Труповете – вече на цигарите: Ще ви спрат ли?

Лекува ли се болест с картинки, питат наблюдатели
26 юли 2016 12:10,
143
Труповете – вече на цигарите: Ще ви спрат ли?
Кадър: "Нова телевизия"

Зловещите картинки върху кутиите с цигари вече са на пазара. На някои от тях има човешки труп, на друг – храчеща кръв жена, на трета – майка, която издиша цигарен дим в лицето на детето си. Сред картинките има и снимка на детенце с надпис, че децата на пушачите много често също стават пушачи.

Общо 14 са предупредителните текстове и плашещи картинки. Те ще се сменят всяка година и ще запълнят до 65% от цигарените кутии. Това трябва да стане до 20 май 2017 година.

Ако на предишните кутии имаше информация за съдържанието на никотин, катран и въглероден диоксид, то в новите тя ще е, че "тютюневият дим съдържа над 70 вещества, за които е известно, че причиняват рак".

Още по темата
Ще повлияят ли обаче ужасяващите картинки пушачите? За това спорят експерти, лекари и самите пушачи, а отговорът не е еднозначен.

"Смятам, че много са прекалили. Безумна идея както много други неща", коментира новият облик на цигарите продавачка пред "Нова телевизия". Тя е категорична, че няма да спре да пуши и ако трябва, ще купува контрабандни цигари, за да не вижда снимките.

"Яко пушим и няма да спрем", казват и група младежи. Млад мъж пък пита защо на бутилките с алкохол не сложат снимки на размазани в катастрофи хора. Друг пък обяснява, че в цигарите има хормон на щастието, която е по-силен от плашещите картинки.

"Пушачите са страхотно племе. Те са зависими и нищо няма да им повлияе", коментира пък друга жена пред камерата.

Експертите и наблюдателите също са разделени.

Пулмологът д-р София Ангелова обясни, че пушачите се делят на хармонични и нехармонични. "На първите пушенето е част от живота им и никой и нищо не може да им повлияе. Втората група се поддава на влияние. За съжаление в България хармоничните пушачи са повече", каза тя.

Политологът и бивш депутат от БСП Татяна Буруджиева пък смята, че тези картинки са насочени по-скоро към непушачите. "Човешкото съзнание, гледайки подобни неща, не е устроено веднага да ги прехвърли към себе си", каза тя и допълни: "Това е все едно да не седнеш зад волана като гледаш толкова катастрофа".

Спред Буруджиева е крайно лицемерно от страна на държавата да показва с картинките пред света какво прави, а в същото време да не инвестира в борба срещу зависимостта. "Това е зависимост и болест, не съм чувала някоя болест д асе лекува с картинки", обясни тя.

Директорът на клиниката за лечение на зависимости д-р Александър Канчелов също разкритикува ужасяващите картинки.

