60 км/ч в повече на пътя? Вече ще наказват и със... затвор

Зимните гуми – задължителни от ноември до април, реши НС
24 фев 2016 16:00,
133
60 км/ч в повече на пътя? Вече ще наказват и със... затвор
Снимка: архив, Булфото

Наказание до три години затвор чака всеки, който превиши максималната разрешена скорост с над 60 км/ч. Това решиха депутатите, които промениха Наказателния кодекс и криминализираха шофирането с превишена скорост.  

Парламентът прие на първо четене серия от промени, свързани с движението по пътищата. Те са провокирани от зачестилите нарушения и многото трагедии на пътя в последно време.  

Зимните гуми стават задължителни, а шофирането в насрещното движение по магистрала или скоростен път вече ще се наказва солено. Новите шофьори ще имат по-малко точки, а глобите за превишена скорост и пияни шофьори скачат значително.  

Това  са част от промените, приети с два проекта в закона за движение по пътищата.  Единият - внесен от ГЕРБ, а другият от шефа на транспортната комисия Настимир Ананиев от РБ.  

С новите текстове депутатите забраниха и безпричинните маневри, рязката промяна на посоката на движение и внезапното преминаване от лента в лента. Промените сложиха и забрана за движение или спиране без причина в аварийната лента на магистралата.  

Шофирането на къси светлини в тунелите вече става задължително. А също - и карането на каруца със светлоотразителна жилетка.  

С новите текстове шофьорите се задължават и да не потеглят, ако пътниците, които возят, са без колани или ако има малки деца без детски столчета.  

В промените е уточнено, че зимните гуми ще са задължителни от 1 ноември до 1 април. Срещу този текст се изказа Димитър Байрактаров от ПФ. Според него това било равносилно на задължение всички да ходят със зимни обувки през зимата. "Колко от вас са със зимни обувки сега?",  попита колегите си той.  

Депутатите приеха и проекта на Настимир Ананиев, с който въведоха забрана за шофиране в платното за насрещно движение.  Ако нарушението е на скоростен път или магистрала, наказанието ще е глоба до 3000 лева и отнемане на книжката за шест месеца.  

Депутатите отхвърлиха проекта на Петър Славов от РБ, който предвиждаше наказания за участие в гонки. Според управляващите в закона и сега има предвидени наказания за хулиганство на пътя, но проблемът е в трудното събиране на доказателства за това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
20
 
! Отговори
Шофьор преди 8 години
ЧУдно ми е защо превишената скорост - затвор, но пияни зад волана или в насрещното - пари. Кой точно експерт прецени, че това е престъплени пък другото не е. WTF?!?! И това е само началото. Ако човек се вгледа по-сериозно просто страх ме хваща. И накрая ще кажат, че така борят "войната по пътищата". Супер *** и НЕОБМИСЛЕНИ решения, на хора които изобщо не се интересуват от резултата!
85
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много ми е интересно каква е компетенцията на КАТ да определя кои гуми са зимни...аз мога да си нашаря М+S с тебешир ако искам, те как ще докажат, че гумата не е зимна, че и в съда после...те си знаят.
84
2
 
4
 
! Отговори
JNS преди 8 години
Чудно ми е ,освен каруци с винетки и зимни гуми,ще видим ли и мотори и колелета с такива...или те не са участници в движението? Ама съм сигурен,че тях никой няма да ги бутне
83
1
 
29
 
! Отговори
Good Year преди 8 години
Картел с вносителите на зимни гуми. Няма да си купя, в моя град на морето сняг има 2 дни в годината. А температура под +7 градуса (когато се препоръчват зимни гуми) също много рядко. На морето е меко времето. В много по-студени страни няма такива закони. Само в Скандинавия са задължителни. За бесене са гербаджиите!
82
1
 
16
 
! Отговори
JNS преди 8 години
Шофирането в тунели ще става задължително на къси светлини....,че то до сега как беше?Без светлини или само на дълги...При положение че постоянно се кара на къси,в тунела като влизам,искам,не искам, съм с късите..
81
1
 
18
 
! Отговори
spasov преди 8 години
Каруците с зимни ли ще са ?Че не разбрах.
80
2
 
13
 
! Отговори
dron преди 8 години
те за убийство не вкарват та за скорост ли,ще трябва да строят нови затвори ако наистина го приемат
79
1
 
2
 
! Отговори
цеко преди 8 години
Ако ще и 20г. затвор да е наказанието , щом няма "от.......до" , само плашат гаргите !
78
1
 
11
 
! Отговори
РВ преди 8 години
Този закон се прие защото всички нормални хора се евакуират от боколандия с 200. Ако си бият камшика с 80, все ще остане някой от който да крадат до края на мандата.
77
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Слагат един знак 20 км/час на някакъв извънградски път, уж че има ремонт и КАТ започва да си събира парсата. Така е в България и с българският КАТ.
76
2
 
11
 
! Отговори
КАТ е вреден преди 8 години
Всичките промени имат една цел - КАТ да може да ни рекетира по-успешно. Е, 26 години КАТ все това правят - увеличават наказанията в закона и ни рекетират, а броя на нарушенията расте всеки ден.
75
3
 
13
 
! Отговори
А ЗАЩО? преди 8 години
НЕ ЗАБРАНИМ ДУПЕТАТИТЕ, КОИТО ПО ЦЯЛ ДЕН СИ ЧОПЛЯТ НОСОВЕТЕ И ГЪ..ВЕТЕ И ЯВНО ОТ ТАМ ВАДЯТ ТЕЗИ ЧУДНИ РЕСТРИКТИВНИ ЗАКОНИ И ЗАКОНЧЕТА!?
74
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Просто нямам думи - да ни задължават да шофираме със зимни гуми от ноември до април!Всеки нормален човек знае, че е опасно да се шофира със зимни гуми на висока температура, както и обратното - опасно е шофирането с летни гуми при ниски температури. Нормалното в случая е човек да си смени гумите не преди 1 ноември, а когато температурите паднат достатъчно и няма прогноза да се вдигат следващите дни. Същото е и с смяната на зимните с летните гуми. Сега със закон ни задължават да шофираме опасно.
73
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво прави превозно средство от средновековието по пътищата в 21-ви век?Освен това каруцата се движи по пътищата, а каруцаря не е длъжен да познава закона и правилника? Това е пълен абсурд!Искам да видя каруца със зимни гуми.
72
3
 
34
 
! Отговори
pesho преди 8 години
Само брутален корумпиран наглец може да измисли задължение да се кара със зимни гуми между ноември и април, само подобни бему могат да гласуват такова безумие!Зимните гуми са за температури до макс 7 градуса, над тази температура са опасно меки и се размазват по асфалта. Това го знае всяко хлапе. Необяснимо и снищо не може да се извини подобен ТИПИГЬОЗЛЪК да се подкрепя подобно безумие. Жалко, много жалко че имаме такива управници
71
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГогоМного си зле баце. Затова се трепете по пътищата.
70
7
 
15
 
! Отговори
Гого преди 8 години
Ако имеш единствен комплект само зимни гуми, какво ще ти попречи да ги караш цяло лято? Нищо. Това не е решение, защото е по-важно колко са ти нови гумите. Обзалагам се че едногодишни нови летни гуми държат зимата по-добре от петгодишни зимни дори със запазен грайфер.Просто трябва далавера за гумаджиите.
69
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рояк калинки произвежда рояк от простотии.
68
2
 
24
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Сложете и по 5000лв глоба ако водачите не са със зимно яке купено от ЦУМ, а девойките задължително в нови норкови шуби.
67
3
 
17
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Ушев ще се облажи добре.

Спонсорирани публикации