Защо българите емигрират?

Почти половината българи са в риск от бедност или социално изключване
6 авг 2016 21:36, Елка Василева
511
Защо българите емигрират?
Снимка: архив, Reuters

Защо младите и кадърните продължават да бягат в чужбина въпреки нарасналите възможности за по-добър живот и професионално развитие в България? Доклад на Световната банка хвърля светлина върху този много болезнен въпрос, пише Дойче веле.

Корупцията, липсата на реформи и на възможности за равен старт, използването на властта като средство за набавяне на лична облага и обсебването на държавата от елити и частни интереси са сред основните мотиви на младите българи с добра квалификация да напускат родината си. Това констатират експертите на Световната банка в обширен аналитичен доклад, чиято цел е да разкрие причините за слабия растеж и за крайно неравномерното разпределение на благата в България през последните 15 години. Същевременно в доклада е направен обширен анализ на ролята на бедността и социалното изключване като един от основните задържащи развитието на страната фактори.

Спасение от мизерията и безперспективността

„Осем години след присъединяването към Евросъюза почти половината от всички българи (3,5 млн. от общо 7,1 млн.) все още живеят в риск от бедност или социално изключване - най-високата стойност сред страните-членки на общността. През този период липсата на възможности - отчасти свързана с разпространеното схващане за обсебване на държавата - накара близо 100 хиляди българи, основно млади хора, да емигрират“, пише в новия доклад на Световната банка.

Нейните експерти напомнят, че в своята програма „България 2020“ българското правителство се е ангажирало да намали с 260 хил. души (до 2020 г.) броя на хората, намиращи се в риск от относителна парична бедност. Очакванията са били свързани най-вече с групите, които са и в най-голям риск от бедност или социално изключване: роми, деца, безработни, работещи бедни и възрастни хора, жители на селските райони. До този момент обаче напредъкът е противоречив, констатира докладът.

„България се нуждае от по-добри стимули за бизнеса да произвежда, инвестира и прави иновации, за да може да се подобрят икономическите перспективи и да бъде спряна (или по възможност обърната) емиграцията на младите българи. Само за някакви си три десетилетия България се превърна в третата най-силно застаряла държава в Европа, а прогнозите са до 2050 населението в трудоспособна възраст да спадне с 40%." Това би бил най-резкият спад по този показател в световен мащаб, алармират експертите.

При сегашните тенденции на развитие съвсем реална е прогнозата на банката, че към 2075 г. половината български пенсионери или ще получават минималната пенсия, или изобщо няма да имат пенсионни права.

Задълбочаващият се дефицит на млада и квалифицирана работна сила обезсмисля предишна прогноза на Световната банка, че България може да достигне средните показатели за благосъстоянието на гражданите на Европейския съюз към 2040-та година. Условието за постигането на подобен успех е било производителността на труда в българската икономика да нараства минимум с 4 % годишно (два-три пъти по-бързо от сегашните темпове – б.а). Това няма как да се случи със застаряваща и нискоквалифицирана работна сила, четем още в документа.

Има ли изход?

„При по-оптимистични икономически перспективи и по-добри възможности за работа ще се повиши вероятността младите хора да останат в България или да се върнат в нея. Това е важно, защото при младите хора е по-висока вероятността да допринесат към структурните промени в икономиката, като влязат в по-продуктивни сектори. В противен случай – дори и качеството на образованието и инфраструктурата да се подобрят – младите хора, и особено по-квалифицираните, вероятно ще напускат страната“, гласи една от ключовите констатации в доклада.

Експертите на Световната банка са категорични, че България незабавно трябва да пристъпи към изпълнението на три основни пакета от реформи: реорганизация на работата и структурата на държавната администрация, разбирай: да бъде премахната излишната бюрокрация по отношение на бизнеса и чуждите инвестиции; подобряване на качеството и достъпа до публични услуги като образованието и здравеопазването, в които се наливат големи средства; и на трето място трябва да се обновят транспортната и техническата инфраструктура. Защото независимо от рекламираните от българското правителство успехи в тяхното обновяване, качеството им остава далеч от желаното и продължава да бъде спирачка пред привличането на солидни чужди инвестиции в страната, констатират авторите на доклада на Световната банка за България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


511
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
3
 
31
 
! Отговори
ист преди 7 години
Младите са умни и бягат от назначени за капиталисти комунисти.Наглостта на работодотелите стигна до там, да иска премахване на МРЗ, соято гарантираше поне скотски живот. След време ще поискат премахване изобщо на заплатите. Ако останат в България са обречени на вечна мизерия.
226
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите не емигрират, а се евакуират
225
1
 
12
 
! Отговори
до 363 преди 7 години
Тодоре, ако в рамките на деня пътуваш и работиш може и да е мобилност. Но отсъствието за дълго време, оставяйки дом си е емиграция брато!
224
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От гледна точка на богатите никога заплатите няма да се вдигнат в България, защото няма смисъл, хората работят и на тези заплати. Ако няма българи ще започнат да внасят от Африка. Вече друг е въпроса дали и африканците ще искат да работят на тези заплати и при тези условия - лошо отношение на работното място, хаос и неорганизираност, типична за пост-комунистическа България, скъп ток, вода, бензин, градски транспорт и т.н.
223
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя дето прави нещо за инфраструктурата как го прави? Мутрата строи с някакви комунистически темпове на час по лъжичка. Едно метро се прави от 40 г. и още не е направено. Ако останеше на комунистите въобще нямаше да бъде отворена нито една станция. Сега Мутрата строи пътища, но след 3 месеца тези пътища се ремонтират... Къде го има това по света?Ако остане на другите партии пък, те не правят нищо. Ей така "управляват", Гея, Злодея, Татарина, Алкохолика.
222
12
 
