждането пишат .ами айде скъпите разбирачи от мъжки пол да почнат да раждат ,така и така знаят всичко по въпроса ......
36
11
 
0
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Един приятел със среден бизнес и с четири деца от три жени каза че децата са лесно нещо - трябва само семе и пари. Не слушайте приказките за загиващата нация ами си вършете работата.
35
3
 
5
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Томски изрази по-добре това което си мисля. Благодаря.
34
6
 
6
 
! Отговори
до 53 преди 8 години
Думити "нормален живот" не са заключени в новата кола, вградената кухня и екскурзията! Аман от консуматори в този свят! Скоро ще свърши вашето царство ...
33
3
 
13
 
! Отговори
tonygl преди 8 години
А да бъдеш майка в останалата по-голяма част от света тогава какво е. Суперменство или... ?В Африка, В Азия, в Южна Америка са извънземни майките направо не герои и имат по повече деца. Тази статия е основно лигавщина.
32
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 8 години
До 53 това дето наричаш нормален живот е присъщо за т.н. Златен милиард от населението на света и българите са част от него.