Лифтовете ни – трабант с двигател на мерцедес? Няма как…

Министърът на туризма призна, че не би качила детето си в кабинка на Симеоново
31 яну 2016 10:32,
26
Лифтовете ни – трабант с двигател на мерцедес? Няма как…
Снимка: архив Булфото

Няма как старите ни лифтове да заработят като модерно съоръжение. Това смята министърът на туризма Николина Ангелкова.

"Много е трудно в трабант да сложиш двигател на мерцедес. Няма как на едно съоръжение на 35 години да слагаш ново поколение съоръжения, без по някакъв начин техническите параметри да съвпадат, те няма как да съвпадат", обясни тя пред bTV.

Министърът съобщи, че от една година ведомството й се опитва да намери баланса със зелените организации, така че при спазване на всички закони и опазване на природата да се създадат безопасни условия в планината.

Още по темата
Министърът на туризма призна, че като майка не би се качила с детето си на Симеоновския лифт, защото съоръжението е твърде старо.

"Независимо дали е изправен или не, не бих се качила", категорична беше тя.

Признанието й дойде седмица след като 5-годишно момче падна от една от калинките на Симеоновския лифт и по чудо оцеля след полет от около 10 метра.

На въпрос дали ще има наказани за този случай, Ангелкова обясни, че това не е в прерогативите на Министерството на туризма.

"Контролните органи, които са направили проверката, са установили, че кабинката е била изправна. Предполагам, че ще се вземат съответните мерки, така че това да не се повтаря", каза министърът.

Тя припомни, че съоръженията на Витоша са изключително стари, а Симеоновският лифт е може би от най-младите – на 32-35 години.

"Тук е много важен въпросът искаме ли да развиваме зимен туризъм, искаме ли нашите деца и семействата ни да се разхождат безопасно в планината. Именно тук трябва да се намери балансът с всички противници на това да се сменят съоръженията", допълни Ангелкова.

Министърът съобщи, че от утре започва да работи единен телефонен номер 0700 20 991, на който всеки руски турист може да получи всякаква информация, която го интересува за престоя му в България – туристически услуги, безопасност, здравеопазване, пътна инфраструктура. От 1 до 5 февруари ще е тестовият период.

Ангелкова информира, че до 1 март такива номера ще има и на английски и на немски език.

Във връзка с мерките за връщане на руските туристи у нас министърът припомни, че сме направили безплатни визите за деца до 16 години и сме разширили диапазона не само за организирани групи, но и за тези, които идват за фестивали.

Цената на визите не може да се намали едностранно от България, необходими са преговори на ниво ЕС, защото има подписан договор между Русия и ЕС, посочи тя.

Министърът съобщи още, че в идните дни ще стартира конкурсът за ново лого на България, като подчерта, че нито един лев държавни пари няма да бъдат давани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В такъв случай, в качеството ви на министър, след като е доказана слаба подръжжка на съоръжението от фирмата концесионер, следва да развалите концесията. Що ли не вярвам, че ще се случи?
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първо да оправим робството, и после лифтовете и всичко останало!
2
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лифта е от татово време. Фирмата която го прави е австрийска. Нищо им няма на кабинките, важно е стопанисването. Това, че не поддържаме е друга тема.
1
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Австрия и Швейцария има лифтове на по 100 години. Важна е поддръжката, моме. Явно мечтата ви е да строите нови съоръжения на всеки 2 години и да изразходвате средства. На "Щастливеца" какво му беше, че го изкорубихте? И всъщност, като не би се качила, защо не разпоредиш спирането му, ами подстрекаваш хората с коли да замърсяват въздуха в единственото чисто местенце край София?