Москов твърд: "Пентаксим"-ът няма да бъде спрян!

Ваксината е опакована в Турция, но е направена в Лион, обясни той
Обновена: 20 яну 2016 21:29 | 20 яну 2016 21:25, Анисия Иванова
159
Москов твърд: "Пентаксим"-ът няма да бъде спрян!
Снимка: БТА, архив

Няма компромис със състава и качеството на ваксината "Пентаксим", каза пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов. Той заяви категорично, че тази ваксина е ползвана години наред в Европа и в България.

Днес от ВАП съобщиха, че са направили проверка за дарените от Турция ваксини. Прокуратурата е изискала становището на Изпълнителната агенция по лекарства, в което се съобщава, че ваксините "Еувакс Б" и "Пентаксим” не са разрешени за употреба в страната. Поради това от ВАП препоръчват здравният министър да не допуска тези ваксини да бъдат употребявани у нас.

Още по темата

По този повод министър Петър Москов заяви, че петвалентна ваксина "Пентаксим” няма да бъде спряна след становището на прокуратурата и допълни, че всички 100 000 дози от ваксината са раздадени.

Объркването според Москов идва от думите "разрешена за употреба". Той подчерта, че в България в момента няма притежател на разрешение за употреба на ваксината, което означава, че тя не може да бъде продавана на аптеки, но не означава, че качеството й е лошо или опасно.

В Закона за лекарствените средства е предвидена клауза за подобни случаи, припомни Москов и обясни, че чрез наредба се дава възможност държавата без нужда от разрешително за употреба да направи така, че да осигури медикамент или ваксина.

Последният път, когато на търг се яви притежател на разрешение за употреба на ваксината "Пентаксим", цената на една доза беше 54.00 лева, а в дарението от Турция тя е 15 долара за доза, посочи Москов.

Министърът каза още, че юристи на министерството ще подадат сигнал до прокуратурата, с което ще се настоява да се изясни кой стои зад неколкомесечните атаки срещу здравното министерство.

По думите му "Пентаксим”-ът, внесен от дарението на Турция, е произведен във фабриката в Лион. Той е същият, който е търгуван преди години”, заяви Москов, като уточни, че дарените ваксини от Турция са опаковани в южната ни съседка, но съдържанието им не е.

Москов обясни, че ваксините срещу Хепатит Б "Еувакс" нямат разрешение за употреба у нас. По думите му, проверката на прокуратурата е била съсредоточена именно върху този тип ваксини.

"Пентаксим”-ът има разрешение за използване в България”, заяви министърът.

Москов коментира, че проблемите с разрешението за използването на ваксината идват от това, че търговецът няма право да търгува на територията на България, но ваксината е безопасна.

„Всякакво съмнение, че това не е същата ваксината, която е поставена във ваксинационния календар в България, е лъжливо и не почива на никакви данни”, заяви Москов, цитиран от "Фокус".

Той припомни, че според становището на Изпълнителната агенция по лекарствата препаратът може да се използва в България.

Петър Москов посочи, че има и други лекарства в България, които нямат разрешение за търгуване в страната, но се прилагат от лечебните заведения, без да се продават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Shopp 106Националния здравен календар е задължителен бе, некадърник! Почети малко, преди да се изходиш по въпроса!
76
1
 
0
 
! Отговори
Shopp™ преди 8 години
До АнонименВъпрос на национална сигурност е държавата да организира производството на ваксини за децата ни тук!----------------Че организирай де! Кой те е спрял да произвеждаш ваксини? Сега не е забранено да се произвеждат ваксини.
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 2013 ком.102То и за препаратите за хемофилици, заразени със СПИН, произведени в Байер-САЩ и внесени от Франция, не се чу много, ама няколко десетки българи си отидоха заради това, нали? Та така и с ваксините - не си чул, не си видял, ама децата ни загиват!
74
4
 
