С "Великден за всеки" ОмбудсМая ще помага на пенсионерите

Кампанията е насочена към онези, които няма да получат добавки за празника
Обновена: 3 апр 2016 12:44 | 3 апр 2016 12:43,
92
С "Великден за всеки" ОмбудсМая ще помага на пенсионерите
Снимка: Архив Bulphoto

Целта на кампанията "Великден за всеки" е да се подпомогнат с ваучери от 20 лева пенсионерите, чиято пенсия надхвърля с малко критерия за отпускане на 40 лева добавка. Това каза омбудсманът Мая Манолова, по време на представянето на инициативата кампания "Великден за всеки", която се провежда под неин патронаж, предаде репортер на Агенция "Фокус”.

Кампанията "Великден за всеки" – "Дари празник на баба и дядо" е насочена в подкрепа на най-нуждаещата се част от българското общество – пенсионерите. Мая Манолова разказа, че идеята за нея е възникнала след като по време на приемните ѝ за граждани, които организира в страната, пенсионерка от Плевен пише писмо до нея, в което се оплаква, че няма да получи 40-те лева великденска надбавка, тъй като пенсията й надхвърля с 1, 78 лева сумата от 300 лева, която е критерият, по който правителството отпуска еднократната помощ.

"Същата история с подобна драма се повтори във всяка една от моите приемни и за пореден път си дадох сметка колко са бедстващи нашите родители, възрастните хора в страната. Дадох си сметка, че всеки един работещ човек може да отдели от средствата си за да помогне и на пенсионерите, които няма да получат въпросната надбавка, да прекарат по един подобаващ начин този свят празник – Великден", заяви омбудсманът.

Тя припомни, че правителството отдели ресурс за един милион и 100 хиляди пенсионери, които ще бъдат подпомогнати с еднократна помощ. "Винаги ще има един формален праг, при който много хора няма да получат тези важни надбавки, заради 1-2 лева. Над формалния праг ние ще надградим нашето неформално отношение и съпричастност към възрастните хора в България", посочи Манолова.

Тя обясни, че целта на инициативата е да бъдат подпомогната с ваучери от 20 лева най-нуждаещите се пенсионери, с които да може да се пазарува в близо 5 000 магазина в цялата страна. Разпределението им ще става по предварително раздадени списъци от пенсионерските клубове по места и със съдействието на местната власт. Средствата ще се набират по банкова сметка, разкрита единствено за целите на кампанията, а всеки желаещ да дари средства, трябва да посочи общината, за която дарява.

Целта е децентрализация на набраните средства, така че да е ясно с какъв паричен фонд разполага всяко едно от населените места.

Сметката, по която могат да се даряват средства е IBAN: BG03BUIB98885029906100, Банков код: BUIBBGSF.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
6
 
21
 
! Отговори
бай Петко преди 8 години
Мая, горе на снимката си много ХУБАВА. Жена във възрастта на любовта !
29
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най справедливата пенсионна система и здравноосигурителна е всеки човек да има лична осигуровка . Там му се трупат парите и като му потрябват са си негови . Тия измислени солидарни фондове не стават . Този който е социално слаб ще има социални пенсии и социални държавни болници . Така е в развитите държави. Нямаш пари не получаваш пенсия . Другото е утопия .
28
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименот мен ли те е срам бе,гадино нещастна...мамка ви продажна ,*** мръсни !!!!
27
0
 
23
 
! Отговори
naco преди 8 години
Може ли някой да каже,с какво се е захванала г-жа Манолова и какво е ДОКАРАЛА до КРАЙ?!
26
5
 
19
 
! Отговори
от 45 до 43 преди 8 години
"Не нищо не трябва да получава , защото това са пари от нашите вноски и затова този пенсионен модел ощетява хората , които са правили вноски"Никой не те кара насила да даряваш и няма да се вземе от твоите вноски.
25
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най тъпия пример е Гърция , където всичко е далавера. Те взимат пари , че сутрин ставали рано за работа . Просто това е най долната държава в ЕС .
24
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добра е инициативата. В крайна сметка никой не кара работещите насила да подкрепят пенсионерите с пари. Всичко е доброволно и този, който не иска да дари - няма да дари."Средствата ще се набират по банкова сметка, разкрита единствено за целите на кампанията, а всеки желаещ да дари средства, трябва да посочи общината, за която дарява."Никой не ви кара да дарявате.
23
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искам да попитам , защо хора над 70 години , които нямат трудов стаж нито са плащали осигуровки трябва да им се дава минимална пенсия . Значи цял живот ядене и пиене без да мисли за нищо и сега трябвало да получава нещо . Не нищо не трябва да получава , защото това са пари от нашите вноски и затова този пенсионен модел ощетява хората , които са правили вноски . Трябва да има личен пенсионен фонд , колкото си внасял толкова ще взимаш . Тогава другарите партийни секретари ще разберат истината .
22
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До пенсионер , пенсията ти е толкова висока защото си получавал огромна заплата, не според приноса ти. А стажът от 40 години е преизчислен към 3-та категория труд. Не си. Не си работил 40 години, а петнадесетина.
21
5
 
