Москов твърд: "Пентаксим"-ът няма да бъде спрян!

Ваксината е опакована в Турция, но е направена в Лион, обясни той
Обновена: 20 яну 2016 21:29 | 20 яну 2016 21:25, Анисия Иванова
159
Москов твърд: "Пентаксим"-ът няма да бъде спрян!
Снимка: БТА, архив

Няма компромис със състава и качеството на ваксината "Пентаксим", каза пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов. Той заяви категорично, че тази ваксина е ползвана години наред в Европа и в България.

Днес от ВАП съобщиха, че са направили проверка за дарените от Турция ваксини. Прокуратурата е изискала становището на Изпълнителната агенция по лекарства, в което се съобщава, че ваксините "Еувакс Б" и "Пентаксим” не са разрешени за употреба в страната. Поради това от ВАП препоръчват здравният министър да не допуска тези ваксини да бъдат употребявани у нас.

Още по темата

По този повод министър Петър Москов заяви, че петвалентна ваксина "Пентаксим” няма да бъде спряна след становището на прокуратурата и допълни, че всички 100 000 дози от ваксината са раздадени.

Объркването според Москов идва от думите "разрешена за употреба". Той подчерта, че в България в момента няма притежател на разрешение за употреба на ваксината, което означава, че тя не може да бъде продавана на аптеки, но не означава, че качеството й е лошо или опасно.

В Закона за лекарствените средства е предвидена клауза за подобни случаи, припомни Москов и обясни, че чрез наредба се дава възможност държавата без нужда от разрешително за употреба да направи така, че да осигури медикамент или ваксина.

Последният път, когато на търг се яви притежател на разрешение за употреба на ваксината "Пентаксим", цената на една доза беше 54.00 лева, а в дарението от Турция тя е 15 долара за доза, посочи Москов.

Министърът каза още, че юристи на министерството ще подадат сигнал до прокуратурата, с което ще се настоява да се изясни кой стои зад неколкомесечните атаки срещу здравното министерство.

По думите му "Пентаксим”-ът, внесен от дарението на Турция, е произведен във фабриката в Лион. Той е същият, който е търгуван преди години”, заяви Москов, като уточни, че дарените ваксини от Турция са опаковани в южната ни съседка, но съдържанието им не е.

Москов обясни, че ваксините срещу Хепатит Б "Еувакс" нямат разрешение за употреба у нас. По думите му, проверката на прокуратурата е била съсредоточена именно върху този тип ваксини.

"Пентаксим”-ът има разрешение за използване в България”, заяви министърът.

Москов коментира, че проблемите с разрешението за използването на ваксината идват от това, че търговецът няма право да търгува на територията на България, но ваксината е безопасна.

„Всякакво съмнение, че това не е същата ваксината, която е поставена във ваксинационния календар в България, е лъжливо и не почива на никакви данни”, заяви Москов, цитиран от "Фокус".

Той припомни, че според становището на Изпълнителната агенция по лекарствата препаратът може да се използва в България.

Петър Москов посочи, че има и други лекарства в България, които нямат разрешение за търгуване в страната, но се прилагат от лечебните заведения, без да се продават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
9
 
! Отговори
до 76 преди 8 години
Янчо недей го жела тоа я ще си Забрави Ваксината по Километричната Магистралка я няма да му стане Кожената Спринцовка от Пътуванетоххххххх
56
19
 
5
 
! Отговори
Боже пирбери си преди 8 години
Вресиите!Ваксината е произведена от "Санофи" Франция! за непросФетените - това е зона от ЕС с висок авторитет! от "Санофи",че тези партиди са изкупени от Турция.От 19998 г тези ваксини са и на българския пазар. чудесни са .Нямат никакви странични усложнения.Някой през 2014 не договори снабдяване с пантаксим.Снабдяването закъса .Мигрантите са с потенциален риск за възникване на епидемии..........мислете ,мола ви!!
55
1
 
24
 
! Отговори
Pablo Escobar преди 8 години
Москов.... хора които ползват моята бяла продукция нямат морал...зависим си от коката и отделно гледаш като стар зил фаровете..такива като тебе нали знаеш къде свършват? На колко магистрали си днеска бе? На марс ли си, къде си?Слез на земята безморални юроде
54
0
 
11
 
! Отговори
Хау от Резервата преди 8 години
Над Хайдушките полета , Турска ваксина удари двама , трима и засветиха като риба във Фокушима
53
0
 
20
 
! Отговори
ендо преди 8 години
Децата на електоралната маса на Деформаторския Блок и сателитната папл,ач да си инжектират децата и с белина ако желаят, останаллите 99% от народа не желае!ОСТАВКА, *** извратени, а доктор Менгеле доживотен в зандана!!!!
52
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
москов наясно ли е, че и двете ваксини са забранени за използване у нас още преди да стане министър?? Стига е говорил глупости ами да си подава оставката!
51
2
 