0
 
! Отговори
Shopp™ преди 8 години
Ми аз да ви кажа, никой не ви кара да се ваксинирате. Ваксинирането е доброволно. Който не му харесва, да отиде да го ваксинират в Руската ***. Българската държава това предлага и който не му изнася, да си купи от собствения джоб и да се ваксинира.
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 2013 Ти и тезе които ти слагат V бихте ли се направили на децата ваксина от турското менте което е от 15долара /пък според Москов даже са дарение / , или ще направите оригиналният френски пентаксим които е 30 долара.
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напред народе! Право в казана на либералния капитализъм, където парите са по-важни от здравето на децата и нацията! Напред! Нали това искахте?!Подобно нещо в "лошия" социализъм, където нещата се проверяваха по десет пъти и имаше контрол на всеки етап (ОТК за тези, които помнят) не би било мислимо, камо ли възможно! И защо ваксината за нашите деца трябва да се произвежда в странство???Въпрос на национална сигурност е държавата да организира производството на ваксини за децата ни тук! ***!
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде е "НЕЗАВИСИМАТА" прокуратура да повдигне обвинения на "НИЗАВИСИМИЯ" министър за неспазване на законите в страната ???? Щом министъра не спазва законите ... то тогава кой трябва да ги спазва ????
70
1
 
1
 
! Отговори
2013 преди 8 години
До 101: сигурен ли си че е менте? Аз не съм чул Санофи (френската фирма производител) да е обявила че става въпрос за незаконно производство (което по дефиниция е менте). Цялата дискусия е че не е внесена от търговец с разрешително. Този търговец от 100 000 ваксини е загубил поне 3 милиона чиста печалба, и около 5.5 милиона приход. Явно достатъчно и за медийни публикации, и за самосезиране.
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 2013Еми то и ракията на цар Киро е по евтина , ама е менте. Та така е и с пентаксима произведен в Турция - менте е.
68
0
 
4
 
! Отговори
антиседераст преди 8 години
Къде е Цацаров да се самосезира?. Или за прокуратурата е по важно да се занимава със Сидеров и да защитава нарко-*** в София.
67
1
 
3
 
! Отговори
2013 преди 8 години
"Последния път когато на търг се яви притежал на разрешение... Цената беше 54 лева, а в дарението от Турция е 15 долара". Това казва много: 1. Значи въпроса не е в самата ваксина, а кой има лиценз да я продава 2. Тези които имат лиценз правят по близо 30 лева на доза на гърба на данъкоплатеца.
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Москов кой му е дал диплома за доктор. Кой е издал диплома на това недоразумение.
65
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СТАМЕН Не не са 500 деца, а са 100 000 /сто хиляди/ .Всички сто хиляди дози пентаксим произведен в ТУРЦИЯ които са без разрешение за ползване в ЕС и БЪЛГАРИЯ са направени без да бъдат предупредени лекарите и родителите че ваксините са без разрешение. В турският пентаксим само едната съставка е с разрешение за ЕС. А глупостите където разправя че така съвсем лесно може да се ползуват лекарства които не са разрешени си е чиста лъжа.Ако аз ползвам такова лекарство си е за моя сметка ,аз решавам
64
3
 
11
 
! Отговори
Homer преди 8 години
Вдигайте се братя, аз неща ярем!!!
63
2
 
16
 
! Отговори
СТАМЕН преди 8 години
"МОСКОВ В ЗАТВОРА."Инжектирани 500 деца с ваксина с живак, забранена за употреба в Европейския съюз.КЪДЕ СА БУДНИТЕ БЪЛГАРИ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА ?
62
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И като е произведен в Лион защо не го договори директно от там????Френска ваксина от Турция?!?!?!Това ми прилича на маркова мода и аксесоари закупени от Капалъ чарши!!Ама оригинал са бе!!!Само по етикети!!!
61
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малко на гущер прилича, нали?
60
1
 
31
 
! Отговори
Идеалист преди 8 години
Москов, май ще изтървеш комисионната. Алчен, лъжлив. На 23 януари ще предложа да бъдеш изключен от ДСБ. Срам си за партията. Отивай да държиш Боко за шлифера. Ти си типичен гербер!
59
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Vervaite mu.... sled kato e napravena v Leon... predpolagam za po evtino ya prashtat do Turcia za opakovane:)))
58
1
 
21
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 8 години
Обаче всички как попиват от вожда си. Щом е казал, че не нещо не е така, значи не е така, въпреки съкрушителните доказателства за обратното. Няма ли да каже, че се опитваме да дестабилизираме властта, като не искаме отровните му ваксини?