Раждането - у дома или в болница

Увеличаването на възрастта за раждане е рисково
Обновена: 11 май 2016 13:31 | 7 май 2016 13:45, Петя Славова
30
Раждането - у дома или в болница
Снимка: архив, Булфото

 „Има много пациентки, които не искат да раждат в болница. Но има и друг поток от пациенти, които са съгласни да родят в болница, но без ние да вземаме активно участие в тяхното раждане. Те не искат да им се слага абокат, не искат да отваряме инструментално околоплодния мехур. Те възприемат това като вмешателство в хода на родилния процес”, заяви пред Нова тв д-р Валентина Григорова, зам.-директор на Първа АГ болница "Света София".

Още по темата

 „Не съм съгласна с твърдението, че нямаме отношение към родилките.", обясни доктор Григорова и призова бременните да имат доверие в лекарите.
 
Бременна с второто си дете жена е избрала да следи бременноста си при акушерки, а не при лекарят, при който ще ражда. Причината е, че пред тях тя може спокойно да изкаже притесненията си, да зададе въпросите си. Говорят си и по час в приятелска и спокойна атмосфера.
 
„Тук ми отделят много време и внимание. Чувствам се спокойна”, казва тя, нещо, което в болницата не би било възможно.
 
Според акушерките, съвременните жени имат достатъчно информация и са образовани и могат да преценят как да се появи детето им. Те смятат, че основният проблем у нас се крие в идеята, че на бременните се гледа като на хора в постоянен риск, докато в чужбина, с тях се държат като със съвсем здрави хора, освен ако не възникне някакъв проблем.
 
Както писа Dnes.bg преди няколко дни 37-годишна жена пожелала да роди без медицинска помощ в дома си в село Иван Вазово, загуби бебето си, тъй като по време на раждането то се задушило и починало.
 
Опечалените родители Галя и Боян признават, че нямат доверие на болничните заведения. Заради това жената решила да роди сама, в домашни условия. Освен нежеланието да посети болница, двойката не е потърсила помощта на лекари за раждането.
 
Много родилки са недоволни от отношението, което получават в голяма част от държавните болници. Именно това е и причината те да се насочат към алтернативен начин на раждане. В не една страна домашното раждане е позволено със закон и е асистирано от екип специалисти. У нас това не е позволено. Според доктор Григорова, то е опасно. Като един от аргументите бе и увеличаването на възрастта за раждане, която крие допълнителен риск. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обезболяването по време на раждане не се поема от здравната каса, прилага се вече 100 години в цивилизованият свят, в България това е лукс, струващ 80 лв.
25
0
 
4
 
! Отговори
ss преди 7 години
Може и в обора да пробват
24
1
 
7
 
! Отговори
Сп???нс преди 7 години
Всеки път като говоря с някой познат ми обясняват как и колко пари са им поискали в болницата ,ами да съберат някаква сума и да потърсят подходяща оферта от някоя частна клиника. Също няма да е зле клиничната пътека за раждане да може да я използваш в клиниката на която имаш доверие , защото болницата взима не малко пари от здравната каса ,за извършване на "услугата" '
23
1
 
5
 
! Отговори
1212 преди 7 години
До SisiИ аз съм се насочила към Тутракан! Благодаря, че го спомена!
22
0
 
5
 
! Отговори
Sisi преди 7 години
До мама Така е - Медицински център "Св. Ив.Рилски". От Русе, Разград и др. градове идват при нас.
21
0
 
5
 
! Отговори
мама преди 7 години
До SisiВие В Тутракан сте ОК! Имате чудесен родилен дом!
20
0
 
9
 
! Отговори
Sisi преди 7 години
До До 1212Какви секти, какво рискуване на живата? Жената иска да роди в провинцията. Какъв е проблема? Искаш да кажеш, че ние дето не сме от София рискуваме живота си и този на детето си, като раждаме нпр. във Тутракан?
19
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1212.Искай да родиш с маска . Заспиваш , в даден момент си чуваш крясъка и това означава за всички , че раждането е настъпило.Има опасност бебето да излезе бързо и да получиш вътрешни разкъсвания , за това лекаря и акошерката трябва да избегнат това .
18
10
 
