По селските пътища без винетка, по другите – с електронна

Камионите и рейсовете ще плащат тол такса, колите - винетна
Обновена: 29 мар 2016 16:04 | 29 мар 2016 15:41,
58
По селските пътища без винетка, по другите – с електронна
Снимка: архив Булфото

По около 3000 км от третокласната пътна мрежа в България ще се пътува без винетка. Това ще са малки локални пътища, по които няма транзитен трафик и които нямат алтернатива за достъп до дадено населено място.

Това обяви регионалният министър Лиляна Павлова.

По останалите 17 000 км от републиканската пътна мрежа ще се пътува или с винетка, или с тол такса.

Още по темата
Павлова съобщи, че ще бъде въведен смесен модел на плащане за преминаване по пътищата. Превозните средства над 3,5 тона ще заплащат тол такса на принципа на изминатото разстояние. Това вероятно ще стане в началото на следващата година. Колите до 3,5 тона няма да плащат тол такса. За тях ще остане винетната система, която вече ще е електронна и ще влезе в сила през втората половина на 2017 г.. Е-винетката ще важи за една година, без значение през кой месец е закупена. 

За ТИР-овете няма да е нужно специално бордово устройство във връзка с тол системата. Транзитно преминаващите ще могат да си купят маршрутни карти онлайн или на границата, на бензиностанции и на други специализирани места.

Павлова прогнозира, че приходите от винетки могат да се увеличат драстично. Тя обясни, че преди увеличението на цената приходите са били около 200 млн. Лева за година, а след увеличението им се очаква да достигнат до 250-260 млн. Лева. “С въвеждането на тол таксите, сумите като минимум може да се удвоят или утроят през първите години, а в годините напред тези приходи могат още повече да се увеличат“, обясни министърът, цитирана от БТА.

Павлова обеща, че през тази година ще продължи поддържането и на малките пътища. Със средства от допълнителните приходи след повишаването на цената на винетките се прави програма за целенасочено финансиране на ремонтни пътни дейности в определени райони - приоритетно в Северозападна и Северна България.

Основен приоритет остава магистралата "Хемус" и довършването на магистралата "Струма".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
29
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Еко-такса, пътен данък, застраховка, свинетка, акцизи на горивата, годишен преглед..toll А, няма ли да им се напукат петичките? Не може ли просто българските граждани да плащат един данък+застраховка и да си карат спокойно? Друго си е да продаваш лепенки за по сто кинта..
25
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И гледай само какви ще са цените! Леле мале!
24
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поддръжката се нарича КЪРПЕНЕ !След 1 година тези кръпки са ЦЪФНАЛИ за първа пролет !ПРОСТО ТРЯБВА МАФИЯТА ДА СЕ РАЗКАРА !
23
1
 
31
 
! Отговори
Ох Лиле преди 8 години
От колко време тази е министър и не знае ли, че пътищата у нас се делят на Републикански и общински, а и частни. Първите се подразделят на автомагистрали, Пътища първи клас, втори и трети клас. Та ако казваш по кои пътища как ще се движим трябва да използваш тази терминология, не да хвърляш прах - по селските така, по градските онака...Простотия до шия е казал народът.
22
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поддържакат се нарича КЪРПЕНЕ ! След 1 година тези кръпки са ЦЪХНАЛИ за първа пролет !ПРОСТО ТРЯБВА МАФИЯТА ДА СЕ РАЗКАРА !
21
1
 
30
 
! Отговори
ТОВА РАЗТРЕСЕ ИНТЕРН преди 8 години
Е-винетката ще важи за една година, без значение през кой месец е закупена. - тука някаква иновация са вкарали !!! невиждано , нечувано !
20
2
 
13
 
! Отговори
До 20 преди 8 години
Добре да не е кръчмарска. Мислиш ли че колите в бг са около 3млн. Аз не. Има само почти 3млн коли в София. Ако сложиш винетка по 20лв на кола на всички коли за година пак ще получиш почти 200 000 000
19
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАЧАЛНИКА ще си купува остров, треат свежи кинти.
18
3
 
4
 
! Отговори
do 17 преди 8 години
Не ти се връзва, щото математиката ти и кръчмарска не е....не само колите плащат винетки и винетките не са само годишни...тоест си сметнал едно нищо, в случая
17
3
 
28
 
! Отговори
Миро преди 8 години
Изумително е как винахи се говори за по-големи приходи като нещо хубаво. "Приходи" означава повече пари събрани от работещите хора. Това са пари насила извадени от реалната икономика. 45години комунизъм+26 години социализъм и къде сме? Харесва ли ни къде сме, че гордо водим лява политика на все повече събиране? Явно е, че тая работа не става. Ами защо толкова години не се направи нищо за намаляване на огромната и тромава държавна машина?
16
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браус!Немате наяждане!Е те таквиз ора аресвам!
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещо не ми се връзва.. 200 000 000 / 67лв = 2 985074 коли вдига с 30лв т.е 2985074*30=89 552 220 мен ли като прибавим към 200 000 000 =283552220. Питам как от 283млн реши че са 255 къде отива разликата от почти 20млн лева?
14
0
 
27
 
! Отговори
Л. Павлова преди 8 години
Аз предлагам щот я вдигнахем на 100 лв електронната да е поне 500 щот нова? А кво ще кажете? Абе кво ли ви питам
13
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Освен да си увеличи дирника тази до като е на власт... друго няма да се случи ! Кофтито е, че ние си патим от малоумието и !
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 11и коя е тая велика "бЕла" държава?
11
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СВИНЕТКА - ОСТАВКА !ТАЗИ Е ВИНОВНА ЗА РАБИТИТЕ КОЛИ ЗАРАДИ ВИНЕТКИ !
10
1
 
29
 
! Отговори
До 3 преди 8 години
За 150-200 (някои са и под 100) километрова магистрала да се плаща тол такса за лек автомобил, ще си е чист обир. Още повече, че на някои магистрали ограничението на скороста, доста под 120кл/ч. И да, напълно е възможно,в България невъзможни неща няма!
9
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук в белата държава в която съм няма винетки за леките автомобили. Има винетки само за автомобилите над 3.5 тона и това го въведоха от скоро. Всичко е вложено в цената на горивата и никой не се притеснява да търси винетки. Колкото повече карш и зареждаш гориво толкова повече държавата печели! Само че тук в белата държава нямат мутри и мутреси. А при вас мутрите си имат държава!
8
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ бавно и тържествено си режат главата! Алчността не е донесла на никой нищо добро и те ще си понесат последствията за нехуманността към бедния български народ. Дори ние, които гласувахме за тях, ще пропуснем на следващите избори! Аз за първа година няма да си закупя винетка и като мен са много! Не зная как точно ще им се увеличат приходите..... Безхаберници!
7
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само червения *** отчаяно иска безплатно да яде , пие , пътува . Другарю това беше възможно , ако бяхте построили комунизЪма , ама вие отървахте фронта и нищо не направихте . Народа чака , чака и накрая почна да си плаща , а ти както искаш .