"Алкохолът и тютюнът са най-големите убийци на света поради свързаните с употребата им заболявания и поради масовата им употреба. За хората, които са пристрастени към тютюнопушенето, тези картинки вероятно ще отворят още една нова страст – колекционерството на ужасни фотографии. Такъв подход е наивен и ще има обратен ефект", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цигарите не са зависимост, всичко е в главата. Ако бяхте зависими щяхте да ставате посред нощ от сън да пафкате. Вчера четох статия за веганите и всички бяха рипнали,че са психично болни, според мен пушачите са болните, нещо дето те трови да го взимаш отново и отново и да викаш много ми е гот...
64
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам да сложат трупове на умрели от рак или на 200-килограмови хора или на 8-годишни момченца с пораснали ц.ци и на салами и пилета с Е-та и маса др. *** в тях.
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
77 Добре че ми каза! Ония дето са против контрабандата ли ще ми дадат останалите 2 лева за кутия с бандерол?
62
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Купувайте само контрабанда!
61
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз ги спрях точно за това, да не им пълня гушите на гадовете!
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз познавам доста бивши пушачи, но не познавам човек който да не пие. Може да е една бира на ден/вечер , но пие!
59
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зависимости-мависимости,ами някой гонят покемони по цял ден,гледайки реалния свят през екрана на телефона си( Обикновено подобни индивиди ти обясняват,колко не е куул,да пафкаш гадните цигари),но повечето пушачи,които познавам,са хора здраво стъпили на земята,борейки стреса с ,,поредния пирон"
58
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спрете да пушите бе! Спрете, да ги видим как ще си пълнят бюджета и как ще си плащат заплатите, копелeтaта лицемepни!
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се откажеш от цигарите ако си пушил 10 години стабилно е 3 пъти по-лесно от това да се откажеш от алкохола който си го консумирал пак толкова време.Не случайно има приказка: Алкохола е до гроб!
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя картинки не отразяват резултатите и как се чувстват хората заради пушенето на цигари, отразяват резултатите и как се чувстват хората от и заради самите политици. Такаче, не няма да ни откажат.
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 65 Аз съм пияч, и ако ми казваш че алкохола ми е робовладелеца...а не тоя който иска за 800 лева да му блъскам цял месец...хм..нещо си сбъркан май.
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен65Доказах на себе си ,че мога да ги откажа,после направих абсолютно съзнателен,свободен избор.
53
0
 
8
 
! Отговори
Сила на волята преди 7 години
До АнонименПропушил си отново, защото си спрял със силата на волята и в тези 11 месеца си се въздържал. Може дори да си завиждал тайно на пушачите. Може да си пропушил поради различни причини. За това се нарича избор. Избрал си това. Може пак да решиш да спреш. Живота си е твой. Обръщам ти само внимание върху качеството на живота когато си пушам и какво всъщност си купуваш с цигарите? Ако си щактлив като пушач, бъди жив и здрав и щастлив, свободни човече!
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не можах да науча тези цигари...опитвал съм като младеж и винаги ми е било гадно когато дръпвах от цигара...на купони за гевезелък. Да съм изпушил 3 цигари за 35 годишния ми живот. За съжаление обаче първата глътка уиски когато бях на 16 ми се услади и сега съм редовен пияч вече 20 години почти. Наздраве- един живот се живее!
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименДали пък не се случва следното при теб? Бил си свободен. Минале е робовладелец и те е подлъгал. Сложил ти е верига на врата. Прецакал те е. Сега имаш избор. Да се опиташ да избягаш или да останеш и да целуваш краката на робовладелеца. Свободата уважаеми е да си свободен без верига. Ти имаш, но си избрал да целуваш краката на твоя поробител. Чувал ли си за Стокхолмски синдрим? Жертвата започва да обича и защитава, човека който му причинява болка и го използва. Повисли си Санчо!
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До изборДа пушенето е избор! Преди 3 години,ги бях отказал за 11 месеца,после без да усещам никакъв никотинов глад,реших да пропуша,,щот'така ми е кеф!"
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що не си сложите гадните картинки .... знаете къде? Макар че донякъде има резон: откакто ни показаха на картинка едни части на един депутат, знам че никога няма да гласувам за него :)
48
9
 
2
 
! Отговори
натурален преди 7 години
А бе , какво толкова сте се загрижили за тез *** катраници , дето нямат елементарна култура да се съобразяват поне малко с другите около тях ?!Ако щат цигарите с кутиите да ги дъвчат , и кибрита за десерт , като им е токоз акъла - да се оправят сами .
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименУважавам правото ти да правиш с живота си каквото искаш. Опитвам се да ти обърна внимание върху заблудите с които тютюневата индустрия те е закачила. Ако разговаряме един срещу друг и имаш нещо на лицето което те прави смешен, ще ти кажа, защото те уважавам като човешко същество и не мисля че с нещо те превъзхождам. Надявам се, че и ти ще го направиш ако разбереш, че някои иска да се възползва от мен.
46
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами забранете ги бре,ама не,на еврочиновниците,им треперят мазните пръстчета,като прибират акциза,но иначе лицемерието им е безгранично !

Спонсорирани публикации