С "Великден за всеки" ОмбудсМая ще помага на пенсионерите

Кампанията е насочена към онези, които няма да получат добавки за празника
Обновена: 3 апр 2016 12:44 | 3 апр 2016 12:43,
92
С "Великден за всеки" ОмбудсМая ще помага на пенсионерите
Снимка: Архив Bulphoto

Целта на кампанията "Великден за всеки" е да се подпомогнат с ваучери от 20 лева пенсионерите, чиято пенсия надхвърля с малко критерия за отпускане на 40 лева добавка. Това каза омбудсманът Мая Манолова, по време на представянето на инициативата кампания "Великден за всеки", която се провежда под неин патронаж, предаде репортер на Агенция "Фокус”.

Кампанията "Великден за всеки" – "Дари празник на баба и дядо" е насочена в подкрепа на най-нуждаещата се част от българското общество – пенсионерите. Мая Манолова разказа, че идеята за нея е възникнала след като по време на приемните ѝ за граждани, които организира в страната, пенсионерка от Плевен пише писмо до нея, в което се оплаква, че няма да получи 40-те лева великденска надбавка, тъй като пенсията й надхвърля с 1, 78 лева сумата от 300 лева, която е критерият, по който правителството отпуска еднократната помощ.

"Същата история с подобна драма се повтори във всяка една от моите приемни и за пореден път си дадох сметка колко са бедстващи нашите родители, възрастните хора в страната. Дадох си сметка, че всеки един работещ човек може да отдели от средствата си за да помогне и на пенсионерите, които няма да получат въпросната надбавка, да прекарат по един подобаващ начин този свят празник – Великден", заяви омбудсманът.

Тя припомни, че правителството отдели ресурс за един милион и 100 хиляди пенсионери, които ще бъдат подпомогнати с еднократна помощ. "Винаги ще има един формален праг, при който много хора няма да получат тези важни надбавки, заради 1-2 лева. Над формалния праг ние ще надградим нашето неформално отношение и съпричастност към възрастните хора в България", посочи Манолова.

Тя обясни, че целта на инициативата е да бъдат подпомогната с ваучери от 20 лева най-нуждаещите се пенсионери, с които да може да се пазарува в близо 5 000 магазина в цялата страна. Разпределението им ще става по предварително раздадени списъци от пенсионерските клубове по места и със съдействието на местната власт. Средствата ще се набират по банкова сметка, разкрита единствено за целите на кампанията, а всеки желаещ да дари средства, трябва да посочи общината, за която дарява.

Целта е децентрализация на набраните средства, така че да е ясно с какъв паричен фонд разполага всяко едно от населените места.

Сметката, по която могат да се даряват средства е IBAN: BG03BUIB98885029906100, Банков код: BUIBBGSF.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До симовПРЕДИ 30 ГОДИНИ !ПЕНСИЯ В БЪЛГАРИЯ 160 ЛЕВА ! В ДАНИЯ НАПРИМЕР 800 ЛЕВА !!!Преди 30 години билетче за градски транспорт беще 4 ст. Днес е 1,50 лв., 35 пъти повече. При евроатлантизма и благоденствиетото пенсиите от 160 лева увеличиха ли се 35 пъти - станаха ли на 5 хил лева? Защо днес пенсионерите с 5 хил лева пенсии ровят в кофите за смет?
9
6
 
25
 
! Отговори
симов преди 8 години
ТАМ КЪДЕТО Е ИМАЛО СОЦИАЛИЗЪМ , ПЕНСИИТЕ И ТРАГЕДИЯТА СЪТВОРЕНА ОТ КОМУНИСТИТЕ Е ТРУДНО ПОПРАВИМА !!!!!! ПРЕДИ 30 ГОДИНИ !ПЕНСИЯ В БЪЛГАРИЯ 160 ЛЕВА ! В ДАНИЯ НАПРИМЕР 800 ЛЕВА !!! КОМУНИСТИТЕ СЪСИПАХА БЪЛГАРИЯ И ОЩЕ 20 ГОДИНИ ЩЕ ИМАМЕ НИСЪК СТАНДАРТ !!!!!
8
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 11. Проблемът е, че твоите пари не са внесени, а взимаш пари от пенсионерите, които са внасяли. За да има за теб, ги взимат от тези на които дават подЯния заВелигден и Коледа. Разбираш ли, че за да взимаш голямата си пенсия, незаслужено, милион пенсионеримизерстват.
7
2
 
25
 
! Отговори
Работодател преди 8 години
" Дадох си сметка, че всеки един работещ човек може да отдели от средствата си за да помогне и на пенсионерите..."Я веднага тези камериерки с повишените заплати от туристическия бранш, на които им повиших заплатите по 400 лева бруто, да вадят пари от джобовете и да съдействат на Майченцето!
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През соца имаше параграф Фонд пенсии, но всичките пари влизаха в републиканския бюджет, където властта ги преразпределяше по нейна преценка.
5
7
 
25
 
! Отговори
генов преди 8 години
Партията на това кречетало Мая ,унищожиха и ограбиха Пенсионния фонд през петдесетте години на двайсти век !!! Обрекоха за десетилетия пенсионерите на геноцид !!!!! ВСИЧКИ ОТГОВОРНИ КОМУНИСТИ НА СЪД ЗА ЛИКВИДИРАНЕТО НА ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА !!!!!!!
4
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Големите пенсии са на бюджетните пенсионерите. Те са с начислени, но не внесени осигуровки. Би трябвало да не получават пенсии. Заради тях и помощите , са малки пенсиите.
3
1
 
21
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 8 години
Манете ги тези пенсионери, по-добре да даваме повече пари за соросови стипендии на младите които чуждестранни корпорации ги добиват безплатно!
2
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малко инфо за необразованите червени пенсионери. През 1945 г. БКП национализира няколко милиарда лева пенсионен фонд и го окраде за свои нужди . От тогава се плаща от бюджета , но ниски пенсии. Баба ми получаваше 28 лв. земеделска пенсия , а майка ми 60 лв. Беше страшна мизерия по времето на БКП . Сега възтановиха пенсионния фонд от 25 години , но назначените капиталисти от БКП-БСП не плащат осигуровки на работниците си и няма пенсии или са ниски. Това е истината , а другото политиканстване .
1
1
 
27
 
! Отговори
майски преди 8 години
Да се подпомогнат и тези, с пенсии от 800 лв. Нали и те са "онеправдани" като останалите? В края на краищата, като сме обявили кампания, трябва да е за всички, нали?