Светият синод умува: Възкресение или въстание?

Дилемата: 140 г. от Априлското въстание или Великден
25 фев 2016 13:00, Анисия Иванова
29
Светият синод умува: Възкресение или въстание?
Архив: Булфото

Възкресение или въстание. Този спор възникна в християнските среди преди дни и позициите около темата се вихрят на няколко фронта. Може ли Панагюрище на 1 май да чества 140 години от Априлското въстание и в същия този ден да празнува Великден.

Пловдивският митрополит Николай смята, че това е абсурдно. Той дори заяви, че ще забрани на своите служители да служат в Панагюрище и помоли местната управа да смени датата на честването. Оттам обявиха, че е невъзможно, защото е събитието е планирано отдавна.

Още по темата

Според преподавателя по църковно право доц. Дилян Николчев поведението на дядо Николай вече се превръща в състояние през последните 10-15 години.

В подкрепа на тезата си Николчев припомни трагичното събитие от 2009 г., когато в Охридското езеро се удавиха 15 българи.

"По този повод пловдивският митрополит публично заяви, че това е Божие наказание", каза той в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Слава Богу, че в Светия синод има по-трезви умове. Вчера българският патриарх Неофит заяви, че няма никакъв проблем двата празника да се честват на една и съща дата", допълни богословът.

"Едното е история, другото също е история – най-светлата за Православната църква – Възкресение Христово. Църквата не трябва да бяга от историята. Тя трябва да е вътре в нея", обясни доц. Николчев.

Преподавателят по църковно право засегна и темата за проблемите на БПЦ при управлението на имотите и парите.

"Ако се върнем две десетилетия назад, ще видим, че БПЦ на ниво управление се оказа абсолютно неподготвена за едно свободно, демократично общество", каза той. Оттогава са и проблемите в нея като основният е  безотчетността на парите, смята Николчев.

Той припомни, че на площад Света Неделя почти всичките сгради или земите около тях са собственост на Светия Синод или на Софийската митрополия.

"От това имущество Светият синод взима изключително големи наеми. Вече години наред в края на годината никой от БПЦ не можа да каже какви са приходите и какви са разходите, както е във всички институции. Аз дори експериментирам със студенти и обещавам да пиша 6 на този, който ми даде отговор на въпроса", обясни той.

Обществото няма реална представа дали Светият синод изпитва финансови затруднения, или не, каза още той.

Относно парите от ЕС той обясни, че Светият синод никога не ги е анатемосвал, напротив вече няколко години ги консумира и по-скоро има апетит към тези евросредства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
от 26 преди 8 години
Както казаш - вярвам в Тангра, но въщо така и уважавам българските християни. И този поп би трябвало да се замисли над това какво иска. В крайна сметка загиналите в Априлското въстание също са били християни.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв е този християнски метрополит че да отлага почитане на Априлското Въстание - един чисто български празник? Щом БПЦ-то е решило да се дели от България и народа и - прав им път. Истинските българи ще си почитаме денят по повод годишнината от Априлското въстание. Но не виждам никакъв смисъл в това да не могат двата празника да се празнуват в един ден. Аз вярвам в Тангра и по-скоро бих празнувал годишнината от Априлското Въстание вместо Великден.
17
0
 
2
 
! Отговори
БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ преди 8 години
ВЪОБЩЕ НЕ МОЖЕ ДА ИМА СПОР ОТНОСНО ВЕЛИК ДЕН ЕСТЕСТВЕННО ЧЕ ТОВА Е ПРАЗНИКЪТ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОЛИТИЗИРА
16
1
 
3
 
! Отговори
да преди 8 години
И народът умува.Трябва ли ни такова православие ,което не знае що е държавен празник и Божи празник.Преди комунизма имахме турска екзархия,ама тя си вършеше по-добре работата.Нова регистрация на Църквата и изгонване на всички доносници и от нея.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дилема няма, тя е само в главите на отразяващите.
14
0
 
3
 
! Отговори
НАНКО РУСЕВ преди 8 години
ПО ВРЕМЕ НА АПРИЛСКОТО ВЬСТАНИЕ ПОПОВЕТЕ С ОРЬЖИЕ В РЬКА ВДИГАЛИ ХОРАТА А ДНЕС ;;;;;;;;ВИ
13
0
 
6
 
! Отговори
Радикален преди 8 години
За да има Възкресение ,най -напред трябва да се премине през ....Въстание ! Такава е ситуацията днес в България !!!
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въстанието е факт, а другото - не!
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ изопачиха и българската история и щом не е било турско робство, а съжителство значи и въстанието не е въстание, а априлски развод и няма какво да се празнува, защото е имало сватба и после развод.
10
1
 
8
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
Тоя дядо Николай го хапят щъркелите много отдавна.Случаят явно е медицински.Големият въпрос е в Св. синод толкова ли е изтървано положението с неадекватните люде???
9
3
 
2
 
! Отговори
еделвайс преди 8 години
А какъв хубав празник беше 1- ви май!!!!!! С нови дрехи, с ордени и ленти за ударниците, с настроение от изпълнени и преизпълнени планове, с изплатени заплати и премии, с празнични трапези, с целите си семейства, здрави и весели....... Почистени и спретнати предприятия, заводи, фабрики, улици и домове..... Усмивки от старите ленти...... О, минало незабравимо, о, пресвещени старини......
8
1
 
5
 
! Отговори
д преди 8 години
-Дядо Неофите де така-Бързам чедо за наградата !-Ами каква е таз масонска Нобелова награда.-Пука ми на мене за масоните.......Щом си вчесвам православната брада с парите ,масона не е беда...
7
3
 
5
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
Отговора на този въпрос (Възкресение ли да празнува или възтание) се крие в отговора на друг въпрос. Кому служи църквата, на Бога или на човеци? Църквата част от света ли е или само е в света? Църквата спасява души чрез Словото Божие или е психоаналитик на обществото? Ако БПЦ съзнава, че трябва да служи на Бога а не да се харесва на света, тогава отговора е ясен. Макар и не толкова ясен, защото църковните празници които се празнуват всъщност са езически такива, празнувани на езически дати.
6
4
 
11
 
! Отговори
Момо преди 8 години
Дядо попе, умря ми котката. Да я опееш, а? - Не става чадо. Само за хора е тука. *** в частната църква, там за пари всичко ще направят. А 500лева дали ще ми стигнат? - ?! Абе ти що не казваш, че котенцето е кръстено?
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Априлското въстание е през АПРИЛ.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ХА ХА ХА ХА!!!!!!!! Бъдещето на България и физическото оцеляване на българите е крайно неясно, а синодът се занимава с невероятно фундаменталните въпроси как да нарича думите :)
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Международен ден на труда и Великден се комбинират идеално.Църквата няма право да се меси в държавната власт, а Априлското въстание се празнува 10 дни от 20 до 30 април.
2
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Историята е реалност. Значи е с предимство. Религията е измислица. Значи да отстъпи, още повече че си сменя датите. Как може въпросният да възкръсва на различни дати?!
1
3
 
8
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
/трагичното събитие от 2009 г., когато в Охридското езеро се удавиха 15 българи."По този повод пловдивският митрополит публично заяви, че това е Божие наказание"/- Божие наказание кога ме няма. По скоро безхаберие на тамошните власти /бетер като нашите ама нали сме от един дол дренки/