Труповете – вече на цигарите: Ще ви спрат ли?

Лекува ли се болест с картинки, питат наблюдатели
26 юли 2016 12:10,
143
Труповете – вече на цигарите: Ще ви спрат ли?
Кадър: "Нова телевизия"

Зловещите картинки върху кутиите с цигари вече са на пазара. На някои от тях има човешки труп, на друг – храчеща кръв жена, на трета – майка, която издиша цигарен дим в лицето на детето си. Сред картинките има и снимка на детенце с надпис, че децата на пушачите много често също стават пушачи.

Общо 14 са предупредителните текстове и плашещи картинки. Те ще се сменят всяка година и ще запълнят до 65% от цигарените кутии. Това трябва да стане до 20 май 2017 година.

Ако на предишните кутии имаше информация за съдържанието на никотин, катран и въглероден диоксид, то в новите тя ще е, че "тютюневият дим съдържа над 70 вещества, за които е известно, че причиняват рак".

Още по темата
Ще повлияят ли обаче ужасяващите картинки пушачите? За това спорят експерти, лекари и самите пушачи, а отговорът не е еднозначен.

"Смятам, че много са прекалили. Безумна идея както много други неща", коментира новият облик на цигарите продавачка пред "Нова телевизия". Тя е категорична, че няма да спре да пуши и ако трябва, ще купува контрабандни цигари, за да не вижда снимките.

"Яко пушим и няма да спрем", казват и група младежи. Млад мъж пък пита защо на бутилките с алкохол не сложат снимки на размазани в катастрофи хора. Друг пък обяснява, че в цигарите има хормон на щастието, която е по-силен от плашещите картинки.

"Пушачите са страхотно племе. Те са зависими и нищо няма да им повлияе", коментира пък друга жена пред камерата.

Експертите и наблюдателите също са разделени.

Пулмологът д-р София Ангелова обясни, че пушачите се делят на хармонични и нехармонични. "На първите пушенето е част от живота им и никой и нищо не може да им повлияе. Втората група се поддава на влияние. За съжаление в България хармоничните пушачи са повече", каза тя.

Политологът и бивш депутат от БСП Татяна Буруджиева пък смята, че тези картинки са насочени по-скоро към непушачите. "Човешкото съзнание, гледайки подобни неща, не е устроено веднага да ги прехвърли към себе си", каза тя и допълни: "Това е все едно да не седнеш зад волана като гледаш толкова катастрофа".

Спред Буруджиева е крайно лицемерно от страна на държавата да показва с картинките пред света какво прави, а в същото време да не инвестира в борба срещу зависимостта. "Това е зависимост и болест, не съм чувала някоя болест д асе лекува с картинки", обясни тя.

Директорът на клиниката за лечение на зависимости д-р Александър Канчелов също разкритикува ужасяващите картинки.

"Алкохолът и тютюнът са най-големите убийци на света поради свързаните с употребата им заболявания и поради масовата им употреба. За хората, които са пристрастени към тютюнопушенето, тези картинки вероятно ще отворят още една нова страст – колекционерството на ужасни фотографии. Такъв подход е наивен и ще има обратен ефект", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оправиха храните, които догоре са тъпкани с гмо, оцветители, е-та и не знам си какви ***, та опряха до цигарите. На тези пък, които не пушат ще им кажа - първо гледайте какво ядете, тогава говорете за здравословен начин на живот.
84
0
 
7
 
! Отговори
Чичо-Дедко преди 7 години
Ами... не :) . Пък и ако искаме равноправие на сиренето (което не е сирене), на месото (което не е месо), на бирата (която не е бира), на... всички хранителни продукти (които не са такива) трябва да има снимка какво причиняват на телата ни. А... те са също толкова зловещи, още повече че ги даваме и на децата си (с изключение на алкохола).
83
1
 
1
 
! Отговори
aaa преди 7 години
До Анонимен"Не минавайте на нищо, ама ако трябва да сравним един пушач на канабис от 30 години и един пушач на тютюн от 30 години, ще видите, че тютюна е в пъти по-опасен от канабиса"Като гледам някои хора, които си пушат трева за щяло и нещяло, след 30 години по-скоро биха приличали на растения - вегетативен организъм без интелект.Не, че тютюнът е китка за мирисане де...
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оставете хората намира, бре! Алооо...за вас форумците говоря.... като не ви пречи димът им , какво ви пука дали се тровят или не? Ба.си ов.цете май.ни!
81
0
 