22
 
! Отговори
най-обикновен четец преди 8 години
комунистите никога няма да умрат докато има наследници на бившите чорбаджии и буржоа отпреди девети семтември...максимата Зъб за зъб,око за око трябва да унищожи и довърши и ДВАТА враждуващи лагера за да тръгне страната напред...живейте бързо ,умрете млади и ни оставете на чисто да работим и да се трудим,обременени капиталисти и комунисти !
20
3
 
23
 
! Отговори
Пенсионер преди 8 години
Не е справедливо - всички ние които работихме в Мините и Металургията сме обидени от политиката на Държавата .Взимам 910 лева пенсия като работник с близо 40 години трудов стаж .Реалната Пенсия ми е 1250 лева .Сега ще има по 40 лева за ромите и радикалните ислямисти които не са искали да имат нещо общо с Осигурителната система на България ?
19
2
 
25
 
! Отговори
я стига преди 8 години
С ТОЯ ПОПУЛИЗЪМ!КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ СПРЕ ТОЛЕРИРАНЕТТО НА ХОРА,КОИТО ИЛИ НЕ СА СЕ ОСИГУРЯВАЛИ,ИЛИ СА ГО ПРАВИЛИ НА НИКАКВА ЗАПЛАТА!ФАКТИЧЕСКИ ТЕ ВЗИМАТ ПОВЕЧЕ ПАРИ ОТ ТЕЗИ КОИТО СА СЕ ОСИГУРЯВАЛИ НАЙ-ПОЧТЕНО.А СЕГА ЩЕ ПЛАЩАТ И ПО-ЕВТИН ТОК.Е НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!НЕ СЕ ЧУДЕТЕ,ЧЕ ИМА НЕБЕСНОКАФЯВА ИКОНОМИКА И ХОРАТА НЕ ЖЕЛАЯТ ДА СЕ ОСИГУРЯВАТ!
18
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Толкова про.сти и злобни червени писачи показва , че нищо не става от тях . Ами баба ти може и 50 години да е внасяла осигуровки по 30 лв. на месец върху основната заплата , а на учителите и лекарите бяха ниски заплатите . Това беше по поръчка на Тодор Живков , да са с ниски заплати народната интелигенция , учители , лекари , инженери и т.н. Запознай се как се формират пенсиите преди да псуваш като каруцар .
17
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другарите червени пенсионери никога няма да разберат , че колкото си внесъл толкова ще ти е пенсията . Например аз внасям по 300 лв. на месец , а ти по 50 лв. и искаш еднакви пенсии. Да ама не . Това са мои пари и не ми дават цялата пенсия за да има за такива мързеливци . Иначе спокойно можеш като влезеш в магазина да не плащаш , а да кажеш колко е било хубаво едно време . Дано ти дадат без пари .
16
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато партията на "тази кокошка" управляваше, тогава пенсионерите не ровеха в кофите за смет за огризки от храна както днес, защото след като платят парното и тока от пенсията не остава нищо за храна.
15
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имаше фонд СБКМ- социално битови и културни мероприятия. Почивните станции, поевтиняване на храната, подпомагане на работници в нужда. Но нямаше безработица.
14
5
 
27
 
! Отговори
анон преди 8 години
ПАРТИЯТА НА ТАЗИ КОКОШКА ИЗВЪН ЗАКОНА И НАКАЗАНИЕ ЗА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ БЕЗЧИНСТВА !!!! ДА НЯМА ДАВНОСТ ЗА ТЯХ ......
13
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"А не ти ли е ясно,че държавата просто ги е преместила от единия джоб в другия!къде за социални дейности и помощи,къде за субсидиране на неща от коита принадена стойност няма-образование,култура,раздаване на коледни велекденски и вс.други добавки ?"Социални дейности нямаше - нито фондове, никой не получаваше социални помощи, за такова нещо никой дори и не знаеше какво е. Образованието и здравеопазваненето бяха на световно ниво, имаше култура а не чалга.
12
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди 89та година нямаше фондове за социални помощи, за такова нещо никой не беше и чувал, и тогава бездомниците, пенсионерите и клошарите живееха много по-зле от днешните евроатлантически бездомници и клошари за които евроатлантизмът е създал фондове да им се помага и да имат по топли одеяла когато зимата спят под мостовете и в подлезите и топла храна в центровете за безплатна храна, а тогава дори нямаше безплатна храна, бездомниците трябваше да си купят храна иначе умираха от глад.
11
3
 
26
 
! Отговори
Даола преди 8 години
Все по-често си давам сметка, че 90 % от пенсионерите в градовете си имат къща на село и градинка. От моите познати всъщност 99 % имат.