16
 
! Отговори
До 1212 преди 7 години
Като искаш спокойствие и добро отношение,просто си приготви 1200 лв и ще родиш в перфектни условия и в обстановка за 21 век ,а не да говориш глупости.Ако аз съм ти съпруг няма да ти позволя да рискуваш живота на детето ни и и твоя живот.Това е безотговорно. Това някакви секти ли ви зомбират-раждала жена ,която знае за какво става въпрос да говори толкова глупости
17
8
 
8
 
! Отговори
1212 преди 7 години
До АнонименИ аз не съм за домашното раждане! Но сега след първото ми раждане, когато около мен бяха се наредили десетина души кибици, които нямаха никакво отношение към самият процес а просто гледаха и викаха като на футболен мач сега два месеца преди второ раждане съм в тих ужас! Правя проучване на родилни домове в провинцията. Искам спокойствие! Акушерка и лекар при нужда. Съвсем скромно желание. Ние всички казваме след като родим - забравя се. За това и нашите дъщери ще раждат като нас!
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В АГ спасиха моята дъщеря , като и преляха кръв , с източване на нейната !Имам кръвна група R фактор (-).Нейната (+). Медицинските кадри знаят , какви са последиците , ако не сте в Болница , която го прави това !
15
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дай да се върнем 100 години назад и да се ражда по нивите !Кой оживее , добредошъл .
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А, ако някой УФСЪ иска може и на сред гората да роди, ама ако нещо се обърка, после да няма ревове и плачове по всички телевизии. А и никакво викане на линейки, като е решила да ражда естествено да си отстоява решението, а не като се обърка нещо-линейка и после ако не спасят детето или нея-докторите били виновни.
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1212Така е, ама ако въпросът е оцеляването на мен и детето ми, ще изтърпя малко крясъци. По-добре малко крясъци, но живи и здрави отколкото вкъщи, ама без грам сигурност как ще завърши.
12
4
 
11
 
! Отговори
mimoza преди 7 години
До 1212Ами да си плащат за частни болници. Там със сигурност ще бъдат гледани като писани яйца.
11
2
 
2
 
! Отговори
1212 преди 7 години
ГРЕШКА: вкъщи
10
14
 
13
 
! Отговори
1212 преди 7 години
Държавните родилни домове и АГ отделения са превърнати в скотобойни. С крясъци, команди, пренебрежение, обиди и унижение идва новия живот. Жените са стресирани и уплашени с травми за цял живот и не искат да помислят за друго дете благодарение на "лекари" и помощен персонал. С търсене на отговорност много малко семейства се занимават, защото няма смисъл. Както при мен се случи "лекарят" беше "шегаджия " и ми каза: "Ние тук сме много, а ти си сама. Какво ще докажеш?" Не от хубаво раждат в къщи.
9
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като почнат с това "ама бабите как раждали по нивите?" Ами, раждали са, защото просто е нямало друго, но ако е имало модерни болници и специалисти като днес, дали щяха да ражда по ниви и полета? Да не говорим, че масово са раждали по 10 деца, от които я 4-5 стигнат до пълнолетие, я не. Смъртността при родилките също е била много висока. Познавах много възрастна жена, имала е 9 деца, бяха оживели 2. Е, това ок ли е?
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По принцип в болница е по-добре, но от личен опит мога да ви кажа, че естественото раждане не е на почит от акушерките. Държат се много грубо, бързат да приключат с родилката. И това нанася непоправими вреди на здравето и. Тези неща се доказват трудно. Много потърпевши не търсят отговорност.
7
3
 
20
 
! Отговори
mimoza преди 7 години
Тия, "смелите", са пълни кукувици. Само неграмотен човек може да изложи ДВА живота на такава непремислена опасност, каквато е раждането вкъщи!