24
 
! Отговори
до одисеус преди 8 години
А бе брато кво ме интересува къде е Произведена Ваксината интересува ме че има Забрана върху нея от Европа Ти Европейците по *** от Българите ли ги правишВсе едно да отидеш да си купиш Турско пиле с Птичи Грип когато на същата тази страна е наложено Ембарго да кажем от ЕвропаПък Москов да говори че Хранителните му качества били къде къде над Европейските и цената била на половинаТоз Махленски Нар.коман и Дилър иска да става вече Дори му е през оная За Забраната в Европа
50
2
 
19
 
! Отговори
me преди 8 години
Смисълът на издаването на разрешение за употреба на даден препарат, е че държавната агенция гарантира за безопастността му. Ако няма такова разрешение, значи препаратът е потенциално опасен. И не е министърът този който ще каже дали е безопасен или не, това само експертите могат да го кажат. И когато един препарата не е одобрен за употреба в ЕС, това значи че не е минал необходимите тестове и не може да се гарантира безопастността и или качеството му. Пък министъра да си ги пази за бежанците :(
49
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Министърът на Здравеопазването и Отбраната алооооза Вас само Турция ли съществуваТурски г.алошиГьотверени
48
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москов твърд: "Пентаксим"-ът няма да бъде спрян!Спреният ще бъдеш ти г-н МосковИ то много скоро Усмирителната Риза ще ти Стой доста Добре П,сихопат
47
1
 
25
 
! Отговори
ТЧ ТЧ ТЧ преди 8 години
КАК ВСИЧКИ КУКЛИ СИ ОПЛЕТОХА КОНЦИТЕ...ВАКСИНИТЕ С ЖИВАК СПОРЕД НЕГО НЕ СА ВРЕДНИ, А ЩЕ СЛАГА ДАНЪК НА ВСИЧКИ ХРАНИ ЩОТ СПОРЕД НЕГО СА ВРЕДНИ И МАШИНКИ ЗА ПРЪСТОВИ ОТПЕЧАТЪЦИ...ЩОТ СМЕ АБОРИГЕНИ И НЕ НИ ТРЯБВАТ ЗДРАВНИ КАРТИ..СМРАД ОТВСЯКЪДЕ.
46
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СЕЛЯНИ ПАЛЕТЕ ФАКЛИТЕ И ЗЕМАЙТЕ ВИЛИТЕ , ТОВА НЕ СЕ ТЪРПИ ВЕЧЕ
45
0
 
23
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
За живак във ваксината по-би подхождало доживот!
44
0
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Абе затвор за тоя бе! Тази ваксина била "безопасна"... ами другата? За която нямало разрешение, ама щяла да бъде "за бежанци"? Да приемем, че наистина е така - какво излиза, значи като е за деца на бежанци, може, нека ***? Що за д-р Менгеле е този?
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
toia kikotnik si e smenil prez komunizmata imeto ot Muskalef na MoskoF za da bude priet u bekapeto.ta kat se zema provodiat s muzlimaimunite sa mu zagrezdili e gazovHub a analgina i za tva odi izcuklen kato man*fski izna*silen
42
1
 
7
 
! Отговори
до 55 преди 8 години
Аз нс тоя ще му благодаря лично щото си имам причиниДа не дава господ да го срещам на саме ееее Тогава и Здравна каса няма да му помогне на тоа О.л.игофрендс
41
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 14 и 22 пост от дежя вю отговор:Валя Ахчива показа писмо 1. че против хемофилус е разрешена в България /това е 5-тат компонта/ и 2- че "Санофи" е произвела и внесла в Турция Пентаксим,аПроизведена в ЕС !!!Някоай някъйде в 2014 година не си свърши работата и не осигури доставка на най-хубавата ваксина -Пентаксим! В това е единствения проблем! Благодарете се на министър мосов ,че снабди българските деца с такава!
40
13
 
1
 
! Отговори
от дежя вю до 14 ,22 преди 8 години
Валя Ахчива показа писмо 1. че против хемофилус е разрешена в България /това е 5-тат компонта/ и 2- че "Санофи" е произвела и внесла в Турция Пентаксим,аПроизведена в ЕС !!!Някоай някъйде в 2014 година не си свърши работата и не осигури доставка на най-хубавата ваксина -Пентаксим! В това е единствения проблем! Благодарете се на министър мосов ,че снабди българските деца с такава!
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България СЪДЕБНА СИСТЕМА НЯМА ЗАЩОТО НЯКОЙ СА МНОГО ПРИТЕСНЕНИ ДРУГИ ДА НЕ ЗАПОЧНАТ ДА СИ ВЪРШАТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА РАБОТНОТО МЯСТО КАКТО СИ МУ Е РЕДЪТТА ЗАТОВА И В БЪЛГАРИЯ ЦАРИ АНАРХИЯТА И ХАОСА
38
0
 
11
 
! Отговори
ЕВАЛА преди 8 години
''пропаднала'' Русия в дрогираните мозъци на някой сама си създава ваксините а в евро напреднала просперираща България вземаме ''дарения'' от Анадола за 15 долара парчето