Мюсюлмани, протест... И призив: 3 джамии в София

Петък, 6-ти микрорайон в "Люлин", краят на квартала, край горичка...
154

Снимка: Булфото

Петък по обяд. Район "Люлин" в София. 6-ти микрорайон, краят на квартала, отсреща е гора. На паркинг пред голям магазин се събират хора с български знамена. Ще протестират срещу мюсюлмани, които според информации в медиите участват в нелегални ислямски събрания. Притесняват се, че може би става дума за радикални ислямисти, а може и за терористи.

Отсреща, в едноетажна малка сграда, започват да се събират мъже. Време е за петъчната молитва.

Още по темата

Точно преди седмица "Господари на ефира" излъчиха репортаж от мястото. Сградата се води склад за обувки, но... се оказва молитвен дом. Сред мъжете, които идват, е и депутатът на Лютви Местан Хюсеин Хафъзов. Има и мъже, идващи с дипломатически автомобили.

И днес е така. Пристигат дипломати, мъже, деца, старци. Хафъзов го няма, но хора от района казват, че са виждали Лютви Местан.

Протестиращите и сградата за молитва са разделени от кордон полицаи. В района, на паркинга, а и по съседните улици има десетки полицаи и патрулки.

Тук е и районният мюфтия на София Мустафа Избищали. "Това не е протест на граждани, а политически протест. Не е протест на люлинчани, а на една партия", казва той. Мюфтията не уточнява коя е, но се разбира, че обвинява ВМРО.

Избищали е категоричен, че мюсюлманите се събират в сградата за петъчна молитва и в това няма нищо незаконно.

Имамът бил на трудов договор, назначен от Главно мюфтийство. Проповедите водел на български, само молитвата била на арабски.

Мюфтията на София показа копие на документ с подпис от столичния кмет Йорданка Фандъкова, че сградата е мюсюлмански молитвен дом.

Според исляма мюсюлманите обаче могат да се молят навсякъде, за това не е нужно специално място.

Джамията в центъра на София не е достатъчна за всички мюсюлмани, обяви мюфтията. Той припомни, че те често се молят на тротоара пред "Баня баши", защото няма място за всички.

"В София трябва да има поне три джамии", категоричен е Избищали.

Молитвата започна в 12:30. В същото време протестиращите, около 100 човека, запяха революционни песни.

"България е изстрадала много от радикалисти, идете си", извика протестиращ.

"Не искаме радикален ислям в Люлин", обясни друг от недоволните. Сред тях имаше млади мъже, рокери, но и баби от квартала.

Младежи разпънаха и плакат: "Спри ислямизацията, спаси България".

"Това е една бърлога, да си обират бостана", извика едър мъж.

След около час молитвата свърши. Мюсюлманите излязоха под викове: "България за българите"... И всички се разотидоха.


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА?

ЗАЩО СЕ ДОПУСКАТ НЕЛЕГАЛНИ СБОРИЩА МЮСЮЛМАНИ, ДАЛИ САМО СЕ МОЛЯТ ИЛИ КРОЯТ НЕЩО ПОВЕЧЕ?
90
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мюсолманите да вървят в мюсолманските държави.В християнска България не ги желаем.Всеки своемуто,да не посягат на нашето защото Бог им дава знаци-целия Близък Изток се тресе от военни действия но те продължават да нахалстват.Бог забавя но не забравя.А когато раздава правосъдие става немилостив..
89
2
 
5
 
! Отговори
qwerty преди 3 години
религиите са вредни за цивилизацията.
88
7
 
2
 
! Отговори
pisnami преди 3 години
Nay prokletata naciq - tova e balgarskata !!!!!! Mrazqt vsichki a ne vijdat sebe si
87
0
 
2
 
! Отговори
ПОРЕДЕН преди 3 години
До mamba

омбре добре си го пеистнал то кавичките се виждат де...ако не си спомняш това е част от реч на Путин към малцинствата Русия...става и за В България... в която още се казва че Русия няма нужда от малцинствата а те имат нужда от Русия и там още да спазват руски закони в страна говореща и пишеща на руски език и так дале ..и зааършващо независимо колко силно крещят думата „дискриминация...
86
1
 
11
 
! Отговори
технократ преди 3 години
Младите хора трябва да учат естествени науки-математика физика,биология,а не да се занимават с религия.Защото ако днес живеем по удобно от хората преди 2000 години това го дължим на инженерните науки и инженерите.Естествените науки карат човека да мисли,да съобразява,да разсъждава и никога да не вярва сляпо на някого.Точно сляпата вяра е целта на религиите.Замислете се например защо сляпата вяра не вирее в страна като Япония например.
85
3
 