5
 
! Отговори
Shark преди 7 години
Само харчите пари за глупости. Като искам, ще си пуша. Хората продават табакери, ще си прехвърлям цигарите там. Има и кожени калъфи за кутии и така картинката няма да се вижда. Що за лицемерие, кого заблуждавате че нещо правите. Като искате да се грижите за хората подобрете здравеопазването и профилактиката, а не да оставите тоя ненормалник министъра да си прави простотиите, а да ми демонстрирате дейност. не-кадърници.
80
0
 
3
 
! Отговори
ВЕСО ПАРЦАЛА преди 7 години
до 95 Всеки си определя сам съдбата чрез начина си на живот! А ти нямаш правото да съдиш човек или да го съветваш как да си живее живота без даже да го познаваш.Приемаш го такъв какъвто е и толкова. Все едно някой пияч или пушач да ти казва , че любимото ти ястие е вредно и с него се самоубиваш и да ти го натяква...добре ли ще ти е?
79
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А едно е най-сигурно, всички ще пукнем, но не и преди да си си преживял нещата, за които си дошъл тук.
78
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Весо ПарцалаСъгласен съм. Всеки от нас ще умре някой ден. Да сме живи и здрави. Всеки си има съдба и ако тя е да умреш от цигара или между женски крака, веднага мога да направя избора:))Важно е качеството на живота, а цигарите го прецакват. Това е истина
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С помощта на пришълците може да си отидем от живота много по-бързо отколкото с помощта на цигарите, със или без картинки! Що се хабят напразно да ни занимават с картинки? Или това е за разсейване от истинските проблеми? Един брои руски самолети, друг ни рисува картинки, но към земята под носа си не поглеждат!
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
89, Клише и защо си мислиш, че всичките го знаят този виц в този форум? Забавен си и ти!
75
1
 
3
 
! Отговори
Колчо преди 7 години
Да бееее, защото проблемът е, че досега не сме обърнали внимание. Не сме разбрали, че са вредни. Добре че са картинките, да ни се отворят очите. Скелети да сложите на кутиите, пак ще си ги пушим. Това е наркотик, прави хората зависими, едни картинки няма да ни спрат. Някой огънче има ли?
74
0
 
2
 
! Отговори
Весо Парцала преди 7 години
до 89 Клиширания виц го споменах с цел да кажа на всички тук- че от каквото ти е съдено, от това ще пу.кнеш.
73
0
 
0
 
! Отговори
Клише преди 7 години
До Весо ПарцалаНадявам се, че живота ти е забавен с тези клиширани вицове. Чудя се себе си ли успокояваш или живота ти е скучен. Леле колко смешех виц. ХА-ХА-ХА
72
3
 
0
 
! Отговори
до 79 преди 7 години
До АнонименПушенето е убиец 1 в света, ако ти наслагат труповете на хора които са умрели от пушене по улиците, няма да можеш да излезеш от вас. Не ти трябва да ходиш да ги гледаш в моргата. За 5 години от 2010 до 2015 г. пушенето е убило хора колкото в двете световни войни взети заедно. Влез и виж колко години са продължили войните и след това сравни, за да си спокоен.
71
0
 
4
 
! Отговори
Весо Парцала преди 7 години
Отива в едно село един кандидат за депутат по време на предизборната си кампания и ги събира в читалището селяните и започва с пропагандата си и по едно време казва: - Драги селяни, да знаете алкохола е най-големият бич за човечеството. Да знаете, че всяка чаша концентрат убива 1 седмица от вашия живот който ви е отреден.А от дъното на залата се чува един дърт пияница:- Алоооуу, г-н депутат, че вие ме върнахте в на майка ми у пу.тк.ата, то се оказва , че изобщо не съм се раждАл!
70
2
 
11
 
! Отговори
Иги Поп преди 7 години
За цигарите незнам, но който не пие или е болен или е долен!
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да го кажат на аго Иляз. На 96 години, пуши от 16 годишен! Фронтовак.
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 82И както си мисли, че ще живее с орлите..и го хваща рак на стомаха, както моя дядо който никога не е пил или пушил...хвана го на 60 години и умря за 3 месеца. А другия ми дядо си пийва ракийката от 100 грама вечер със салатка, не пуши ...и е вече на 75.
67
3
 
8
 
! Отговори
Дане преди 7 години
Цигарите наистина са гадна работа- зъбите ти жълти и рано окапват, черният ти дроб кафяв прогнил сюнгер, а за вонята да не говорим. Виж, хубавият алкохол е друга работа. Доставя неподправено удоволствие, но наистина не бива да се прекалява.
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
80, разбирам ги пушачите...аз не съм пушач, но обичам алкохола и ми е хубаво да направя главата...Не ги съди, както и нас- пиячите! Всеки си знае!

Спонсорирани публикации