22
 
! Отговори
Тодор преди 7 години
Престанете да ползвате неправилния термин "емигриране"! Емигрираше се едно време по комунизма. В рамките на ЕС няма такова понятие - има понятие мобилност. Днес работиш в София, утре в Пловдив, други ден във Виена. На това му се казва свободно движение на хора и същото като да отидеш в града от село. Няма нищо лошо - това е естествения начин на живота и е прекрасно, че имаме възможност да го практикуваме!
221
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не всички са чистачи и миячи в чужбина. Аз в БГ бях системен администратор (по документи), но трябваше да правя и сайтове, SEO, VoIP централи,Adwords и още един куп неща за 1300лв. от понеделник до събота по10ч. Емигрирах и си намерих работа като Junior QA в UK. Парите ми покриват всички разходи като ми остават и за глезотии като скъпо ТВ, последен модел ГСМ, скъпо фотоапаратче, почивчица където ми е кеф. Сега се оглеждам за нова кола, а са минали само 6мес. от както напуснах БГ
220
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който вярва в пожарникаря, нека да стои и чака чудото да стане. А живота си отминава...
219
12
 
17
 
! Отговори
художника преди 7 години
До ВасилевВасилев, селянино ***, аз имам успешен бизнес тук в България и не рева по форумите, как никой нищо не ми е дал. Изплувах с жестоки икономии, кредити и денонощен труд. Дори и сега съм на работа. И запитал ли си се преди да обвиниш държавата, че нищо не ти е дала, какво си дал ти на нея. Иначе за едно си прав: Българинът е беден духовно, но богат на тарикатлък. Битието му е да изкяри нещо, като прецака накой друг.Ей затова се на туй дередже!!!
218
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никъде няма лесно, но в БГ нямаш шанс ако не си с батко.
217
1
 
46
 
! Отговори
Вие питате преди 7 години
Вие питате: Защо българите емигрират?Ние отговаряме: Защото държавата е абдикирала!
216
2
 
27
 
! Отговори
дебел депутат преди 7 години
420лв минимална заплата или 330лв чисто не ви ли стига за живеене в България,къде сте ми тръгнали да бачкате на запад,кой ще работи за минимална заплата в България.
215
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко Борисоф е основата на причината.Точка.
214
10
 
36
 
! Отговори
БГР преди 7 години
Поглеждам тук от време на време и чета коментарите, защото ми е интересно какво вълнува хората в БГ и да не позабравя българския. Но децата ми български не знаят и няма да научат. Един изчезващ народ или по точно претопяващ се.
213
4
 
45
 
! Отговори
Емигрант преди 7 години
До АнонименНе всеки бере и чисти. Голяма част от тях са с уреден живот, защото имат професии и са си взели изпити и работят по професиите. В България се връщат да видят някой жив роднина и обикалят света през свободното време.постигат много и бъдат уважавани, затова са и с вдигната глава- способни и оценени.
212
5
 
43
 
! Отговори
Емигранта преди 7 години
Тук във форума виждам два типа хора:едните плюят всичко българско защото са се махнали от държавата,другите понеже немогли да се махнат плюят по хората които са се махнали.СЕГА ХУБАВО ПОГЛЕДНЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ И ЩЕ ОТКРИЕТЕ ИСТИНСКАТА ПРИЧИНА....ТОВА СМЕ СИ НИЕ САМИТЕ....
211
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро аз и цялото ми семейство се изнасяме .. Тук в бг *** ( повярвайте ми - няма по порутена и неуредена държава ) ще останат боядисаните и дивите *** , които превзеха големите градове .. И то едни градове ..
210
1
 
48
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Ниски заплати, простотия навсякъде, безнаказаности и липса на справедливост.Основните стълбове на държавата отбрана, образование и здравеопазване не стават за нищо.Какво да прави човек в тази държава?
209
3
 
13
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Със днешният хубав ден / за" мъчениците" по гръцките,турските, че и български плажове/ , от 13 април 2005 г., РБ е в ЕС 11 години,3 месеца и 24 дни ! Колко ли стотинки сме дали до сега на ЕС и колко сме получили ?/ За усвояването сме наясно/ Много са се разтревожили от Световната банка за Ганьовото дередже!Приютиха най-големите бандити с парите народни!За това първо искат чуждите корпорации окончателно и безвъзвратно да ни хвърлят въжето на шията ! Зер са ни малко тия ,дето ги имаме до сега!
208
3
 
4
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Със днешният хубав ден / за" мъчениците" по гръцките,турските, че и български плажове/ , от 13 април 2005 г., РБ е в ЕС 11 години,3 месеца и 24 дни ! Колко ли стотинки сме дали до сега на ЕС и колко сме получили ?/ За усвояването сме наясно/ Много са се разтревожили от Световната банка за Ганьовото дередже!Приютиха най-големите бандити с парите народни!За това първо искат чуждите корпорации окончателно и безвъзвратно да ни хвърлят въжето на шията ! Зер са ни малко тия ,дето ги имаме до сега!

Спонсорирани публикации