12
 
! Отговори
Джан преди 3 години
Искат 3, да не останат без 1!
84
2
 
22
 
! Отговори
контра преди 3 години
А мият призив е: НИТО ЕДНА ДЖАМИЯ В СОФИЯ! АМИН!!!!!!!!!!!!
83
4
 
21
 
! Отговори
анонимна. преди 3 години
Само да знаете колко е страшно да се обърнеш и зад гърба ти с една цепка на очите да те гледа животно цялото в черно.Инфарктна ситуация.Крайно време е пазарджишкия кмет да прогледне, ако ли не да му купим 3Д очила.
82
3
 
21
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 3 години
А защо не двадесет църкви в Анкара? Така аз съм съгласна.
81
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България няма малцинства, тъй като граничим с български общности при орязване на територията ни. Не бъркайте етнос с малцинство. Някои хора го правят умишлено.
80
3
 
23
 
! Отговори
Болди преди 3 години
Първо, такова нещо като "радикален ислям" не съществува, по простата логина, че ако съществуваше то тогава трябваше да има и "нерадикален ислям", а това е оксиморон!

Втората огромна заблуда - исляма е религия, едва ли не като всички останали религии - а той не е религия! Исляма е един сатанински култ към смъртта.
79
6
 
37
 
! Отговори
озарен преди 3 години
Защо Япония няма проблем с мюсюлманите? Много просто, там исляма е забранен и точка. Не могат да живеят там, не могат да се женят за японци, нямат право на работа и закупуване на недвижима собственост. Коранът е забранен. Дори Япония не поддържа дипломатически отношения с мюсюлмански държави. Май им е зле!
78
3
 
46
 
! Отговори
озарен преди 3 години
Българите сме били нетолерантни, протестиращите- все бандити. Ама нека го погледнем от друг ъгъл. Тук живеят и арменци и евреи, а от последните 25 години и доста китайци. А бе що веднъж не стана някакъв проблем с тях, защо никъде няма протести или искра на негативно отношение. Европа е пълна с всякакви националности, ама само с мюсюлманите проблем и пак те милите в нищо не са виновни, другите били ксенофоби, расисти и какви ли не. А бе погледнете целия свят- има ли мюсюлманин- има проблем.
77
1
 
22
 
! Отговори
2 преди 3 години
Трябва да има поне 10 църкви в саудитска арабия , за да има къде туристите да запалят свещ. На това трябва да се обърне внимание . Не може толерантността и търпимостта да са еднопосочни. А колкото до религията- тя е само повод за подмяна на културата. Виждал съм как при наличието на две джамии в малко село всички мюсюлмани се молят в кръчмата.
76
1
 
36
 
! Отговори
mamba преди 3 години
В България живеят българи Всяко малцинство, независимо от къде е, което иска да живее, работи и яде в България трябва да говори български език и трябва да уважава и спазва българските закони. Ако някой иска Шериат, да отидат в държавите, където това е държавен закон.Няма кой да им предоставим специални привилегии или да редактираме законодателството си спрямо техните желания, независимо колко силно крещят думата „дискриминация“.
75
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ви щем тукааа, не разбрахте ли. Баба Меркел и тя не ви ще, никои не ви иска. Авропата и тя не ви иска, чичко Путин и на него не му харесвате. 500 г. осквернявахте народа ни, убивахте, палихте, клахте, измиите си устите и да не сте посмели да изричате нищо, вън от родината ни. Тук се чете и пише с А Б В и палим свещ за здраве . Амин!!!
74
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите сме чувствителни на тема ислям, защото сме единствената народност в Европа била под игото на ислямска държава половин хилядолетие.Чувствителни сме,защото 15% от населението на БГ са мюсюлмани и10% роми.С право сме чувствителни, защото прогнозите за 2050г е християнското и мюсюлманското население на света да се изравнят по брой,а в нашиия случай българския етнос ще е малцинство с страната си.
Кой си прави експеримент със целия свят и защо?
73
1
 
2
 
! Отговори
Лилит преди 3 години
До Лилит

"Преди де е разрушат" да се чете "преди да ги"....
72
2
 
11
 
! Отговори
Лилит преди 3 години
До Анонимен

Отлична идея! Няма как да се осъществи, защото е икономически неоправдано. И ще ни е трудно за поддръжка, дори и като кадри. Аз бих си пожелала да видя поне паметни плочи на чий светец е била посветена църквата в Истанбул преди да е разрушат до джамия.